DOBOSTORTA
KIADÓS | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 2x6 tojás 2x6 ek. cukor 2x6 púp. ek. liszt 2x1 cs. sütőpor Krém: 30 dkg cukor 9 tojás 2 tábla Milka tejcsokoládé 2 vaníliás cukor 35 dkg ráma Karamell: 20 dkg kristály cukor Díszítés: 2 dl habtejszín 4-5 kis kocka tejcsokoládé cukorgyöngy marcipán vagy fondant, ill. cukorvirágok,oldalára:darált dió
Elkészítés: Ez a dobostorta születésnapra készült, s ez volt a kívánság. Régebben már készítettem dobostortát, de akkor még nem készült róla fotó. Az annyiból volt más, hogy a piskóta lapokat külön-külön sütöttem meg, míg itt 2x6 tojásos piskótát sütöttem. S mindkét piskóta 3 lapba lett felvágva, de különbözően. Az egyik piskóta 3 egyforma lapba, míg a másiknál először a tetejének valót nagyon vékonyra vágtam le. Azután vágtam csak fel, de abból már csak 2 vastagabb lap lett. Az egyik lap lett ebből az alsó, s a másik vastagabb pedig a felső lap lett.
Viszont a régebben sütött dobostortámnál még az is különbség volt, hogy a karamellás teteje miután fel lett szeletelve, megemelve került a torta tetejére.
Ami úgy történt, hogy egy kevés habrózsa került minden szelet alá, így féloldalasan álltak a karamell mázas szeletek.
Most viszont teljesen betakartam velük a torta tetejét és körben megdíszítettem a tortát. Szerintem mindkét változata mutatós a dobostortának. Legközelebb ismét elkészítem ferde díszítéssel is.
Akkor következzen a recept.
A piskótához a 6 tojást válasszuk szét és a tojások fehérjét kezdjük el felverni. ( Gépi habverővel. ) Miután képeztünk egy kis habot, adjuk hozzá a 6 ek. cukrot és az egészet verjük fel kemény habbá.
Közben a sütőt még a habverés elején gyújtsuk/kapcsoljuk be, hogy melegedjen elő.
Amikor már jó kemény a hab, fakanállal keverjük el benne a 6 tojássárgáját.
Adjunk hozzá 6 púpozott ek. lisztet, s az 1 cs. sütőport. Keverjük el és ezután egy sütőpapírral bélelt tortaformában süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
A tortaformába a sütőpapírt én mindég úgy szoktam belehelyezni, hogy körberajzolom a formát a sütőpapírra helyezve és ollóval kivágom. A tortaforma belsejére, ahová a sütőpapír kerül, az ujjammal 3 helyen berámázom, csak éppen hogy, mert ennek csak annyi jelentősége van, hogy ne tekeredjen vissza a papír, miután beletesszük.
Így sokkal biztosabban simíthatjuk a formába a piskóta tésztát.
A másik piskótát is ugyanígy készítsük el. Majd hűtsük ki őket.
Amíg hűlnek a piskóták, elkészíthetjük a krémet, ami ehhez a piskótához 1,5 adag krém. Ennél a tortánál a díszítés tejszínhabból van, de ha krémmel szeretnénk azt is, akkor érdemes elvenni a krémből két kanálnyi mennyiséget.
A krémet gőz fölött készítjük, így egy lábasban tegyünk fel egy kevés vizet a gázra. Majd erre kell ráhelyezni a tálat, amiben összefőzzük a krémet. Érdemes erre a célra egy zománcozott vagy krómozott tálat használni, mert ezek jobbak erre a célra, mint a műanyagok.
A krém hozzávalóit tegyük a tálba. A csokoládét összetörve adjuk az összetevőkhöz. Ezután tegyük a lábasra és folyamatos keverés mellett kézi habverővel főzzük fel. Ez kicsit időigényes, kb. 30-40 percig meg tart. S a krém pedig nem lesz olyan sűrű, hogy megáll benne a habverő, de annyira sűrűnek kell lennie viszont, hogyha felemeljük a habverőt, ne folyjon le róla minden. Hát az az igazság, hogy látni kell. De 30-35 perc keverés után már látni fogjuk a különbséget.
