MÁKOS GUBA TORTA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Gubához: 7-8 kifli
  • 2 dl cukor
  • 2 dl darált mák
  • 7,5 dl tej
  • hozzá: 2 ek. cukor
  • Krémhez: 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 3 ek. cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 dkg ráma
  • 3 tojás
  • 2,5 dl tej
  • tetejére: 4 dl habtejszín
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 express zselatin fix
  • A guba tetejére: 2 nagy ek. házi szilvalekvár
  • Elkészítés: A mákos guba elkészítésének a leírása már szerepel a receptjeim között, de már többször ki szerettem volna próbálni a mákos guba tortát is. Sok helyen találtam is róla receptet, de a hazaiizek.blog-on leltem rá erre a receptre. Igaz itt-ott változtattam a hozzávalók mennyiségén, de valóban nagyon fincsi lett a gubának eme változata. A kiflik mennyiségén azért írtam 7-8 darabot, mert ha kisebb méretű kifliket sikerült venni, akkor elbírja a 8 db-ot is a recept, de ha kicsit ducibbak a kiflik, akkor 7 darab elegendő. Én ducibb kifliket vettem, így csak 7 db kellett hozzá.
    Szükségünk van még a hozzávalókban megadottakon kívül egy normál méretű kerek tortaformára is és sütőpapírra. 
    Először mérjük ki a mákot és daráljuk le, majd adjuk hozzá a 2 dl cukrot és jól keverjük össze.
    ( Egy mércével jelölt mérőpohárban mértem ki a mákot is és a cukrot is. )
    A sütőpapíron rajzoljuk körbe a tortaformát és vágjuk ki, majd helyezzük bele a formába a kivágott papírunkat. S tegyük félre.
    Ezután egy lábast hideg vízzel öblítsünk ki és öntsük bele a 7,5 dl tejet.
    majd forraljuk fel. Miután felforrt, adjuk hozzá a 2 ek. cukrot. Keverjük el.
    A lábas kiöblítése azért fontos, mert így elkerülhetjük, hogy forralás közben oda kapjon a tej a lábas aljába és éppen emiatt a cukrot is csak a végén keverem a tejhez. 
    Egy tálcán vagy vágódeszkán karikázzuk fel a kifliket és egy nagyobb tálba rakjuk bele. 
    A tálban lévő kiflikre öntsük rá a forró, cukros tejet és kissé keverjük össze, hogy a tej mindenhol érje a kifliket.
    Ezután öntsük rá a cukros darált mákot és keverjük össze az egészet.
    A sütőpapírral bélelt tortaformába kanalazzuk bele és szépen simítgassuk, egyengessük el benne.
    Közben, mielőtt leforráznánk a kifliket, kapcsoljuk, gyújtsuk be a sütőt.
    Így a már előmelegített sütőbe tegyük be a formában lévő kifliket és süssük 15 percig.
    Miután kivettük a sütőből, várjunk vele kb. 5-10 percet, hogy ne legyen tűz forró a forma és vegyük le az oldaláról a kapcsos formát. Borítsuk ki egy tányérra és húzzuk le az aljáról a sütőpapírt.
    Azután fordítsuk meg egy másik tányérra.
    A sült kiflik tetejét ezután kenjük meg lekvárral és hagyjuk kihűlni
    Közben készítsük el a krémet.
    A pudingporral keverjük el kézi habverővel a kétféle cukrot és az egy egész tojást. A maradék két tojást válasszuk szét és a tojások sárgáját is keverjük el az előbb kikevert alaphoz.
    Adjuk hozzá a tejet és keverjük csomómentesre. Majd főzzük sűrűre, kézi habverővel folyamatosan keverve.
    Amikor már látható, hogy sűrűsödik és a habverőn is kezdett sűrűbben mutatkozni a krém, a lábas alá tettem egy lángelosztót, hogy ne égjen le a krém.
    Amikor már jó sűrű lett, s forrt, buggyant egy-kettőt a krém, akkor készültünk a főzésével.
    Ha készen van, levesszük a tűzről és még most forró állapotában elkeverjük benne a rámát.
    A tojások fehérjét felverjük kemény habbá és szép lassan beleforgatjuk a még meleg krémbe, majd kihűtjük az egészet.
    Ha meghűlt a krém, rákenjük a lekváros felületre.
    Ezután a habtejszínt felverjük kemény habbá a 2 cs. vaníliás cukorral. Majd amikor már jó kis habunk van, adjuk hozzá a zselatin fixet is és azzal együtt verjük fel a végleges állapotúra.
    A felvert hab 3/4 részét simítsuk rá a krémre.
    A megmaradt 1/4 rész habot tegyük csillagcsöves habzsákba vagy kinyomó csőbe és nyomjunk a hab tetejére habrózsákat.
    Az eredeti receptben csak kanállal volt ráhalmozva a krém tetejére a hab.
    Természetesen akinek ez a rusztikus kinézet tetszik, bátran alkalmazható ez a díszítési mód is.
    Én inkább a csillagcsöves díszítést választottam.
    Tegyük kis ideig hűtőbe, de akár azonnal is tálalható.
    Én azt szerettem volna, ha kicsit lehűl a tejszínhab, no és persze, amikor elkészültem a gubával, nem is volt otthon egy családtag sem.
    De pár óra állási idő elteltével is, sőt másnapi kínáláskor is ugyanolyan finom, mint amikor azonnal szervírozzuk fel.
    A kedves családtagoknak tortaszeleteket vágva kínáljuk a finom gubát. 
    Szerintem nem bonyolult az elkészítése és nagyon finom.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!