SÜTŐTÖK KRÉMLEVES
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 kb. 2-3 kg-os sütőtök 2-3 db tyúkhúsleves kocka só őrölt fekete bors 2 lapos ek. liszt 2-3 dl főzőtejszín 1 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma 2 ek. olaj vagy 1 kisebb ek. sertészsír víz Tálaláshoz: pirítós kenyér
Elkészítés: A sütőtök krémlevest amikor először készítettem el, nagyon finom volt, s akkor tudtam, hogy így, ebben a formában megfőzve, sokszor fog az asztalunkra kerülni. S hát ha itt a sütőtök szezonja, azóta sosem marad ki a repertoáromból. A receptet a lányomtól kaptam, ő már én előttem többször készítette. Az ő levesében szerecsendió fűszer is volt és lisztet nem használt a besűrítéshez, csak a főzőtejszínt. De én azért használtam lisztet is, mert én dupla mennyiséget főztem - a recept is eszerint van - így a sütőtök is nagyobb volt és a víz mennyisége is duplája lett a lányoménál. A szerecsendió pedig elég intenzív ízű, amit én magam nem annyira szeretek. De bárki más, aki kedveli azt az ízvilágot, nyugodtan használja a levesébe.
Első lépésként tegyünk fel vizet egy akkora fazékba, amennyi levest szeretnénk készíteni. Én 4-5 liter vízből készítettem a levest.
Amikor elkezd forrni a víz, dobjuk bele a leveskockákat és főzzük addig, míg megpucoljuk a sütőtököt.
A szép sütőtököt először mossuk meg, majd töröljük szárazra.
Azután hámozzuk meg és kanállal vájjuk ki a magjait és a szálas részét, ahol a magok vannak.
Én úgy végeztem mindezt, mivel elég nagy volt a tök, s rossz lett volna vele egyben megbirkózni, hogy először levágtam a két végét.
Aztán középen ketté vágtam keresztben, majd a kettévágott darabokat hosszában is ketté vágtam.
S ezután már könnyedén le lehetett hámozni a héját.
Majd azután már el lehetett távolítani a magjait is.
Amikor ezzel megvagyunk, vágjuk fel a tisztított tök darabokat kisebb kockákra.
Mossuk meg a felkockázott sütőtököt, hogy ne maradjon rajta semmi oda nem illő darab és adjuk a szépen fővő leves alaphoz.
Azután tisztítsuk meg a hagymát a héjától, mossuk meg és vágjuk félfőre.
Azaz, vágjuk ketté és az így kapott fél hagymákat szeleteljük fel szálasra - nem kockákra.
A fokhagymákat szintén pucoljuk le a héjától és aprítsuk vékony szeletekre.
Az olajat vagy sertészsírt hevítsük fel egy serpenyőben és dobjuk ezután rá a hagymát.
Kezdjük el üvegesre pirítani, s ha már üveges a hagymánk, adjuk hozzá a darabolt fokhagymát is.
Azzal együtt is pirítsuk pár percig, de közben kevergessük meg, nehogy oda kapjon a fokhagyma, mert akkor az megkeseredik.
Ha már kissé megpirult, az egészet adjuk a leveshez.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg és hagyjuk addig főlni, amíg teljesen megfől a sütőtök. Egyébként nem kell neki túl sok idő, mert a sütőben való sütése igényel több időt, a főzés során sokkal-sokkal hamarabb puhul meg. Úgyhogy kb. 15-20 perc alatt meg is puhult.
De ellenőrizzük majd egy kanállal vagy késsel a tök puhaságát.
Amikor puha lett a sütőtök, vegyük le a tűzről és tegyük egy alátétre a fazekat. Botmixerrel ezután mixeljük, pürésítsük össze a leves tartalmát.
Ha ezzel megvagyunk, tegyük vissza a tűzre és forraljuk fel.
Egy tálkában a 2 lapos ek. lisztet egy kézi habverő segítségével keverjük ki simára a főzőtejszínnel. Adjunk hozzá egy kis merőkanálnyi meleg levest is apránként, hogy ki legyen egyenlítődve a hő a keverékben, így nem lesz csomós a levesünk.
Amikor kikevertük a habarékot, adjuk a leveshez. Én szűrőn keresztül szoktam beleönteni, biztos ami biztos alapon, hogy jó sima legyen a habart leves.
Jó forraljuk össze a levesünket.
Ha mégis maradna benne pici tejszínes csomó, nyugodtan át lehet még egyszer botmixerezni, de szerintem nem lesz ilyen.
Én 3 dl tejszínt adtam hozzá - mert fél litereset vásároltam és abból vettem el, de aki nem ilyet vásárol, hanem 2 dl-eset, az is elegendő hozzá.
A végén kóstoljuk meg, s ha úgy találjuk, hogy sótlan, ízesítsük még meg.
Egyébként a sütőtök krémleves kissé édes, de nagyon kellemesen édes ízű.
Tálaláshoz lehet egészben pirított kenyér szelettel kínálni, de kockákra vágva is adhatjuk a pirított kenyeret.
De ízletes pirított magvakkal is kínálhatjuk, azzal is nagyon-nagyon ízletes.
Vagy két sütőpapír között 10-15 perc alatt ropogósra sült baconszalonnával felszolgálhatjuk.
Ha így sütjük meg a szalonnát, nemcsak azt kerülhetjük el, hogy összefröcskölődjön a tűzhely, ha serpenyőben sült, hanem még inkább ropogósabb lesz a szalonna.
De aki szereti, tehet a levesbe paprika karikákat is, az is rendkívül jól harmonizál a sütőtök íze.
Akármelyik leves betéttel is kínáljuk, mindegyikkel egy különlegesebb levest fogunk kapni.
Próbáljátok ki, érdemes !
Jó étvágyat kívánok hozzá!
erzsike
2017-01-03
Kedves Andrea! Nagyon köszönöm a jó kívánságaidat és én is nagyon boldog, sikeres, egészségben, örömökben gazdag 2017-es évet kívánok neked és a családodnak! Szeretettel: Erzsike
Lupercalia
2016-12-24
Kedves Erzsike! Boldog karácsonyt és csodálatos 2017-es évet kívánok Neked! Üdvözöl: Andrea