LEKVÁROS-FAHÉJAS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 2 tojás
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre tej
  • 1,5 bögre liszt
  • 5 dkg ráma
  • 2 ek. kakaópor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 sütőpor
  • Teteje: 4-5 ek. házi szilvalekvár
  • 10 dkg tortabevonó csokoládé
  • 3-4 dkg ráma
  • Sütéshez: sütőpapír
  • Elkészítés: A napokban keresgéltem egy-két könnyű sütemény receptet, amit pillanatok alatt össze lehet dobni, s mégis fincsi kis édességet kapunk a végén. Így egy egyszerű lekváros, fahéjas sütemény receptjére esett a választásom. Bizton állíthatom, nem csalódtam benne, egyszerű, de nagyszerű sütike. A hozzávalók mennyiségén én pici változtatást végeztem, mert a lekvár az eredeti receptben baracklekvár volt, de én szilvalekvárral készítettem.
    A kakaó eredetileg 4 ek. volt, de mivel holland kakaót használtam, ami igen sötét színű és az íze is markánsabb, csak 2 ek. mennyiséget adtam a tésztába.
    Szerintem - nekem legközelebb- a sima kakaóból is elég lesz ennyi.
    A fahéjat is picit lecsökkentettem, csak egy púpozott kávés kanállal adtam bele, az eredeiben több volt, mert úgy éreztem, annak is igen markáns az íze.
    A recept nagyon egyszerű, mivel az összekeverésen kívül nem is kell mást tenni.
    Mivel ez a recept a bögrés süteményekhez tartozik, így a mérce mindég egy csésze legyen, ami 2,5 dl-es.
    Akkor írom is a receptet.
    A 2 egész tojást robotgéppel keverjük ki a cukorral. Egy picit kissé habosítsuk fel, nem kell nagyon, de egy kissé legyen habos. 
    Azután adjuk hozzá a rámát és azzal is keverjük ki, majd a fahéjat, s a tejet is keverjük bele. 
    Végül a lisztet és a sütőport, majd a kakaót keverjük hozzá.
    Egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a masszát.
    Előmelegített tepsiben kb. 20-25 perc alatt süssük készre.
    Végezzünk tűpróbát, azaz 20 perc elteltével, kihúzva a sütőből, egy kést szúrjunk a tésztába.
    Ha már nem ragad rá a tészta, akkor el is készültünk vele. 
    Ha mégis, süssük még tovább egy öt percig.
    Miután megsült, hűtsük ki.
    A tészta kihűlése után, kenjük rá a tetejére a szilvalekvárt.
    Aki szeretné baracklekvárral készíteni, nyugodtan készítse azzal.
    A tészta hűtésének nagyban meggyorsíthatjuk a menetét, ha a sütés után kis várakozási idő után kivesszük a tésztát a tepsiből és így már nem a tepsiben hűtjük ki, hanem tepsin kívül.
    Én úgy szoktam kivenni, hogy veszek két fém tálcát ( jó a műanyag is ) és a tepsi tetejére, ahogy a megsült tészta benne van, ráfordítom a tálcát, úgy, hogy a tálca alja lesz felül.
    Megfordítom a tepsit a tálcával együtt, így kikerül a tészta a tálcára, persze lefejjel, azaz a papíros része lesz most felül.
    A sütőpapírt lehúzom a sütiről és ráhelyezem a másik tálcát a sütire.
    Persze azt is úgy, hogy a tálca belső fele kerüljön a tészta aljára.
    A két tálcát egyszerre fogva, megfordítom.
    Leveszem a felső tálcát és az alsón szépen ott fekszik a kisült tésztánk, amit már csak ki kell hűteni.
    A lekvár választásra is szívesen mondok egy ötletet. Ugyan nem ennél a sütinél alkalmaztam a variácót, de itt is kiváló lehet.
    Ha mindkét lekvárral ki szeretnénk próbálni, de csak egy sütit akarunk sütni, akkor a tészta egyik felét kenjük meg baracklekvárral és a másik felét pedig szilvalekvárral.
    Ha rákentük a kavart tésztánk tetejére a lekvárt, akkor egy kis lábasban tegyünk fel a tűzre egy kevés vizet.
    A tetejére helyezzünk egy tálat és olvasszunk fel benne egy tábla csokoládét.
    Én kb. 3-4 dkg rámát is adtam hozzá, hogy lágyítsam egy kicsit a csoki sűrűségét. 
    Amikor simára felolvasztottuk a csokoládét, mindenhová öntsük rá a csokit a lekvár tetejére.
    Egy késsel simítsuk el, de csak úgy lazán és ezután fogjunk egy villát és a csokit enyhén borzoljuk össze  a lekvárral.
    Ettől olyan kócos, hepe-hupás lesz a teteje a sütinek.
    Egy-két óra állás után, amikor már a csoki is megdermedt a lekváron - egyébként nem lesz olyan dermedt és kemény, mint amikor csokimázat készítünk egy süti tetejére - már fel is szeletelhetjük.
    A tésztája nagyon könnyű, lágy és tulajdonképpen ez egy egyszerű lekváros sütemény, de amilyen egyszerű, olyan finom is.
    Recept forrása: hazaiizek.blog

    Jó étvágyat kívánok hozzá!