HALÁSZLÉ EGYSZERŰEN
EGYSZERŰ | KARÁCSONY | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 ponty (1,5-2 kg-os ) 1-2 piros édes ( fűznivaló ) paprika 1-2 fej hagyma 2-3 halászlé kocka 2 sárgarépa 2 petrezselyem gyökér 5-6 burgonya só pár szem egész bors kevés ételízesítő
Elkészítés:
Én a halászlét igen egyszerűen szoktam elkészíteni, igaz elhatároztam már egy párszor, hogy paszírozással is megcsinálom, de még nem jutottam el odáig. Így azt osztom meg veletek, ami roppant egyszerű, de így is finom.
Én a halászlét igen egyszerűen szoktam elkészíteni, igaz elhatároztam már egy párszor, hogy paszírozással is megcsinálom, de még nem jutottam el odáig. Így azt osztom meg veletek, ami roppant egyszerű, de így is finom.
Tulajdonképpen ez egy halleves.
A pontyot ha egészben vásároljuk, akkor meg kell tisztítani, meg kell pucolni, s a tisztítás után, fel kell szeletelni. Ha ponty szeleteket vásároltunk, akkor persze könnyebb a dolgunk.
A hal szeleteket és ikrát - ha van - én mindég be szoktam áztatni tejes vízbe jóval a főzés előtt legalább 1/2-1 órát.
Ehhez a halakat felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje és hozzáöntök kb. 2 dl tejet. Ebben a tejes vízben hagyom " pihenni " a halacska szeleteket.
Egy fazékban felteszünk annyi vizet ( én 6-7 litert ) , amennyi halászlét főzni akarunk. Beleteszünk 1-2 fej hagymát megpucolva, de egészben hagyva és 1-2 egész piros paprikát. Én minden esetben fűznivalót, amiből az őrölt piros paprika lesz, használok. ( De a kápia piros paprika is tökéletes, amit az üzletekben bármikor meg tudunk vásárolni. )
Addig főzzük, amíg a hagyma puha nem lesz. Közben amíg fő a halászlé alapja, a halakat, ha már álltak a tejes vízben egy ideje, kivesszük a vízből, megmossuk, lecsepegtetjük és besózzuk, majd állni hagyjuk.
Amikor puha a hagyma, a hagymát kivesszük a levesből, azt nem használom fel tovább.
A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és tetszőleges darabokra vágjuk. Beletesszük a levesbe. Sózzuk, egész borsot és ételízesítőt adunk hozzá és puhára főzzük. A zöldségek főzési ideje felénél hozzá adjuk a halászlé kockákat, amiket egy kevés vízben kissé oldjunk fel. Amint teljesen megpuhultak a zöldségek, a besózott halakat tegyük a levesbe ( ha van, az ikrával együtt ) és így már csak 10-15 percig főzzük.
Aki szokott halászlé sűrítményt is használni, azt is tehet a levesbe, én is készítettem már így, de amit most felteszek képet, abban éppen nincs.
S ha valaki csípősen szereti, nem csak fogyasztáskor tehet bele egy pici erős paprikát, hanem már úgy is főzheti. Én nem szoktam belefőzni, mert nem mindenki szereti erősen a halászlét a családban.
Ez a halászlé igen egyszerű, de ízletes.
A pontyot ha egészben vásároljuk, akkor meg kell tisztítani, meg kell pucolni, s a tisztítás után, fel kell szeletelni. Ha ponty szeleteket vásároltunk, akkor persze könnyebb a dolgunk.
A hal szeleteket és ikrát - ha van - én mindég be szoktam áztatni tejes vízbe jóval a főzés előtt legalább 1/2-1 órát.
Ehhez a halakat felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje és hozzáöntök kb. 2 dl tejet. Ebben a tejes vízben hagyom " pihenni " a halacska szeleteket.
Egy fazékban felteszünk annyi vizet ( én 6-7 litert ) , amennyi halászlét főzni akarunk. Beleteszünk 1-2 fej hagymát megpucolva, de egészben hagyva és 1-2 egész piros paprikát. Én minden esetben fűznivalót, amiből az őrölt piros paprika lesz, használok. ( De a kápia piros paprika is tökéletes, amit az üzletekben bármikor meg tudunk vásárolni. )
Addig főzzük, amíg a hagyma puha nem lesz. Közben amíg fő a halászlé alapja, a halakat, ha már álltak a tejes vízben egy ideje, kivesszük a vízből, megmossuk, lecsepegtetjük és besózzuk, majd állni hagyjuk.
Amikor puha a hagyma, a hagymát kivesszük a levesből, azt nem használom fel tovább.
A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és tetszőleges darabokra vágjuk. Beletesszük a levesbe. Sózzuk, egész borsot és ételízesítőt adunk hozzá és puhára főzzük. A zöldségek főzési ideje felénél hozzá adjuk a halászlé kockákat, amiket egy kevés vízben kissé oldjunk fel. Amint teljesen megpuhultak a zöldségek, a besózott halakat tegyük a levesbe ( ha van, az ikrával együtt ) és így már csak 10-15 percig főzzük.
Aki szokott halászlé sűrítményt is használni, azt is tehet a levesbe, én is készítettem már így, de amit most felteszek képet, abban éppen nincs.
S ha valaki csípősen szereti, nem csak fogyasztáskor tehet bele egy pici erős paprikát, hanem már úgy is főzheti. Én nem szoktam belefőzni, mert nem mindenki szereti erősen a halászlét a családban.
Ez a halászlé igen egyszerű, de ízletes.
Karácsonykor sosem marad el a terített asztalról.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!