RÓZSAFÁNK
KIADÓS | ÜNNEPI | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • 5 tojás
  • 3 ek. cukor
  • csipet só
  • 20-25 dkg liszt
  • 1/2 liter tej
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • kb. 8 dl étolaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz
  • papírtörlő a zsiradék felszívására
  • Elkészítés: Már nagyon rég óta szerettem volna kipróbálni a rózsafánk elkészítését. Sok helyen láttam már, viszont enni ezidáig még nem ettem. Tulajdonképpen azt sem tudtam pontosan, hogy milyen formában kell sütni, csak sejtettem, hogy valamilyen formát kell zsiradékba mártani, hiszen máskülönben hogyan lesz ilyen szép és különleges formájú a kisült tészta. Mígnem egy hónappal ezelőtt rábukkantam egy rózsafánk sütőre. Hát...mit mondjak, nem tudtam neki ellenállni, azonnal meg kellett vennem. S az egyik hétvégén ki is próbáltam.
    De higgyétek el, elsőre nem is olyan egyszerű vele a sütés. 
    Legalább 4-5 fánk szétesett, mire kitapasztaltam a vele való sütést.
    Ezeket a tapasztalatokat rögtön meg is osztom veletek, hiszen aki beszerez ilyen sütőformát, hogy kipróbálja ezt a fánkot, már könnyedséget okoz majd, ha tudja az előnyeit és buktatóit.
    Néhány szó a sütőformáról. Ez a sütőforma egy viszonylag vékony fém lemezből van. Gondolom más mintával is beszerezhető, de ahol én vásároltam, ott csak ezzel a motívummal volt. Egy hosszú fém nyélre van rögzítve, kissé meghajlítva, mint a képen is láthatjátok, s a végén egy fanyél van fogó céljából.
    Na itt van, a hajlított résznél az első buktató. 
    Az olajat először egy lábasba öntöttem bele, de sehogy sem sikerült úgy beletenni a formát, hogy teljesen bele tudjon feküdni.
    A hajlításnál nagyon a levegőben volt a forma, így a tészta sem tudott teljesen az olajba érni.
    Azután találtam a szekrényemben egy olyan laposabb edényt, amibe már a hajlításnál is bele lehetett tenni a formát.
    Természetesen egy serpenyő is jó, aminek picit ilyen magasabb pereme van, hogy elférjen az olaj benne.
    A fotón az látható, hogy már sütöttem 1-2 fánkot ebben az olajban, azért látszik itt-ott kis tészta darab, de nagyon fontos, hogy amikor az olajat a legelején feltesszük a tűzre forrósodni, helyezzük bele a formát is, s  az olajjal együtt hagyjuk, hogy melegedjen. 
    Mert különben leesik róla a tészta, ha nem elég meleg a forma.
    Miután kellően felforrósodott az olaj, s vele együtt a forma is, akkor emeljük ki az olajból a formát, picit csepegtessük le és mártsuk bele a masszába.
    Pár másodpercig hagyjuk benne és akkor gyorsan emeljük át az olajba.
    Azt fogjuk hallani a tésztánkon, amikor bele tettük a tésztával együtt a formát az olajba, hogy szinte sercegni fog, szinte kihajlik a tészta a forma mentén. S az lesz a jó.
    Látható a képen, ahogy rajta van a tészta a formán és elkezd sülni.
    Na a tésztánál volt a másik buktató.
    Amikor kikevertem, a tálat magam mellé készítettem.
    Igen ám, amikor bele akartam mártani, sehogy sem lehetett jól bele helyezni a hajlítás miatt a formát. 
    Végül egy tepsibe öntöttem át a kikevert tésztát és úgy mártottam bele a formát.
    A sütésről el kell mondani, hogy ez a tészta nagyon gyorsan sül, szinte 1/2 perc alatt megvan. Azt lehet majd látni, hogy akkor jó, amikor szép rózsaszínű lesz a kisült tészta.
    Készítsünk magunk mellé egy lapos tányért, rá papírtörlőt és amint megsült a fánk, arra emeljük rá. Egy késsel majdnem minden fánknál rá kell segíteni itt-ott, hogy szépen lejöjjön a formáról.
