TÖLTÖTT KÁPOSZTA MÁSKÉPPEN
EGYSZERŰ | KIADÓS | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
1,5-2 kg savanyú káposzta 1 fej kb. 1 kg-os édes fejes káposzta 2x1 ek. sertés zsír 2 fej vöröshagyma 1 dl rizs 1-2 babérlevél só őrölt fekete bors őrölt pirospaprika 50-60-70 dkg darált sertéshús 2-3 egész tojás víz
Elkészítés: Mint említettem már a töltött ( takart ) káposzta receptemnél, hogy az anyukámtól tanultam a takart káposzta elkészítését, de azután már másképpen is elkészítettem a töltött káposztát. Ez a recept már a más módon készített káposztám receptje.Tulajdonképpen az előzőnél annyi különbség van, hogy annál az ételnél az elkészítés során a rizs nem volt megpárolva, s a töltelékbe hagyma sem került, mint a mostaninál. Egy alkalommal a töltött káposztát készítettem egész fejes savanyított káposztával is. Ott az könnyítés, hogy nem kell külön leblansírozni a fejes káposztát, míg ha fejes káposztából készül a főételünk, abban az esetben szükség van rá, hogy amikor a tölteléket beletesszük, azáltal jobban lehessen hajtogatni a leveleit.
Először a fejes édes káposztát kell leblansírozni, azaz leforrázni.
Ehhez tegyünk fel egy fazékban forrni vizet. Akkorában, amiben kényelmesen belefér majd a fejes káposzta.
Amíg arra várunk, hogy forrjon a víz, tegyük fel főlni a rizst kétszeres mennyiségű vízben.
A rizst mossuk meg és szűrőn keresztül csepegtessük le a felesleges vizet.
Egy lábaskában tegyük fel főzni a rizst egy kicsi sóval megízesítve. Az 1 dl rizshez 2 dl vizet számoljunk. Én mindég úgy főzöm a rizst, hogy egy rész rizs, két rész víz legyen az arány a főzése során.
Ennél a rizsnél nem szoktam külön üvegesre pirítani zsiradékon a rizst, csupán megfőzöm., de nem teljesen, elég ha félpuhára főzzük.
Ha ezt feltettük főlni, egy fej vöröshagymát pucoljunk le a héjától és vágjuk apró kockákra.
Egy lábaskában hevítsünk fel egy kis kanál zsírt és dobjuk rá a felkockázott hagymát. Pirítsuk meg és tegyük félre.
Amikor már kezd forrni a fazékban a víz, a fejes káposzta torzsáját próbáljuk meg nagyjából kivágni, teljesen úgysem lehet, mert igen kemény és nehéz vele dolgozni. De, ha kissé kivágtuk, a blansírozás során könnyebben le lehet emelni a leveleit a káposzta fejről.
A forró vízbe tegyük bele a káposztát úgy, hogy a kivágott torzsás rész legyen felül. De fordítottan is beletehetjük, csak akkor óvatosan kell leszedni a káposzta fejről a leveleket.
Hagyjuk a vízben kicsit párolódni, s kis idő múlva kb. 5-10 perc után egy villa és esetleg kés segítségével le lehet emelni az első levelet a káposzta fejről. Amikor leemeltük, tegyük ki egy tálba. Tegyük ezt a többi levelekkel is.
Egyébként a többi káposzta levél már rövidebb forrázási idő elteltével levehetők a káposztáról, csak az elsőnek kell kissé több idő.
Miután mindegyikkel megvagyunk, az egész kicsi megmaradt fejet is vegyük ki a vízből, azt majd össze lehet vágni a savanyú káposztához. Készítsük el ezután a tölteléket.
A darált húst tegyük egy tálba, s fűszerezzük be kevés őrölt fekete borssal, ízlés szerinti mennyiségű sóval. Tegyünk bele 1 teáskanál őrölt pirospaprikát és két egész tojást.
Adjuk hozzá a majdnem teljesen puhára főtt rizst.
Majd a félretett, megpirított hagyma is kerüljön bele.
Természetesen mindenki maga tudja, hogy mennyire szereti fűszeresen és sósan, így aszerint használjuk a fűszereket és a sót.
Jó alaposan keverjük át a darált húsos tölteléket.
Ezután töltsük meg a leforrázott, ezáltal megpuhított káposzta leveleinket a töltelékkel.
Készítsünk elő egy vágódeszkát, egy tálcát, amire majd rá fogjuk sorakoztatni a töltikéket.
Mellé a darált húsos tölteléket és a leblansírozott káposzta leveleket.
Terítsünk magunk elé egy káposzta levelet. Ha túl vastag a torzsa felüli káposzta levél vége, azt vágjuk ki. Ha utána könnyebb, a tenyerünkbe is vehetjük káposzta levelet, de nekem könnyebb az asztalon, sima felületen dolgozni vele. Tegyünk bele 1 evőkanálnyi mennyiségű tölteléket.
