LEKVÁROS-FAHÉJAS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
Tészta: 2 tojás 1 bögre cukor 1 bögre tej 1,5 bögre liszt 5 dkg ráma 2 ek. kakaópor 1 kk. őrölt fahéj 1 sütőpor Teteje: 4-5 ek. házi szilvalekvár 10 dkg tortabevonó csokoládé 3-4 dkg ráma Sütéshez: sütőpapír
Elkészítés: A napokban keresgéltem egy-két könnyű sütemény receptet, amit pillanatok alatt össze lehet dobni, s mégis fincsi kis édességet kapunk a végén. Így egy egyszerű lekváros, fahéjas sütemény receptjére esett a választásom. Bizton állíthatom, nem csalódtam benne, egyszerű, de nagyszerű sütike. A hozzávalók mennyiségén én pici változtatást végeztem, mert a lekvár az eredeti receptben baracklekvár volt, de én szilvalekvárral készítettem.
A kakaó eredetileg 4 ek. volt, de mivel holland kakaót használtam, ami igen sötét színű és az íze is markánsabb, csak 2 ek. mennyiséget adtam a tésztába.
Szerintem - nekem legközelebb- a sima kakaóból is elég lesz ennyi.
A fahéjat is picit lecsökkentettem, csak egy púpozott kávés kanállal adtam bele, az eredeiben több volt, mert úgy éreztem, annak is igen markáns az íze.
A recept nagyon egyszerű, mivel az összekeverésen kívül nem is kell mást tenni.
Mivel ez a recept a bögrés süteményekhez tartozik, így a mérce mindég egy csésze legyen, ami 2,5 dl-es.
Akkor írom is a receptet.
A 2 egész tojást robotgéppel keverjük ki a cukorral. Egy picit kissé habosítsuk fel, nem kell nagyon, de egy kissé legyen habos.
Azután adjuk hozzá a rámát és azzal is keverjük ki, majd a fahéjat, s a tejet is keverjük bele.
Végül a lisztet és a sütőport, majd a kakaót keverjük hozzá.
Egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a masszát.
Előmelegített tepsiben kb. 20-25 perc alatt süssük készre.
Végezzünk tűpróbát, azaz 20 perc elteltével, kihúzva a sütőből, egy kést szúrjunk a tésztába.
Ha már nem ragad rá a tészta, akkor el is készültünk vele.
Ha mégis, süssük még tovább egy öt percig.
Miután megsült, hűtsük ki.
A tészta kihűlése után, kenjük rá a tetejére a szilvalekvárt.
Aki szeretné baracklekvárral készíteni, nyugodtan készítse azzal.
A tészta hűtésének nagyban meggyorsíthatjuk a menetét, ha a sütés után kis várakozási idő után kivesszük a tésztát a tepsiből és így már nem a tepsiben hűtjük ki, hanem tepsin kívül.
Én úgy szoktam kivenni, hogy veszek két fém tálcát ( jó a műanyag is ) és a tepsi tetejére, ahogy a megsült tészta benne van, ráfordítom a tálcát, úgy, hogy a tálca alja lesz felül.
Megfordítom a tepsit a tálcával együtt, így kikerül a tészta a tálcára, persze lefejjel, azaz a papíros része lesz most felül.
A sütőpapírt lehúzom a sütiről és ráhelyezem a másik tálcát a sütire.
Persze azt is úgy, hogy a tálca belső fele kerüljön a tészta aljára.
A két tálcát egyszerre fogva, megfordítom.
Leveszem a felső tálcát és az alsón szépen ott fekszik a kisült tésztánk, amit már csak ki kell hűteni.
A lekvár választásra is szívesen mondok egy ötletet. Ugyan nem ennél a sütinél alkalmaztam a variácót, de itt is kiváló lehet.
Ha mindkét lekvárral ki szeretnénk próbálni, de csak egy sütit akarunk sütni, akkor a tészta egyik felét kenjük meg baracklekvárral és a másik felét pedig szilvalekvárral.
Ha rákentük a kavart tésztánk tetejére a lekvárt, akkor egy kis lábasban tegyünk fel a tűzre egy kevés vizet.
A tetejére helyezzünk egy tálat és olvasszunk fel benne egy tábla csokoládét.
Én kb. 3-4 dkg rámát is adtam hozzá, hogy lágyítsam egy kicsit a csoki sűrűségét.
Amikor simára felolvasztottuk a csokoládét, mindenhová öntsük rá a csokit a lekvár tetejére.
Egy késsel simítsuk el, de csak úgy lazán és ezután fogjunk egy villát és a csokit enyhén borzoljuk össze a lekvárral.
Ettől olyan kócos, hepe-hupás lesz a teteje a sütinek.
Egy-két óra állás után, amikor már a csoki is megdermedt a lekváron - egyébként nem lesz olyan dermedt és kemény, mint amikor csokimázat készítünk egy süti tetejére - már fel is szeletelhetjük.
A tésztája nagyon könnyű, lágy és tulajdonképpen ez egy egyszerű lekváros sütemény, de amilyen egyszerű, olyan finom is.
Recept forrása: hazaiizek.blog
Jó étvágyat kívánok hozzá!