MASCARPONÉS CSIGA KELT TÉSZTÁBÓL
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
Tészta: 50 dkg finom liszt 2,5 dkg friss élesztő 2,5 dl tej 10 dkg olvasztott ráma vagy liga 8 dkg kristály cukor 1 csipet só 1 tojás Mascarponés krém: 25 dkg mascarpone 3 csapott ek. kristály cukor 1 tojássárgája 1 mokkáskanál őrölt fahéj 1 citrom reszelt héja Teteje: 1 tojássárgája 1 tk. tej Egyéb: sütőpapír vagy vaj+liszt a tepsi kikenéséhez lekvár porcukor
Elkészítés: A kelt tésztából készült finomságoknak sosem lehet ellenállni, legyen az fánk, lekváros bukta, túrós lepény. A kelt tésztás csiga is éppen ilyen. A menyem nem régiben olyan tekercset sütött, ( nagyon jól tudja és szereti is sütni a kelt tésztás finomságokat ) aminek a teteje mascarponés öntettel, krémmel van meglocsolgatva sütés végén. Én most olyat készítettem, aminek a tekercsek tölteléke a mascarpone.
Az eredeti recepten annyit változtattam, hogy a liga olvasztott állapotban került a tésztához és a mascarpónés krémnél porcukor helyett kristály cukrot használtam.
Először, mint minden kelt tésztánál, dagasszuk be a tésztát.
Olvasszuk fel a mikróban a rámát vagy a ligát. Én ligát használtam hozzá, mert az volt itthon. Majd melegítsük meg a tejet és mérjük ki a cukrot.
Vegyünk el belőle 1 ek. mennyiséget és adjuk a langyos tejhez.
Morzsoljuk bele a tejbe az élesztőt és egy szalvétával lefedve, hagyjuk felfutni.
Amíg dolgozik az élesztő, mérjük ki a lisztet és tegyük bele egy tálba.
Adjuk hozzá a liszthez a csipet sót és a cukrot és keverjük össze az egészet.
Az 1 egész tojást üssük fel egy kis tálkába és habosítsuk kicsit fel egy villával, s adjuk a liszthez.
A felfutott élesztőt is tegyük bele és kezdjük el összedagasztani.
Egy-két mozdulat után adjuk hozzá az olvasztott ligát vagy olvasztott rámát is.
Majd nagyon jól dagasszuk ki a tésztát.
Ha valaki úgy érzi, hogy nem lágy a tészta, hiszen ez függhet a liszt sikér tartalmától, az nyugodtan adhat még hozzá egy kis tejet. Fél vagy 1 dl közötti mennyiséget, de nekem elég volt a 2,5 dl hozzá. Hiszen a liga mennyisége itt most valamivel több volt, mint más alkalommal egy-egy kelt tésztámnál. Viszont ha túl ragacsosnak érezzük a tésztát, egy kevés liszttel ezt is korrigálhatjuk.
Miután jól kidagasztottuk, egy szép, lágy tésztát fogunk kapni.
A tál alján picit emeljük meg a tészta egyik felét és oda hintsünk egy picike lisztet, majd a másik felét szintúgy. Ezáltal majd szépen kijön a tészta a tálból. A tetejét nem hintettem meg, hiszen, ha kiborítjuk a tálból, az a fele már úgyis lisztezett felületre fog kerülni.
Takarjuk le konyharuhával és langyos helyen kelesszük duplájára, aminek az ideje legalább 1 óra.
Amikor megkelt a tésztánk, egy nagyon szép, megemelkedett tésztát látunk magunk előtt.
Vegyük elő a gyúrótáblánkat és lisztezzük be a felületét és borítsuk ki rá a megkelt tésztát.
Majd először kézzel lapogassuk kissé el - én nem gyúrtam át - és nyújtsuk ki téglalap alakúra a tésztát kb. fél cm vastagságúra.
De mielőtt elkezdenénk dolgozni a tésztával, néhány perccel előtte keverjük ki a mascarponés krémet.
Ahhoz a mascarponét a cukorral és a tojássárgával keverjük simára. Adjuk hozzá a fahéjat és a reszelt citrom héjat is és azzal is keverjük el.
A kristály cukor helyett használhatunk porcukrot is, ez áll az eredeti receptben is, de kristály cukorral is tökéletes lesz.
Ha sikerült bio citromot vásárolnunk, az mindenképpen jó, de ha nem, azt még alaposabban mossuk meg, mielőtt szárazra törölnénk.
