KARFIOL TEKERCS
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 2 ek. tejföl
  • őrölt fekete bors
  • ételízesítő
  • 5-10 dkg közötti ráma
  • 3 ek. liszt
  • 2,5 dl tej
  • 4 tojás
  • 15 dkg reszelt trapista sajt, sütőpapír
  • Elkészítés: A karfiol tekercset főként azoknak ajánlom, akik szeretik a karfiolt, hiszen elég markáns íze van. De egy saláta mellé kitűnő párosítás.
    A karfiol tekercs elkészítése nem olyan bonyolult, bárki könnyedén elkészítheti.
    A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg és sós vízben főzzük puhára. Majd szűrjük le és törjük össze. 

    Keverjük hozzá a 2 ek. tejfölt és ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, majd tegyük félre.
    A rámát olvasszuk fel egy kisebb lábasban, adjuk hozzá a 3 lapos ek. lisztet és pirítsuk fehéredésig. Ezt követően öntsük fel a tejjel és sűrítsük be.
    Miután besűrítettük, vegyük le a tűzről, s keverjük hozzá a 4 tojássárgáját és 10 dkg reszelt sajtot. Ízesítsük ízlés szerinti sóval, borssal, ételízesítővel.
    A 4 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, s adjuk az előző besameles masszához. Egy normál tepsit béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a masszát.
    200 fokra előmelegített sütőben süssük meg kb. 12-15 perc alatt, majd borítsuk ki a tepsiből. A sütőpapírt húzzuk le róla és a félretett karfiol krémmel kenjük meg a felületét.

    Ezután óvatosan tekerjük fel. Ne hagyjuk kihűlni, még melegen végezzük ezeket a munkálatokat, mert kihűlés után eltörik a feltekerés során a sült tojásos lap.
    A tepsit, amiben sütöttük a lapot, vajazzuk ki - ráma is jó - és fektessük bele a feltekert rudat. Az 5 dkg reszelt sajttal szórjuk meg a tetejét.
    Majd annyi időre tegyük vissza a sütőbe, amíg a sajt ráolvad a tekercs tetejére és kicsit meg is pirul.
    Ez mindössze pár perc alatt meg is történik.
    A tepsiben hagyjuk kihűlni.
    Kihűlés után viszont már gyönyörűen szeletelhetővé válik.
    Így azután vágjuk körülbelül 1,5 cm széles szeletekre. 
    Mellé bármilyen salátát kínálhatunk.
    De sült húsokhoz köretként is megállja a helyét.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!