GYORS TEJFÖLÖS FÁNK
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 30 dkg finom liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • csipet só
  • 1 egész tojás
  • 3 ek. porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 ek. tejföl
  • sütéshez: kb. 1/2 l étolaj
  • Elkészítés: Néha-néha adódik úgy, hogy valamilyen kis fánkocskákat szívesen kipróbálok elkészíteni, ami persze nem olyan, mint egy szalagos, farsangi fánk, de egy ebéd utánra, gyorsan elkészíthető finomság. Egy-két típusú ilyen kis fánkot megsütöttem már, s most e recept szerint készítettem el ezt az egyszerű fánkot. Tálalás után lekvárral vagy pudinggal gyorsan el is fogyott. Természetesen a tetejüket tálaláskor meg is lehet hinteni porcukorral, de mivel mi már melegen fogyasztottuk is, ez így kimaradt, hiszen pillanatok alatt elolvadt volna a tetején a porcukor.
    A kis fánkocskák összeállítása hamar meg van és a kisütésük szintén. 
    Így valóban egy ebéd utáni kis nassolásra szinte fél óra alatt tudunk egy kis édességet oda varázsolni az asztalra.
    Mint írtam is, ez a fánkocska nem lesz szalagos tésztájú, inkább kissé tömörebb az állaga, de ez így finom.
    Először a lisztet mérjük ki egy tálba és adjuk hozzá  a csipet sót és a sütőport.
    Majd az egész tojást üssük fel egy kis tálkába és a kétféle cukorral keverjük ki egy robotgéppel vagy akár kézi habverővel.
    Ha esetleg nincs porcukrunk oda haza, kristály cukorral is helyettesíthetjük.
    Adjuk hozzá ezután a 3 nagy ek. tejfölt is és azzal is dolgozzuk össze.
    Végül tegyük hozzá ezt a keveréket a liszthez és dolgozzuk, gyúrjuk össze.
    Ha túl lágy, akkor adjunk hozzá még egy pici lisztet, s ha túl kemény a tészta, akkor még egy kevés tejföllel lazítsunk az állagán.
    Én nem tettem hozzá semmi pluszt, mert nagy evőkanállal adagoltam hozzá a tejfölt, így éppen jó lett a tészta az összedolgozáskor.
    Nem lett sem kemény, sem túl laza a tésztám.
    Aki szeretne, pár csepp rumaromát is tehet hozzá, de én ezt kihagytam.
    Tegyünk fel ezután a gázra egy kisebb lábasba kb. fél liter olajat felmelegedni és azt követően lisztezett munka felületen nyújtsuk ki a tésztánkat körülbelül fél-egy cm vastagra.
    Vegyünk egy közepes méretű - azaz nem a legkisebb, de nem is nagy - pogácsa szaggatót és szaggassuk ki a tésztából a fánkokat.
    Ami leeső rész maradt a tésztából, azt ismét gyúrjuk össze és újra készítsünk belőle kis karikákat.
    Ha már forró az olaj, tegyünk bele pár darab tésztát.
    Túl sokat ne tegyünk bele egyszerre, mert sülés közben megnövekszenek.
    Én fedővel nem fedtem le a lábas tetejét, hiszen elég gyorsan sülnek ezek a kis méretű fánkok.
    Ha nagyon forró az olaj, kissé lejjebb is vehetjük már alatta a lángot.
    Bár teljesen kicsire, takarékra azért ne tegyük.
    De az a jó, hogyha belül is átsül.
    Ezek a kis fánkocskák a sütés során maguktól megfordulnak az olajban, de ha valamelyik nem fordulna át, természetesen segítsünk rá.
    Amikor szép arany barnára sült az első adag, szedjük ki egy szűrőlapáttal egy papírtörlővel vagy szalvétával lefedett tányérra.
    Majd tegyük be a forró olajba a következő adag tésztáinkat.
    Ezalatt szépen lecsepeg a megsült fánkokról a felesleges olaj is.
    Süssük ki a következő adagot is és ha még maradt - hisz attól is függ, hogy mekkora pogácsa szaggatót használtunk  és mennyi fér a kis lábasunkba -  azokat is süssük ki szép aranyló barnára.
    Rendezzük rá egy tálra a megsütött fánkokat.
    ( Nekem a fotón dupla adag fánkocska került a tálba. )
    Ha szeretnénk, hűtés után meg is porcukrozhatjuk a fánkokat.
    Valamilyen ízű lekvárral vagy főzött vanília pudinggal kínálhatjuk.

    Forrás: receptneked.hu

    Jó étvágyat kívánok hozzá!