CSIKÓS TOKÁNY NOKEDLIVEL
GYORS | EGYSZERŰ | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
60-70 dkg sertés comb vagy lapocka vagy karaj 10 dkg füstölt szalonna 3 kisebb TV paprika 3 paradicsom 4 gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma 1 kis doboz tejföl 2 ek. liszt só 1 tk. őrölt pirospaprika 1 kisebb ek. zsír
Elkészítés: Ez a finom húsétel szintén egy nagyon ízletes második fogás, mindenkinek szívesen merem ajánlani pl. egy vasárnapi ebédre. Az elkészítése nem bonyolult és a végeredmény egy nagyon ízletes húsétel lesz. A sertéshúst, ami most kb. 70 dkg volt, nem túl nagy adag, de ha kicsivel többet szeretnénk készíteni, akkor 1 vagy 1,5 kg húst is számíthatunk hozzá, mossuk meg és jól csepegtessük le a vizet róla.
Majd előbb vágjuk szeletekre és azt követően a szeleteket csíkozzuk fel. Ha túl hosszú csíkokat kapunk, akár ketté is vághatunk hosszában egy szeletet és úgy már sokkal szebb csíkokat tudunk vágni a húsból.
Miután meg vagyunk ezzel, tegyük félre és a hagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk fel kisebb kockákra. Azután a szalonnát vágjuk le a bőréről és azt is kockázzuk fel.
A paradicsomokat, s a paprikákat mossuk meg, vágjuk ki a paradicsom szár végét és a paprikának a magházát és mindkétféle zöldséget szintén kockázzuk fel.
A fokhagymát is pucoljuk le a héjától és azt is aprítsuk fel kis darabokra.
A zsírt egy lábasban olvasszuk fel a szalonnával együtt,de csak annyi ideig olvasszuk azt követően a szalonnát, amíg az kiengedi a zsírját, és kissé üvegesre pirul, viszont nem kell túlpirítani. A zsírra azért van mégis szükség, hogy mire kiengedi a szalonna a zsírt magából, azalatt se égjen meg, a hozzáadott zsiradék ezt meg fogja gátolni.
Ekkor rádobjuk a hagymát a szalonnára és kevergetve üvegesre fonnyasztjuk.
Ezt követően hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, majd kicsit pároljuk össze a szalonnás hagymával. Ez sem túl sok idő, pár perc.
Ekkor hozzáadjuk a húst, a fokhagymát, s párszor átkeverve, megforgatjuk a húst a szalonnás, zöldséges alapban.
Ezt követően meghintjük őrölt piros paprikával és felöntjük annyi vízzel, hogy a húst ellepje. Sózzuk, ételízesítőzzük meg a husinkat ízlés szerint.
A sóval viszont óvatosan kell bánni, inkább a főzés vége felé végezzünk kóstolást és azután sózzuk ismét, ha kell, mert a füstölt szalonna is sós.
Majd főzzük a húsételt készre.
Ha elpárolog a víz a főzés során, és úgy látjuk, hogy szükséges, pótoljuk a vizet.
Amint megpuhult a hús, a tejfölt keverjük ki csomómentesre a liszttel - én mindég szoktam hozzáadni egy kevés vizet, ezáltal sokkal könnyebb és lágyabb habarcsot kapunk - és habarjuk be a pörköltet. Forraljuk ki és ezzel el is készült az ízletes tejfölös, zöldséges, szalonnás sertéshús ételünk.
Bármilyen tésztával is kínálhatjuk, de én leginkább nokedlivel tálalom.
( A nokedli elkészítését lásd a nokedli címszó alatt. )
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!