Ez a darált húsos töltelék persze sok ezen a káposzta levélen, de majd levágunk belőle.
Hajtsunk rajta egyet, majd a két oldalát hajtsuk fel a káposztának, s azután tekerjük fel teljesen a káposzta levelet, egészen addig, míg már szépen kialakítottuk a káposzta rudat.
A többi káposzta leveleket is töltsük meg, s addig tegyük ezt, míg tart a töltelékünk.
Még a kisebb leveleket és a levágott leveleket is töltsük meg, ha lehetséges.
Az nem baj, ha nem néz ki csodálatosan, de ha megfől, az is finom lesz.
Sorakoztassuk rá a tálcára.
Amin mint láthatjátok, nekem is vannak kisebbek és nagyobbak is a töltött káposzta rudakból.
A megmaradt, nem a legszebb leveket, amikbe már nem lehetett tölteléket tenni, pedig vágjuk össze, s azt is adjuk a savanyú káposztához.
Ezután a megfelelő méretű lábasba tegyünk fel 1 kanál zsírt olvasztani és 1 fej hagymát pucoljunk le a héjától és vágjuk kis kockákra. Amikor felolvadt a zsiradékunk, adjuk hozzá a felkockázott hagymát és pirítsuk üvegesre.
Ezalatt 1-2 váltó vízben mossuk át a savanyú káposztát, nehogy a végén túl savanyú legyen.
Ha megpirult a hagyma, adjunk hozzá 1 teáskanál őrölt piros paprikát. Öntsünk rá egy pohár vizet, mert így nem fog megkeseredni a paprika.
Hagyjuk ezt az alapot felforrni.
Azután rakjuk rá a savanyú káposztát. A megmaradt fejes káposzta darabokat is vágjuk össze és azokat is tegyük a savanyú káposztába.
Sózzuk meg ízlés szerint és jól keverjük át. Dobjunk mellé 1-2 babérlevelet.
2-3 merőkanállal vegyünk el belőle, ez kerül majd a tekercsek tetejére.
Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy káposztának a 3/4 részéig érjen a víz.
A káposzta tetejére szépen sorakoztassuk rá a káposzta tekercseket.
Azt követően fedjük be a félre tett káposzta mennyiséggel.
Öntsünk még hozzá egy kevés vizet, annyit, amennyi a tekercseknek a feléig ér.
Fedjük le és hagyjuk főlni kb. 1 órát.
1 óra leteltével de akár már előtte egy negyed órával is, a többi főzési időre érdemes már a lábas alatt platnit használni és akár csökkenthetjük a lángot is.
Mivel most már gyorsabban oda kaphat a káposzta.
Ennyi idő után, azaz 1 óra leteltével evőkanállal vegyünk ki egy keveset és kóstoljuk meg, hogy mennyire puha már a káposzta. Ha nem puhult még meg, akkor még főzzük tovább.
Van úgy, hogy másfél óra szükségeltetik ahhoz, hogy megfőljön a káposzta, de van, hogy majd két órába is beletelik.
Miután puha lett a káposzta, szedjük ki a tekercseket egy tálba és készítsünk egy gyenge rántást.
Egy kis kanál zsírt olvasszunk fel, adjunk hozzá egy evőkanál lisztet és kissé pirítsuk meg.
Adjunk hozzá 1 kisebb teáskanálnyi őrölt, piros paprikát és levéve a tűzről, keverjük el. Tegyünk hozzá kb. 1,5 -2 dl hideg vizet és kézi habverővel keverjük simává.
A kikevert rántást ( ha soknak találnánk, kevesebbet adjunk belőle a káposztához) öntsük a káposztába, s jól keverjük el. Itt egyébként keverhetjük, de máskor inkább levéve a lábast, csak rázogassuk meg a káposztát a lábasban. Azaz ne keverjük, csak mozgassuk meg a lábast, így a benne lévő káposzta is átmozog.
Majd hagyjuk felforrni.
Most van arra is mód, hogy utána ízesítsünk, úgyhogy kóstoljuk meg és ha sótlannak találjuk, akkor sózzunk utána. Ha úgy érezzük, hogy nagyon el lett véve a savanysága azzal, hogy átmostuk a káposztát, egy nagyon kicsi ecettel ezt is pótolhatjuk.
De nekem ilyen nem igen szokott lenni.
Ezután ismételten vegyünk el a már rántásos káposztából egy keveset és helyezzük vissza a tekercseket a káposzta tetejére.
Végül a félretett rántásos káposztát osszuk el a káposzta tekercsek tetején.
Majd hagyjuk még egy 10 percig párolódni. De inkább ezt is lángelosztón, platnin tegyük.
Tálaláskor tejfölt kínálhatunk hozzá!
Jó étvágyat kívánok!