MÁKOS GUBA TORTA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Gubához: 7-8 kifli 2 dl cukor 2 dl darált mák 7,5 dl tej hozzá: 2 ek. cukor Krémhez: 1 cs. vaníliás pudingpor 3 ek. cukor 1 vaníliás cukor 5 dkg ráma 3 tojás 2,5 dl tej tetejére: 4 dl habtejszín 2 cs. vaníliás cukor 1 express zselatin fix A guba tetejére: 2 nagy ek. házi szilvalekvár
Elkészítés: A mákos guba elkészítésének a leírása már szerepel a receptjeim között, de már többször ki szerettem volna próbálni a mákos guba tortát is. A receptben leírtaknál itt-ott változtattam a hozzávalók mennyiségén, de valóban nagyon fincsi lett a gubának eme változata. A kiflik mennyiségén azért írtam 7-8 darabot, mert ha kisebb méretű kifliket sikerült venni, akkor elbírja a 8 db-ot is a recept, de ha kicsit ducibbak a kiflik, akkor 7 darab elegendő. Én ducibb kifliket vettem, így csak 7 db kellett hozzá.
Szükségünk van még a hozzávalókban megadottakon kívül egy normál méretű kerek tortaformára is és sütőpapírra.
Először mérjük ki a mákot és daráljuk le, majd adjuk hozzá a 2 dl cukrot és jól keverjük össze.
( Egy mércével jelölt mérőpohárban mértem ki a mákot is és a cukrot is. )
A sütőpapíron rajzoljuk körbe a tortaformát és vágjuk ki, majd helyezzük bele a formába a kivágott papírunkat. S tegyük félre.
Ezután egy lábast hideg vízzel öblítsünk ki és öntsük bele a 7,5 dl tejet.
majd forraljuk fel. Miután felforrt, adjuk hozzá a 2 ek. cukrot. Keverjük el.
A lábas kiöblítése azért fontos, mert így elkerülhetjük, hogy forralás közben oda kapjon a tej a lábas aljába és éppen emiatt a cukrot is csak a végén keverem a tejhez.
Egy tálcán vagy vágódeszkán karikázzuk fel a kifliket és egy nagyobb tálba rakjuk bele.
A tálban lévő kiflikre öntsük rá a forró, cukros tejet és kissé keverjük össze, hogy a tej mindenhol érje a kifliket.
Ezután öntsük rá a cukros darált mákot és keverjük össze az egészet.
A sütőpapírral bélelt tortaformába kanalazzuk bele és szépen simítgassuk, egyengessük el benne.
Közben, mielőtt leforráznánk a kifliket, kapcsoljuk, gyújtsuk be a sütőt.
Így a már előmelegített sütőbe tegyük be a formában lévő kifliket és süssük 15 percig.
Miután kivettük a sütőből, várjunk vele kb. 5-10 percet, hogy ne legyen tűz forró a forma és vegyük le az oldaláról a kapcsos formát. Borítsuk ki egy tányérra és húzzuk le az aljáról a sütőpapírt.
Azután fordítsuk meg egy másik tányérra.
A sült kiflik tetejét ezután kenjük meg lekvárral és hagyjuk kihűlni
Közben készítsük el a krémet.
A pudingporral keverjük el kézi habverővel a kétféle cukrot és az egy egész tojást. A maradék két tojást válasszuk szét és a tojások sárgáját is keverjük el az előbb kikevert alaphoz.
Adjuk hozzá a tejet és keverjük csomómentesre. Majd főzzük sűrűre, kézi habverővel folyamatosan keverve.
Amikor már látható, hogy sűrűsödik és a habverőn is kezdett sűrűbben mutatkozni a krém, a lábas alá tettem egy lángelosztót, hogy ne égjen le a krém.
Amikor már jó sűrű lett, s forrt, buggyant egy-kettőt a krém, akkor készültünk a főzésével.
Ha készen van, levesszük a tűzről és még most forró állapotában elkeverjük benne a rámát.
A tojások fehérjét felverjük kemény habbá és szép lassan beleforgatjuk a még meleg krémbe, majd kihűtjük az egészet.
Ha meghűlt a krém, rákenjük a lekváros felületre.
Ezután a habtejszínt felverjük kemény habbá a 2 cs. vaníliás cukorral. Majd amikor már jó kis habunk van, adjuk hozzá a zselatin fixet is és azzal együtt verjük fel a végleges állapotúra.
A felvert hab 3/4 részét simítsuk rá a krémre.
A megmaradt 1/4 rész habot tegyük csillagcsöves habzsákba vagy kinyomó csőbe és nyomjunk a hab tetejére habrózsákat.
Az eredeti receptben csak kanállal volt ráhalmozva a krém tetejére a hab.
Természetesen akinek ez a rusztikus kinézet tetszik, bátran alkalmazható ez a díszítési mód is.
Én inkább a csillagcsöves díszítést választottam.
Tegyük kis ideig hűtőbe, de akár azonnal is tálalható.
Én azt szerettem volna, ha kicsit lehűl a tejszínhab, no és persze, amikor elkészültem a gubával, nem is volt otthon egy családtag sem.
De pár óra állási idő elteltével is, sőt másnapi kínáláskor is ugyanolyan finom, mint amikor azonnal szervírozzuk fel.
A kedves családtagoknak tortaszeleteket vágva kínáljuk a finom gubát.
Szerintem nem bonyolult az elkészítése és nagyon finom.
A recept forrása: hazaiizek.blog
Jó étvágyat kívánok hozzá!