CUKKINI KRÉMLEVES VAJGALUSKÁVAL
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
3-4 kisebb cukkini 5 dkg ráma 4 gerezd fokhagyma 3-4 mogyoró hagyma vagy kis fej lila hagyma só ételízesítő 2 kocka tyúkhúsleves kocka 2 dl főzőtejszín 2 ek. liszt 3-4 l víz Vajgaluska: 10 dkg ráma 3 tojás só őrölt fekete bors ételízesítő 3-4 púp. ek. liszt
Elkészítés: A cukkini krémlevest télen-nyáron egyaránt elkészíthetjük. Mivel nyáron a friss cukkini bárhol beszerezhető. Legyen szó piacról, kertről, boltról. De télen is megvásárolhatjuk üzletben is és lefagyasztva is, de akár az otthoni fagyasztónkból is elővehetjük. Én magam nyáron előkészítem a lefagyasztáshoz a cukkinit. Ahhoz, ha kell lepucolom a héját, s ha viszont szép a héja, meghagyom. Lereszelem a cukkinit és úgy teszem be nejlon zacskóba a fagyasztóba, s télen nincs más gondom vele, minthogy előkapom a fagyasztó ládából. Cukkini krémlevest, cukkini mártást készíthetünk belőle.
Most ehhez a leveshez friss, zsenge, kis méretű cukkiniket használtam.
A cukkinik végeit vágjuk le, mindkét felén és mossuk meg a cukkiniket.
Mivel nagyon fiatal zöldségről van szó, nem kell sem megpucolni és sem kimagozni, hiszen ilyenkor alig van magja.
Vékony karikákra vágjuk fel őket.
Ezután a fokhagyma gerezdeket tisztítsuk meg a héjától és vágjuk azokat is kis karika szeletekre.
Majd a kicsi mogyoró hagymát vagy akár lila hagymát szintén pucoljuk meg és karikázzuk fel.
Egy kisebb fazékban hevítsünk fel 5 dkg rámát és dobjuk rá a cukkinit a hagymával és fokhagymával együtt.
Fonnyasszuk üvegesre, majd öntsük fel 3-4 liter vízzel.
Amikor elkezd forrni, adjunk hozzá ízlés szerint sót, 2 tyúkhúsleves kockát.
Majd hagyjuk addig főlni, amíg a cukkinik a hagymával együtt meg nem puhulnak. Ez nem igényel túl sok időt, kb. fél óra elegendő is hozzá.
Ekkor vegyük le a tűzről és botmixerrel turmikszoljuk össze.
Helyezzük vissza a gázra és forraljuk fel.
Adjunk hozzá még egy kávés kanál ételízesítőt is.
Majd a lisztet keverjük csomómentesre a főzőtejszínnel, ha kell vízzel is higítsuk és öntsük a cukkini leveshez.
Alaposan forraljuk ki.
Közben készítsük el a vajgaluska tésztáját.
Egy külön fazékba vagy nagyobb lábasba tegyünk fel vizet fél kk. sóval és egy tk. olajjal.
Majd a szobahőmérsékletű rámát keverjük ki a tojásokkal, pici sóval, pici borssal és ételízesítővel.
Adjuk hozzá a lisztet és alaposan dolgozzuk el. Mindezt érdemes kézi habverővel végezni. A kikevert tésztának az állaga se túl sűrű és se túl híg ne legyen, olyan kellemesen lágy tésztát kell kapnunk.
Amint kikevertük a galuska tésztát, és forr az előzőleg feltett vizünk, egy kanállal szaggassuk bele a forrásban lévő vízbe a tésztát.
Nem kell túl nagyokat szaggatni, de túl kicsi se legyen.
Amikor feljön a víz tetejére, hagyjuk még 1-2 percig főlni, majd egy szűrő kanállal szedjük ki.
Én azután már sem olajat, sem más zsiradékot nem használtam a kifőtt tésztához. Nem ragadt ezután sem össze, de aki úgy látja jónak, hideg vízzel öblítse le. Ez is meggátolja az összetapadását a tésztának.
Tálaláskor a tányér levesbe tegyünk 3-4 vajgaluskát.
Én levesekben nagyon szeretem a vajgaluskát, mert nagyon lágy, selymes ez a tészta. A megadott hozzávalók ki vannak mérve, tehát kitapasztaltam, hogy ennyi mennyiségekre van szükség 3-4 liternyi leveshez.
Akkor is ha épp a levesbe szaggatom a galuskát.
Abban az esetben nokedli szaggatón szoktam a tésztát bele szaggatni.
Érdemes kipróbálni, szerintem senki sem fog benne csalódni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!