KARALÁBÉ LEVES
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
1 karalábé 5-6 szem burgonya 2-3 szál sárgarépa 2-3 szál petrezselyem gyökér 1 fej hagyma 1 gerezd fokhagyma só ízlés szerint 5-6 szem egész bors 1 tk. ételízesítő 1 zöldségleves kocka petrezselyemzöld bármilyen levesbetét tészta 1 tk. pirospaprika
Elkészítés: A karalábé leves az egyik olyan leves, amit nem mindenki szeret, hiszen a karalábénak van egy érdekes íze, mint a többi kel féle zöldségnek. Szerencsére itthon a család szívesen elfogyasztja, így néha készítek ilyen levest is. A leves elkészítése nem sokban tér el a többi zöldség levestől, úgyhogy egyszerű.
A zöldségeket, azaz a burgonyákat, a sárgarépákat és a petrezselyem gyökereket megpucoljuk, megmossuk és tetszőleges darabokra vágjuk.
Lehet karikákra is vágni, kisebb darabokra vagy csak hosszában 4 részre. Kinek melyik szimpatikusabb.
A karalábéról is eltávolítjuk a héját és mosás után először szeleteljük fel kb. 1 cm-es szeletekre, majd a kerek szeleteket csíkozzuk fel és végül vágjuk azokat kockákra.
Fazékba téve a zöldségeket felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni.
Befűszerezzük sóval és egész borssal, s beleadjuk a tisztított hagymát és fokhagymát is. Én szoktam egy gerezd fokhagymát is tenni bele, de ezt nem mindenki teszi, így akár el is maradhat, ha valaki nem akar beletenni.
A petrezselyemzöldet szintén mossuk meg, majd azt is felaprítva adjuk a leves alaphoz.
Ha forrt egyet-kettőt a leves, az ételízesítővel és a leveskockával is beízesítjük.
S addig főzzük, amíg a zöldségek puhák nem lesznek. Ekkor bele teszünk 1 tk. pirospaprikát és valamilyen levesbetétet. Bármilyen apró tészta jó hozzá, pl. betűtészta, kis levéltészta, csillagtészta stb. Én most házi reszelt tésztát tettem bele. Ehhez, kb. 10-12 dkg liszthez hozzáadunk 1 tojást és 1-2 csipet sót. Összegyúrjuk. Ha túl kemény, nem lehet összegyúrni, adjunk hozzá 1 picike, pár cseppnyi vizet. De nálam nem szokott kelleni. Ugyanis először úgy érezzük, hogy nagyon nehezen lehet összegyúrni a tésztát, de a végén csak sikerül.
De ennek a tésztának keményebbnek is kell lennie, mint pl. egy sütemény tésztának.
De természetesen a tojás nagysága is befolyásolhatja azt, hogy mennyire lehet összegyúrni a tésztát.
Ha valóban nem akar összeállni, akkor kell a pici víz.
Majd egy nagy lyukú reszelőn reszeljük le egy liszttel enyhén meghintett tányérba vagy tálcára és egyszerre tegyük a levesbe, hogy egyszerre tudjon megfőlni. De ne öntsük bele, hanem a kezünkkel rakosgassuk bele.
Miután beletettük a levesbe a tésztát, egy fakanállal keverjük át, hogy ne üljön le a tészta a leves aljába.
Majd a tészta hozzáadása után még főzzük a levest kb. 5-10 percig, amíg a tészta is megpuhul.
De természetesen külön is főzhetünk ki tésztát és akár el is hagyhatjuk.
Azt még szeretném elmondani erről a reszelt tésztáról, hogy amikor reszeljük le a reszelőn, sokkal jobb, ha tálcán tesszük ezt, mert a picike liszttel, ami a tálcára lett hintve, jobban találkozik a tészta és nem fog összeragadni egymáshoz, míg ha pl. egy tálba reszeljük, ahogy egymásra esik a lereszelt tészta, hamar össze tudnak tapadni.
A karalábéról is szeretném megemlíteni, hogy vásárláskor ne csak azt figyeljük, hogy hú, de szép nagy ez a karalábé, mert az nem biztos, hogy a nagysága mellett, fiatal zsenge is.
Ha túlságosan kemény a héja és nem azt látjuk, hogy zsenge, fiatal zöldség, akkor bizony fás lehet már az a karalábé. Tehát érdemesebb kisebbet és puhább héjút választani, mert amikor fás belülről, akkor a felvágásánál azt érezhetjük, hogy erős szálak vannak benne.
Viszont abban az esetben a levesben is élvezhetetlen lesz a karalábé.
A finom karalábé leves íze hasonlít a kelkáposzta ízéhez, így aki azt aki szereti, ezt a levest is próbálja ki.
Jó étvágyat kívánok hozzá!