LECSÓ
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg paradicsom
  • 50-60 dkg paprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • 1 ek. zsír vagy 2-9 ek. olaj
  • Elkészítés: Amikor itt van a friss paradicsom és a paprika érési szezonja, akkor az abból készült lecsó illata belengi az egész lakást. Természetesen a lecsó télen-nyáron elkészíthető, hiszen bármikor megvásárolhatjuk a hozzávalókat.
    Én nyáron szeretem a szezonális zöldségekből megfőzni, de télen az általam eltett lecsóból készítem.
    Ha friss zöldségekből készítjük a lecsót, akkor a hagymát tisztítsuk meg és karikákra vagy félkarikákra vágjuk fel.
    A paprikát és a paradicsomot mossuk meg és tetszés szerint daraboljuk fel.
    A paprikákat lehet karikákra, csíkokra is vágni.
    Természetesen a magházát ne vágjuk bele a lecsóba.
    A paradicsomoknak pedig távolítsuk a szár végződését és vágjuk azután cikkekre.
    A zsiradékot hevítsük fel és adjuk hozzá a hagymát és fonnyasszuk üvegesre. 
    Majd a hagymához tegyük hozzá a paprikát és a paradicsomot.
    Ízlés szerint sózzuk meg és a saját levében hagyjuk készre párolódni. 1/2 dl vizet öntsünk alá az elején, hogy ekkor még ne kapjon oda a paradicsom és paprika. 
    Addig főzzük, míg jó puha nem lesz a paprika, a hagyma és a paradicsom. 
    Ez a főzési idő kb. 30-40 perc. 
    Természetesen gyakran keverjük át a lecsót a főzés során.
    Ha pedig a télire eltett lecsóból készítjük, ahhoz szintén először a hagymát a pucolás után vágjuk fel félfőre és kevés zsiradékon fonnyasszuk meg. 
    Majd öntsük hozzá az üvegből a lecsót. 
    Ekkor, ha kicsit dúsítani akarjuk a mennyiséget, tegyünk hozzá egy kevés paradicsomlé is. 
    Megsózzuk és hagyjuk összefőlni a hagymával.
    Ez a főzési idő sem sok, kb. 20-30 perc, hiszen ez a lecsó már megfőlt, amikor el lett téve télire, csupán a hagymával kell összefőlnie.
    Van aki egyébként szokott őrölt piros paprikát is hozzá adni, nyugodtan lehet.
    De én ezt ki szoktam hagyni.
    Bármikor is készítjük, nyáron, télen, mindenkor finom lecsót fogunk kapni.
    Nokedli vagy bármilyen tészta kitűnő köret mellé, de igen laktató kenyérrel is.
    A fotón éppen a télire eltett lecsóból készült étel látható, de felteszem majd a friss hozzávalókból készítettet is.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!