ANYÓS TORTA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 5+2 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 4 ek. + 1 tk. cukor
  • 3 cs. vaníliás cukor
  • 4 dkg finom liszt
  • 1 tk. kakaópor
  • 2 kk. rumaroma
  • 5 dkg aszalt ( cukrozott ) vörösáfonya vagy 5 dkg mazsola
  • 2 szimpla csomag babapiskóta
  • 2 dl habtejszín
  • csoki forgács
  • E recept megírása előtt minden kedves látogatómnak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Békés, Boldog új Esztendőt kívánok! Ilyenkor karácsony közeledtével minden hölgy és úriember is, akik szeretnek sütni-főzni, igen sok időt eltöltenek a konyhában. Sok sikert kívánok a finomabbnál finomabb ételek elkészítéséhez!
    Elkészítés: Már több alkalommal készítettem rakott édességet, mint pl. a Boszorkány máglya is egy ilyen rakottas desszert. Ezeknek nagyon nagy előnye, hogy nem kell sütni, csak a krémet kell hozzá elkészíteni és azután már csak rétegezni kell a hozzávalókat. Ez a recept " citromhab " oldaláról való. Nagyon fincsi desszert. Én magam kicsit változtattam az arányokon, nem sokban, csak van ami nálam kevesebb vagy több lett egy picikével.
    Akkor írom is az elkészítését.
    Egy kisebb lábasban felforralunk 2 dl tejet az 1 tk. cukorral és félre tesszük, hogy legyen ideje meghűlni.
    Később ebbe fogjuk bele mártani a babapiskótákat.
    Azt követően a krémet készítsük el. 4 dl tejet egy másik lábaskában forraljunk fel.
    A 2 tojássárgáját keverjük ki a 4 ek. cukorral és 1 cs. vaníliás cukorral.
    Adjuk hozzá a 4 dkg lisztet és a maradék 1 dl tejet.
    Keverjük az egészet csomómentesre. 
    Itt most a tojásfehérjékre nem lesz szükségünk.
    Amint felforrt a 4 dl tej, csurgassuk hozzá a tojásos keveréket és az egészet folyamatos keverés mellett sűrítsük be.
    Ezt követően hűtsük ki langyos állagúra. 
    Amikor már langyosra hűlt a krém és az előzőleg felforralt 2 dl tej is meghűlt, hozzá foghatunk az édesség összeállításához, azaz a rétegezéshez.
    Egy jénai vagy egy porcelán tálat vagy akár egy kisebb méretű tepsit készítsünk magunk elé.
    A 2 dl kihűtött  cukros tejbe először keverjünk el 2 kk. rumaromát. Aki jobban rumosabban szeretné készíteni ezt az édességet, használhat hozzá többet is, de amennyit én tettem bele, azzal is kellően érezhető volt a rumos íz.
    Készítsük elő a babapiskótákat és minden egyes babapiskótát mártsunk meg a rumos tejben. Persze egyszerre csak egyet, mert ha egyszerre többet tennénk bele, elázna és nem lehetne a tál aljára lerakni.
    Amikor egyet belemártottunk a rumos tejbe, úgy hogy mindkét oldalát érje a tej, fektessük le a tál aljára. 
    Annyi babapiskótát rakjunk ki a tál aljára, amennyi belefér a tálba egy sorban.
    Azt követően a krém felét simítsuk rá a babapiskóták tetejére.
    A krém felületét szórjuk meg a megadott mennyiség aszalt vörös áfonya felével - vagy mazsolával, de ha azt használunk, annak is csak a felével. Az eredeti recept mazsolát írt, de én most cukrozott aszalt vörös áfonyát használtam és azzal is nagyon ízletes lett a desszert.
    Ezután újra egy sor babapiskótát rakunk le a krém tetejére. 
    Természetesen mindegyiket most is mártsuk meg a rumos tejben.
    Ismételten a krém következik, de most a másik rész krémhez keverjük hozzá az 1 tk. kakaóport.
    S így most kakaós krém kerül majd a babapiskóták tetejére.
    Ezen a fotón - bár nem túl élesen - kivehető a kétféle krém rétegezése.
    Miután a kakaós krémet is rásimítottuk és annak is a tetejét megszórtuk vörös áfonyával, a 2 dl habtejszínt verjük fel kemény habbá 2 cs. vaníliás cukorral.
    Majd a kemény tejszínhabot szépen simítsuk el a krém tetején.
    Egy étcsokoládé - vagy akár tejcsokoládé - 2-3 kockájából egy késsel vágjunk le forgácsokat. Ezt nagyon egyszerű megcsinálni.
    Egy vágódeszkára, amit magunk elé tettünk, helyezzük le a csoki darabot és egy éles késsel kis, vékony csíkokat faragunk, vágunk le a széléből.
    S mindég újabb és újabb csíkokat vágunk.
    Ezek lesznek a csoki forgácsok. Van ami nagyobbra sikerül és persze vannak kisebb darabkák is belőle.
    Ezzel a csoki forgáccsal megszórjuk a hab tetejét.
    Ha viszont szívesebben tennénk rá csoki reszeléket, azt is nyugodtan lehet. 
    Abban az esetben egy reszelőn a hab fölött ráreszelünk a csokiból a hab tetejére.
    Persze ha nincs oda haza csokoládénk, de van csoki daránk, azzal is nyugodtan megszórhatjuk.
    Bármelyik változattal finom és mutatós lesz a desszertünk.
    Már nincs más dolgunk vele, minthogy betegyük a hűtőbe pár órára, hogy az ízek összeérjenek és a babapiskóták kellően megpuhuljanak a krémek között.
    Végül akár kockára, akár téglalap alakúra vágva, esetleg valamilyen finom - jelen esetben eperrel - gyümölccsel szervírozhatjuk ezt a remek desszertet.

    Forrás: citromhab.blogspot.com

    Jó étvágyat kívánok hozzá!
    Lupercalia
    2022-12-30
    Kedves Erzsike! Köszönjük szépen párommal együtt a jókívánságokat. Biztos, hogy jövőre is nézem majd a receptjeidet, amelyek fantasztikusak. Szeretettel üdvözöllek: Andrea.
    erzsike
    2022-12-27
    Kedves Andrea! Nagyon szépen köszönöm az ünnepi köszöntést! Minden évben úgy alakul, hogy a sok, nagyon kedves vendég mellett nincs lehetőségem gép elé kerülni, így én Nagyon Boldog, sikerekben gazdag új esztendőt kívánok neked és a párodnak! Én köszönöm neked, hogy hűséges látogatója vagy az oldalamnak és továbbra is várom kedves hozzászólásaidat! Üdvözlettel: Erzsike
    Lupercalia
    2022-12-23
    Kedves Erzsike! Szeretnék én is áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánni Neked és a családodnak. Köszönöm a sok receptet egész évben, mindig új ötleteket merítek belőlük. Szeretettel: Andrea