MÉZES SZELET
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 50 dkg liszt
  • 6 dkg zsír
  • 16 dkg porcukor
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 3 ek. méz
  • 8 ek. tej
  • Krém: 3 tojássárgája
  • 3 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • 3 púp. ek. liszt
  • 5 dl tej
  • 1-2 kk.rumaroma- ízlés szerint
  • Teteje: 10 dkg ( 1 tábla ) tortabevonó csokoládé
  • kb. 5-8 dkg ráma
  • Elkészítés: Az egyik hétvégén valamilyen krémes félét szerettem volna enni, készíteni, olyat ami lapokból van összeállítva. Így esett a választásom a mézes szeletre. Ezt a krémest anyukám régen gyakran sütötte - az ő receptje - de mostanában inkább én sütök, neki már kevésbé van türelme a sütéshez. Ennek a mézesnek a tésztájához nem kell a mézet felolvasztani, gőz fölött összeolvasztani a cukorral, csupán össze kell gyúrni a megadott hozzávalókkal. 
    A tejet most kimértem, de más alkalommal nem mértem, mert általában legtöbb helyen, legtöbb receptben is az olvasható, hogy annyi tejet adjunk a liszthez, amennyivel jól gyúrható tésztát kapunk, tehát én magam is találomra szoktam hozzáadni a tejet.
    Nekem 8 ek.-nyi mennyiség ment bele.
    De azt szeretném hozzá tenni, hogy nem biztos, hogy mindenkinél ennyi lesz. Lehet ez a mennyiség 1-2 kanállal kevesebb is és 1-2 kanállal több is. 
    Ugyanis így látatlanban lehetetlen megmondani, hogy kinek milyen evőkanala van. Lehet öblösebb és kevésbé öblös egy evőkanál.
    Úgyhogy, nálam 8 ek. lett a tej mennyisége, de akinél más lesz az arány, az sem gond, ne lepődjön meg, nem elírás történt.
    Amikor a lapokat sütjük, a sütési idő kb. 10-12-15 perc, sütőtől függően. 
    Ha itthon sütöm, akkor 10 perc alatt megsülnek a lapok, mert a sütőm villany és a hőfok beállítható - 180 fokra szoktam állítani - de ha anyukámnál sütök ilyen tésztát, nála 12-15 perc a sütés ideje, mert neki palackos gáztűzhelye van és azon nem lehet hőfokot beállítani. 
    Érdemes 10 percnél megnézni, s ha a széle már barnás, sült színű és azt látjuk, hogy szilárd kezd lenni a tészta, akkor jó is lesz. De mint mondtam, nem biztos, hogy 10 perc elég neki. Ezeknél a lapoknál az 1-2 perc is sokat számít.
    Természetesen nem szabad túl sütni, mert akkor nem fog megpuhulni a tésztánk még a krémtől sem.
    A mézes lapoknál, akárcsak a mézeskalácsnál,  egyébként is csalóka a tészta. Néha még puhának látjuk, de ha sokáig a sütőben marad, akkor meg már nem lesz jó a megsült tészta.
    Akkor írom is a receptet. A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. Egy könnyű tésztát kell kapnunk, tehát, mint az elején is írtam, a tejből annyit tegyünk a liszthez, amivel egy könnyű tésztát tudunk gyúrni. ( 8 ek. plussz/mínusz tej. )
    Azután osszuk 4 cipóra a tésztát és egyenként nyújtsuk ki a cipókat.
    Az elsőt amikor kinyújtottuk akkorára, mint egy normál tepsi, a  tepsi hátulját zsírozzuk meg és fektessük rá az akkorára kinyújtott tésztát, mint amekkora a tepsink.
    Majd előmelegített sütőben süssük készre. 
    Amíg sül az előző lap, ki tudjuk nyújtani a másik tésztát.
    Én úgy szoktam csinálni, hogy van két egyforma tepsim, a másik tepsit használom méretre.
    De nem azon sütöm a következőt - de lehet persze úgy is - hanem arra csak rámérem a tésztát, hogy mekkorára nyújtsam, a sütést ugyanazon a tepsin végzem a következő tésztánál is, mint az előzőt, mert az a tepsi már meleg, így sokkal könnyebben sül rajta a tészta lapunk.
    Miután megsült mind a négy lapunk, minden sütés után szépen lecsúsztatjuk a tésztát a tepsi hátáról. ( Én egymásra szoktam csúsztatni, nem külön-külön. ) Hagyjuk őket kihűlni.
    Ezután készítsük el a krémet.
    A tojássárgáját keverjük ki a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet és végül a tejjel fokozatosan kikeverve főzzük fel sűrűre,
    Azután többszöri átkeverés mellett, hűtsük ki.
    A rámát keverjük ki a porcukorral, majd adjuk hozzá a rumaromát és azzal is keverjük át.
    Végül a kihűlt főzött krémmel is dolgozzuk össze. 
    Ezután állítsuk össze a süteményt. 
    A krémet osszuk 3 felé és töltsük meg a lapokat. Miután ráhelyeztük a krémre az utolsó, a legfelső lapot is, készítsük el a csokimázat.
    Vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét, hozzá adva 5 dkg rámát. 
    Ha úgy látjuk, hogy még túl sűrű, akkor adjunk még hozzá rámát.
    Tulajdonképpen a csokoládétól függ, hogy mennyi rámára lesz szükség. 
    A csokiban lévő kakaóvaj tartalma határozza meg, hogy mennyi rámát vesz még fel a csokoládé.
    Amikor szépen felolvasztottuk a csokinkat, szép átfogó sűrűségű csokimázat kaptunk, csurgassuk rá a tésztalapra és simítsuk el. 
    Én ezután még 3-4 kis kockát olvasztottam, azt nejlon zacskóba töltöttem.
    Meg kell csavarni a csoki végénél a zacskót, így kapunk egy kis csokival teli zsákocskát.
    A sarkán egy nagyon kicsi lyukat kell vágni és amikor már kezd a sütinken megkötni a csokimázunk, csurgassuk meg a tetejét a nekünk tetsző mintázattal.
    A legegyszerűbb a csíkozás, de erre való kereszt csíkozással már kis kockákat hoztunk létre.
    De lehet kis köröket is formálni, vagy akár más motívumokat is rá lehet csurgatni a csokimázra.
    Hagyjuk másnapig állni a süteményt, hogy a krémtől meg tudjon puhulni a mézes tésztánk.
    Azután szépen szeleteljük fel.
    A csokoládé gyönyörűen felvágható, ha a kést forró láng fölött kissé felmelegítjük és ott a csokoládén, a szeletelés helyét megolvasztjuk a forró késsel.
    Így azután már csak a szeletelés mentén csak vágni kell a süteményt, hiszen a csoki teteje már szépen ki lett alakítva szeletté, ott már nem kell tartanunk attól, hogy eltörik a csoki egy-egy szelet bevágásakor. ( Bár 1-2 repedés, baleset persze belefér. )
    Szerintem nem nehéz elkészíteni ezt a süteményt és a végeredmény önmagáért beszél.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!