    De van amelyik szépen le is csúszik.
    Nagyon fontos, hogy minden kisült fánk után, újra tegyük bele pár pillanatig a formát az olajba, hogy ismét melegedjen fel, mielőtt újra a tésztába mártanánk.
    Ugyanis, ha ez nem történik meg, a tészta leválik a formáról, mielőtt még bele tennéd az olajba.
    Tulajdonképpen, ha ezeket a tapasztalatokat figyelembe veszed, már gyorsan megy a fánk sütése, de először nekem is meg kellett tapasztalnom, hogy hogyan is kell sütni ezeket a fánkokat.
    Miután kisütöttük a fánkokat, mindegyiket, mindkét oldalról porcukrozzuk meg.
    Eddig leírtam, hogy hogyan süthetjük ki a rózsafánkot, de még nem írtam a hozzávalók összeállításáról.
    Úgyhogy most azt is leírom. 
    Az összeállítása roppant egyszerű, egy sűrűbb palacsinta tésztát kell kikevernünk. 
    Én kézi habverővel dolgoztam, de fakanállal is kidolgozható.
    Az interneten is található rózsafánk recept, nem is egy. De én aszerint készítettem el a tésztáját, ami a fánk vásárlásakor recept hozzá tartozott.
    De ahogy én magam is keresgéltem a neten, azt láttam, hogy ez a recept majdhogynem teljesen megegyezik a Nosalty-n található recepttel.
    Úgyhogy az ott leírtakat is figyelembe vettem, 
    A tészta kikeveréséhez a tojásokat üssük fel egy tálba.
    Adjuk hozzá a cukrot és habverővel, akár kézi, akár gépi, akár fakanállal keverjük ki simára.
    Majd adjuk hozzá a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. Én 25 dkg lisztet tettem bele, s úgy adagoltam a tejet.
    Tehát amikor a lisztet is hozzá adtuk, öntsünk hozzá egy kevés tejet, s keverjük csomómentesre. 
    Végül annyi tejet adjunk még hozzá, amivel megfelelő állagú tésztát kapunk.
    A lényeg az, hogy ne legyen túl sűrű sem a tészta, de túl híg sem.
    Kicsit sűrűbbnek kell lennie, mint egy átlagos palacsinta tésztának.
    Viszont ha túl hígra készítenénk a palacsinta tésztánkat, az sem jó, mert az már kisült állapotában nem lenne olyan lágy, légies, hanem átlátszó, túl vékony, s akkor már nem olyan finom.
    De olvastam egy receptnél, hogy aki készítette, fél kiló lisztet adott a fél liter tejhez. Hát azt el sem tudtam képzelni, hogy milyen lehet majd a kisült tészta, hiszen attól viszont csak nagyon nehézzé, töménnyé válik...szerintem.
    Amikor a megadott hozzávalókból kikevertük a tésztát, a továbbiakban járjunk el úgy, süssük ki oly módon a fánkokat, ahogyan már leírtam.
    A kisült tészta egy nagyon könnyű, lágy finomság lesz.
    Hasonlít a herőkére, csak az gyúrt tésztából van. De ugyanúgy olajban kell sütni, mint ezt a fánkot.
    Édesanyámmal gyakran szoktunk herőkét is készíteni.
    Annak a receptjét is hamarosan felteszem.
    Egyébként igen kiadós mennyiség lesz ezekből a hozzávalókból.
    Nem is számoltam, de kb. 20-30 fánk lett belőle.
    S hát mondanom sem kell, minden morzsája elfogyott. Még azt is elcsipegettük, amik az elején szétesve sültek meg, mire ugye rájöttem a technikára.
    Aki teheti próbálja ki, nem olyan ördöngős.
     Még ha az elején kissé bosszankodtam is azon, hogy mit össze bénázom, pár rosszul sikerült fánk után már nagy örömmel sütöttem ki a többit és úgy érzem gyakran fogom még használni azt a csodás kis eszközt.

    Kellemes sütögetést és jó étvágyat kívánok hozzá!