LECSÓ
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg paradicsom
  • 50-60 dkg paprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • 1 ek. zsír vagy 2-3 ek. olaj
  • Elkészítés: Amikor itt van a friss paradicsom és a paprika érési szezonja, akkor az abból készült lecsó illata belengi az egész lakást. Természetesen a lecsó télen-nyáron elkészíthető, hiszen bármikor megvásárolhatjuk a hozzávalókat.Én nyáron szeretem a szezonális zöldségekből megfőzni, de télen az általam eltett lecsóból készítem.

    Ha friss zöldségekből készítjük a lecsót, akkor ahhoz a hagymát tisztítsuk meg és karikákra vagy félkarikákra vágjuk fel.
    A paprikát és a paradicsomot mossuk meg és tetszés szerint daraboljuk fel.
    A paprikákat lehet karikákra, csíkokra is vágni.
    Természetesen a magházát ne vágjuk bele a lecsóba.
    A paradicsomoknak pedig távolítsuk a szár végződését és vágjuk azután cikkekre.
    A zsiradékot hevítsük fel és adjuk hozzá a hagymát és fonnyasszuk üvegesre. 
    Majd a hagymához tegyük hozzá a paprikát és a paradicsomot.
    Ízlés szerint sózzuk meg és a saját levében hagyjuk készre párolódni. De 1/2 dl vizet öntsünk alá az elején, hogy ekkor még ne kapjon oda a paradicsom és paprika. 
    Addig főzzük, míg jó puha nem lesz a paprika, a hagyma és a paradicsom. 
    Ez a főzési idő kb. 30-40 perc. 
    Természetesen gyakran keverjük át a lecsót a főzés során.
    Van aki meg szokta hinteni egy kevés őrölt piros paprikával, rosszat nem lehet tenni vele, de én ezt ki szoktam hagyni.
    Ha pedig a télire eltett lecsóból készítjük, ahhoz szintén először a hagymát a pucolás után vágjuk fel félfőre és kevés zsiradékon fonnyasszuk meg. 
    Majd öntsük hozzá az üvegből a lecsót. 
    Ekkor, ha kicsit dúsítani akarjuk a mennyiséget, tegyünk hozzá egy kevés paradicsomlé is. 
    Megsózzuk és hagyjuk összefőlni a hagymával.
    Ez az alsó fotó a télire eltett és megfőzött lecsóról készült.
    Ez a főzési idő nem sok, kb. 20-30 perc, hiszen ez a lecsó már megfőlt, amikor el lett téve télire, csupán a hagymával kell összefőlnie.
    Bármikor is készítjük, nyáron, télen, mindenkor finom lecsót fogunk kapni.
    Nokedli vagy bármilyen tészta kitűnő köret mellé, de igen laktató kenyérrel is.
    De a párolt rizs is nyugodtan elkészíthető hozzá.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!