KENYÉRTÖLTELÉKES-TOJÁSOS SÜLT TÖK
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
2 kisebb tök ( vagy 1 nagyobb ) só bors ételízesítő 1 csokor kapor 4 főtt tojás 2 nyers tojás 2 ek. ráma + ráma a tepsi kikenéséhez 3 egész szelet kenyér 2 dl tej 5-10 dkg trapista sajt 2 szelet füstölt szalonna
Elkészítés: Ez a kenyértöltelékes sült tök igazán egy különleges fogás, hiszen a tökből általában főzeléket készítünk vagy éppen kirántjuk. De így megsütve már ritkábban készítjük el. Én már nem is emlékszem, hogy honnan való a recept, de amikor elkészítettem, ízlett a családnak.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Első lépésként keményre megfőzünk 10 perc alatt 4 tojást.
Azután a 2 kisebb tököt meghámozzuk, hosszában ketté vágjuk és a magházukat eltávolítjuk.
Kívül-belül megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk ételízesítővel.
Állni hagyjuk, amíg elkészítjük a tölteléket.
Ehhez a kenyerek héját levágjuk, mert azokat nem használjuk fel és a tejbe beáztatjuk a kenyér belsejét. Nem sok ideig hagyjuk a tejben, mert hamar megszívja magát a kenyér a folyadékkal.
Kicsavarjuk és hozzáütünk 2 nyers tojást. Hozzáadunk 2 ek. rámát, sót és a csokor kaprot, amit megmosás után aprítsunk fel.
Jól keverjük ki és egy serpenyőben pár perc alatt kicsit pirítsunk össze. ( kb. 5 perc ) A tölteléket osszuk el 4 felé. A főtt tojásokat pucoljuk le a héjától. Egy tepsit kenjünk ki rámával.
Majd a ketté vágott tökök két darabját csurgassuk le a sótól és fektessük egymás mellé bele a tepsibe. Simítsunk mindkettőbe 1/4-1/4 rész tölteléket, mindkét töltelékre tegyünk 2-2 főtt tojást, majd simítsuk rájuk a megmaradt 1/4-1/4 rész tölteléket.
Fedjük be a másik megmaradt két tökkel, amiket szintén csurgassunk le a levétől.
Alufóliával takarjuk le és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig. 30 perc után távolítsuk el az alufóliát és mindkét tökre szórjunk pár dkg reszelt sajtot.
A két szalonna csíkot vagdossuk be, mint amikor kakastaréjt sütünk belőle és tegyük a sajtok tetejére.
Tegyük vissza a sütőbe és süssük még addig, amíg a sajt rá nem olvad a tökre és a szalonna kis színt nem kap.

Természetesen lehet csak egy nagyobb tökből is összeállítani ezt a fogást, de akkor is csak zsenge tökből készítsük el ezt az egytálételt. viszont akkor abba az egy tökbe kell belepakolni a tölteléket és a főtt tojást.
A füstölt szalonna helyett baconszalonnát is használhatunk, de a füstölt szalonna különösen jó ízt ad az ételnek.
Lilahagymás uborkasalátát és zöldséges-gombás rizst ajánlok mellé.
Lilahagymás uborkasalátát és zöldséges-gombás rizst ajánlok mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá!