KENYÉRTÖLTELÉKES-TOJÁSOS SÜLT TÖK
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 2 kisebb tök ( vagy 1 nagyobb )
  • bors
  • ételízesítő
  • 1 csokor kapor
  • 4 főtt tojás
  • 2 nyers tojás
  • 2 ek. ráma + ráma a tepsi kikenéséhez
  • 3 egész szelet kenyér
  • 2 dl tej
  • 5-10 dkg trapista sajt
  • 2 szelet füstölt szalonna
  • Elkészítés: Ez a kenyértöltelékes sült tök igazán egy különleges fogás, hiszen a tökből általában főzeléket készítünk vagy éppen kirántjuk. De így megsütve már ritkábban készítjük el. Én már nem is emlékszem, hogy honnan való a recept, de amikor elkészítettem, ízlett a családnak.
    Első lépésként keményre megfőzünk 10 perc alatt 4 tojást. 
    Azután a  2 kisebb tököt meghámozzuk, hosszában ketté vágjuk és a magházukat eltávolítjuk. 
    Kívül-belül megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk ételízesítővel. 
    Állni hagyjuk, amíg elkészítjük a tölteléket. 
    Ehhez a kenyerek héját levágjuk, mert azokat nem használjuk fel és a tejbe beáztatjuk a kenyér belsejét. Nem sok ideig hagyjuk a tejben, mert hamar megszívja magát a kenyér a folyadékkal.
    Kicsavarjuk és hozzáütünk 2 nyers tojást. Hozzáadunk 2 ek. rámát, sót és a csokor kaprot, amit megmosás után aprítsunk fel. 
    Jól keverjük  ki és egy serpenyőben pár perc alatt kicsit pirítsunk össze. ( kb. 5 perc ) A tölteléket osszuk el 4 felé. A főtt tojásokat pucoljuk le a héjától. Egy tepsit kenjünk ki rámával. 
    Majd a  ketté vágott tökök  két darabját csurgassuk le a sótól és fektessük egymás mellé bele a tepsibe. Simítsunk mindkettőbe 1/4-1/4 rész tölteléket, mindkét töltelékre tegyünk 2-2 főtt tojást, majd simítsuk rájuk a megmaradt 1/4-1/4 rész tölteléket. 
    Fedjük be a másik megmaradt két tökkel, amiket szintén csurgassunk le a levétől. 
    Alufóliával takarjuk le és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig. 30 perc után távolítsuk el az alufóliát és mindkét tökre szórjunk pár dkg reszelt sajtot. 
    A két szalonna csíkot vagdossuk be, mint amikor kakastaréjt sütünk belőle  és tegyük a sajtok tetejére. 
    Tegyük vissza a sütőbe és süssük még addig, amíg a sajt rá nem olvad a tökre és a szalonna kis színt nem kap.
    Természetesen lehet csak egy nagyobb tökből is összeállítani ezt a fogást, de akkor is csak zsenge tökből készítsük el ezt az egytálételt. viszont akkor abba az egy tökbe kell belepakolni a tölteléket és a főtt tojást. 
    A füstölt szalonna helyett baconszalonnát is használhatunk, de a füstölt szalonna különösen jó ízt ad az ételnek.
    Lilahagymás uborkasalátát és zöldséges-gombás rizst ajánlok mellé.
     
    Jó étvágyat kívánok hozzá!