TIRAMISU MÁSKÉNT
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 3 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 50 dkg mascarpone
  • 6-7 adag lefőzött kávé
  • 1/4 üvegecske rumaroma
  • kb.30 db babapiskóta
  • kakaópor
  • Elkészítés: A Tiramisut rengeteg féleképpen el lehet készíteni, én magam is hol így, hol úgy készítem. De igazán a mascarpone sajtkrémmel szeretem a legjobban, azzal isteni finom ízt fogunk kapni. De az oldalon található másik Tiramisu receptem alapján elkészült is nagyon finom és az kicsit pénztárca kímélőbb. Valójában ennél a desszertnél is kitapasztaltam, hogyha a Lidl üzletben vásárolom meg a mascarponét, akkor is olcsóbban jövök ki,  míg máshol ennek az ára többre tehető. A babapiskótából pedig minden esetben - más babapiskótás receptjeimnél is - a cukrozott tetejű babapiskótát vásárolom. Abban a nagy csomagban több kis csomag van, azt hiszem 4 csomag. 
    Hát bevallom, nem emlékszem pontosan, hogy 3 vagy 4, de talán 4. 
    Az viszont biztos, hogy nekem, a kocka alakú kerámia tálamhoz, ami kb. 25x25 cm-es,  3 cs. fogy el, s egy csomagban 10 db piskóta van.
    Szóval a piskóták száma attól függhet, hogy milyen méretű az a tál, amiben a Tiramisu készül.
    A desszert elkészítésének a munka menete nagyon egyszerű. 
    Először a kávét érdemes lefőzni, mert annak ki kell hűlnie.
    Esetleg a lefőzött kávét még lehet külön hűteni is egy vízzel töltött edényben, mert mire kell, olyan gyorsan nem hűl majd ki.
    Vagy pedig jóval előtte főzzük le, hogy legyen ideje kihűlni.
    Majd a következő művelet, hogy a tojásokat válasszuk ketté és a tojássárgákat keverjük ki a kétféle cukorral.
    Azt követően adjuk hozzá a mascarponét és keverjük el. 
    A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá és azután azt is keverjük bele a masszánkba.
    A lefőzött és kihűlt kávéba keverjünk bele egy negyed üvegcse rumaromát. 
    Én a Kingston vagy Jamaicai  rumaromát veszem és annak a fajta üveges aromának az 1/4-t ( ez. kb. van mérve, csak úgy szemmel követve ) adom hozzá a kávéhoz.
    Természetesen mindenki a saját szájíze szerint adagolhatja az aromát. 
    Azaz kóstoljuk meg a rumos kávét, s ezért először ennél kevesebbet is lehet beletenni és csak azután adagoljuk tovább az ízfokozásra szánt aromát.
    Miután eltaláltuk a nekünk megfelelő rumos ízt, készítsük magunk mellé a tálat, ami lehet kerámia, jénai, üveg vagy akár tepsi is.
    Majd a babapiskótákat egyesével mártsuk meg a kávéban, de csak mártsuk meg és ne áztassuk el, mert akkor szétmállik.
    Az egyesével megmártott piskótákat rakjuk le a tál aljára. 
    Majd a  tetejére simítsuk rá a kikevert krém felét, s erre ismét rakjunk le egy sor kávéban megmártott babapiskótát.
    Ezután simítsuk rá a krém másik felét.
    A krém tetejét szórjuk meg kakaóporral. 
    Én minden esetben szitán keresztül szoktam meghinteni, úgy szépen,egyenletesen kerül rá a kakaópor.
    A kész Tiramisut pár órára, de akár egy éjszakára is, tegyük hűtőbe és a jól behűtött desszertet, miután alaposan összeértek az ízek és össze is állt a krém a piskótával, már kínálhatjuk is a családunknak.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!