A fahéj mennyisége ízlés szerint is történhet. Én csak 1 mokkáskanálnyi mennyiséget tettem hozzá, de aki jobban fahéjasan szeretné, az 1 kávéskanállal is tehet bele.
Miután kinyújtottuk a tésztát, kenjük meg a felületét a mascarponés krémmel.
Azután a hosszanti felétől kiindulva, szorosan tekerjük fel, mint egy bejglit.
Így kapunk egy szép, hosszú rudat.
Azután készítsünk magunk mellé vagy egy nagyobb tepsit vagy egy normál méretűt. Ha normál méretű a tepsink, abban az esetben egy másik kisebb sütőedényre is szükségünk lesz. Vagy vajazzuk ki és liszttel hintsük meg a tepsi alját vagy fektessünk bele sütőpapírt.
Én most ez utóbbi módszert próbáltam ki, mert bár kelt tésztáknál nem szoktam sütőpapírt használni, de most mégis ily módon tettem bele a tepsibe a tésztácskákat. S így is csodásan megemelkedtek a csigák.
A feltekert rúdból ezután egy jó éles késsel vágjunk 2-3 cm-es szeleteket.
Majd a csiga szeleteket fektessük bele a tepsibe.
Közben kapcsoljuk be a sütőnket, hogy mire bekerülnek a tepsijeink, kellően bemelegedhessen a sütő.
Villanysütőnél, ha van légkeveréses funkciónk, akkor 180 fokra kapcsoljuk.
Ha nincs ilyen mód a villany sütőn, akkor 200 fokra, alsó-felső sütésre állítsuk a gombokat.
A hagyományos sütőnél pedig ennek a hőfoknak a megfelelőjére kapcsoljuk.
Én normál méretű tepsit használtam, s abba 12 db csiga fért bele.
Így még egy kalács formát készítettem elő, s abba is került a csigákból pár darab.
Egy-két kisebb is lesz belőle, hiszen a két végén a tekercsnek valamivel kisebbek lesznek a szeletek.
Mindenképpen úgy rakjuk a tepsibe a csigákat, hogy mellettük maradjon hely, hiszen még pihentetni fogjuk azokat és azalatt még megemelkednek, kelni fognak.
Ha bekerültek a tepsibe, takarjuk le egy konyharuhával és még 10 percig pihentessük, kelesszük a kis tésztákat.
Majd azt követően az 1 tojást válasszuk ketté és a tojássárgát keverjük el simára a kis mennyiségű tejjel és egy ecsettel kenjük le óvatosan a csigák tetejét.
A tetejük mellett próbáljuk megkenni az oldalaikat is.
Miután lekentük őket, tegyük be a tepsiket - nekem ez mindkettő belefért egyszerre egy rácsra - a bemelegedett sütőbe és süssük szép pirosra kb. 30-35 perc alatt. A kalács formában lévő csigák nálam 25 perc alatt készre sültek, míg a tepsiben lévőknek az én sütőmben 35 perc kellett.
De mivel minden sütő más, így a sütési idő kinél pár perccel rövidebb, pár perccel hosszabb is lehet a 30 perctől.
Amikor kivesszük a tepsit, illetve tepsiket a sütőből, akár egy-egy kis kanál lekvárt is tehetünk a csigák tetejére.
Ezt még forró állapotban tegyük, ha tenni szeretnénk rá.
A lekvár lehet barack, szilva, ki milyet fogyasztana hozzá szívesen.
Én csak kevés csiga tetejére tettem lekvárt, ami nálam sárgabarack ízű volt. A nagy tepsivel sült csigákra nem került, azoknak csak porcukorral hintettem meg a tetejüket.
Hagyjuk azt követően langy melegre hűlni a tekercseket.
Amint már langyosra hűltek, óvatosan szedjük szét a csigákat és úgy emeljük ki a tepsiből.
Majd azután hintsük meg a tetejüket porcukorral.
A lekvárral ízesített csiga tetejét is porcukrozzuk, úgy lesz nagyon finom.
Miután megporcukroztuk a mascarponés töltelékkel sült csigákat, rendezzük rá egy kínáló tálra és már szervírozhatjuk is a családtagjaink számára.
De vendégvárásra is kiváló, egy kávé mellé kínálva remek fogadtatás.
Nem nehéz elkészíteni és egy nagyon puha, légiesen könnyed kelt finomságot kapunk.
Nekem 17 db mascarponés csigám lett. S egymás után 2-3 db-ot is el lehet fogyasztani, annyira ízletes, finom.
Készítsétek el ti is!
Forrás: Gabriella konyhája.
Köszönet a receptért!
Jó étvágyat kívánok hozzá!