Ha felfőztük a krémet, hűtsük ki és azután gépi habverővel keverjük el benne a 35 dkg rámát.
A felszeletelt lapokat ezt követően kenjük meg, kivéve a legvékonyabbat.
Az oldalát és a tetejét is kenjük le a krémmel. Az oldalát pedig hintsük meg darált dióval.
Amit úgy lehet a leghatásosabban végezni, hogy a kezünk ügyébe tesszük a diót és egy kés pengéjére veszünk egy keveset darált dióból és oda rakjuk az oldalához. Ami lepotyog, ( vágódeszkán vagy sütőpapíron érdemes dolgozni ) ismét csak a kés pengéjével fel tudunk vinni az oldalára.
Majd készítsük el a karamellt.
De előbb egy sütőpapírra tegyük rá a vékony piskóta lapot.
Ez a vékony lap úgy lett fordítva, hogy a piskóta alja lett a teteje, amire majd a karamell kerül, s így egy teljesen sima felületet kapunk. Azaz, amikor levágtam a vékony szeletet, előbb megfordítottam a piskótát, s így az aljából került levágásra a vékony lap.
Egy serpenyőbe öntsük bele a cukrot és hagyjuk a tűzön. Először ne kevergessük, mert nagyon csomós lesz, csak akkor keverjük át, ha már a szélén látjuk a karamellizált részt.
Ezután addig olvasszuk a cukrot - ekkor már én megkevertem - amíg teljesen el nem olvad és karamell lesz belőle.
Ha kész, öntsük hamar a piskóta lapra.
Egy késsel nagyon gyorsan simítsuk el. A lényeg itt az, hogy nagyon gyorsan kell dolgozni, mert a karamell gyorsan köt.
Azt követően készítsünk magunk mellé egy tiszta kést és rámát.
Rámázzuk be a kést és óvatosan, de igyekezve jelöljük be a szeletek helyét. Először csak 4-be, majd a négy között is jelöljük be a szeletek helyét. Minden újabb jelölésnél rámázzuk meg vékonyan a kést, így nem fog ráragadni a cukormáz.
Ha a bejelölések meg vannak, akkor ismét kissé rámázzuk meg a kést és óvatosan - akár több rásegítéssel is - vágjuk el a szeleteket. Itt már lassabban, de még azért igyekezve is, dolgozhatunk, mert ekkorra már megkötött a karamell és a cél az, hogy ne törjük el a mázat.
Ha megvagyunk, szépen helyezzük rá a szeleteket a torta tetejére.
A szeletek itt a képen nem tűnnek egyformának - úgy látszik rosszul mértem be a dolgokat a fényképezés során - de valójában minden karamell szelet egyforma méretűre lett vágva.
Azután a 3-4 kis kocka csokit ( amit a két tábla csokin kívül számítsunk ) olvasszuk fel gőz fölött, majd vegyük le a gőzről és tegyük félre.
A habtejszínt verjük fel és ha már kemény, csurgassuk hozzá az olvasztott, de már nem forró csokit. Verjük még addig, amíg jó kemény habot nem kapunk.
Ekkor tegyük csillagcsöves habzsákba vagy kinyomóba és körbe és középen díszítsük meg a tortát habrózsákat nyomva rá. A közepére ültessünk a habra virágokat, ami készülhet marcipánból, fondantból vagy cukor masszából - de lehet más figurával is díszíteni.
A körben lévő habrózsák tetejét szórjuk meg cukorgyönggyel, majd tegyük pár órára hűtőbe.
De az a jó, ha akár egy éjszakát is áll a hűtőszekrényben.
Amikor pedig szervírozzuk a fincsi tortát, a karamell mentén szépen fel lehet szeletelni a tortát.
Jó étvágyat kívánok hozzá!