BACONBA TEKERT ASZALT SZILVÁVAL TÖLTÖTT SERTÉSSZŰZ
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • 1 db sertésszűz
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 10 dkg baconszalonna
  • 1 dl fehérbor
  • 1 tk. sertészsír
  • őrölt fekete bors
  • alufólia
  • Elkészítés: Ezt a főételt karácsonykor készítettem, de bármilyen más időszakban is elkészíthető. Egy vasárnapi ebédre is kitűnő választás vagy akár vendégváróként is remekül megállja a helyét. A sertésnek ez a része  nagyon gyenge, nem zsíros, inaktól mentes hús. Én szeretek ebből a húsféléből készíteni egy fogást. A sertésszüzet bármelyik hentes üzletben vagy nagyobb áruházban meg tudjuk vásárolni. 
    Először az aszalt szilvát áztassuk be kb. 20 percre langyos vízbe, tehát ennyivel előbb érdemes az előkészületet elkezdeni. 
    Ez idő után szűrjük le a szilvát.
    Majd a húst mossuk meg és egy papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges vizet.
    Egy hosszú pengéjű késsel szúrjuk fel a húst, azaz egyik végén középen szúrjuk a húsba a kést és haladjunk tovább a késsel, hogy egy hosszú rés keletkezhessen a húsban.
    Ezután az aszalt szilvákat töltsük bele a hús üregébe.
    A húst kívülről sózzuk, borsozzuk meg, majd tekerjük körbe a baconszalonnával.
    Ezt úgy a legegyszerűbb csinálni, hogy egy vágódeszkára egymás mellé lefektetjük a szalonna csíkokat úgy, hogy egy pár milliméteren fedjék egymást a szalonna szeletek. Az egyik szélére ráfektetjük a töltött húst és szépen feltekerjük a szalonnával a husit.
    Egy kisebb tepsit vagy valamilyen hőálló tálat kikenünk a sertészsírral és középre belefektetjük a sertésszüzet. A szalonnának az a része, ahol a tekerés vége van, mindenképp legyen alul, mert így nem fog vissza tekeredni a szalonna.
    Öntsük mellé a bort, takarjuk le alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütésre állítva süssük kb. 40 percig.
    Azt követően vegyük le az alufóliát és süssük tovább kb. 20-30 percig, amíg szép piros nem lesz kívülről a szalonna is.
    Én még 30 percig sütöttem. Langyosra hűlés után szeleteljük fel a sertésszüzet és bármilyen körettel és salátával vagy mártással kínáljuk.
    Én dupla mennyiségű húst készítettem, de szerintem egy vacsorára 4 főre elég egy sertésszűzből is készíteni, de ha kettőből készítjük, akkor  természetesen a hozzávalók mennyisége is megduplázódik. ( Bár a borból csak 1,5 dl-t öntöttem a tepsibe és nem 2 dl-t a dupla hústekercshez. )

    Jó étvágyat kívánok hozzá!