FONDANT
HOZZÁVALÓK
  • 30 dkg Marshmallows pillecukor
  • 50-60-70 dkg porcukor
  • ráma a kenéshez
  • 2 ek. víz
  • 2 ek. kukoricakeményítő ( ha nincs, el is maradhat )
  • Elkészítés: 30 dkg pillecukrot ( ezt a fajtát a Lidl áruházban érdemes venni ) egy műanyag  tálba teszünk, amit margarinnal alaposan kikentünk. Ennek a margarinnak nem fontos a legdrágábbnak lennie, erre a célra pontosan megfelel az egyszerű sütőmargarin is, aminek az ára is alacsony. Hozzáadunk 2 ek. vizet és a mikróba 2-szer - 3-szor 20-30 másodpercre betesszük. Közben kicsit kivesszük, és megmozgatjuk, megrázogatjuk a tálat. Körülbelül 50 másodperc múlva már folyós lesz, s ekkor kivesszük és hozzáadunk folyamatosan 40-50 dkg nagyon finomra  őrölt porcukrot, amibe beleadunk 2 evőkanál kukorica keményítőport. / Ha véletlenül nincs otthon keményítő, az sem baj, anélkül is elkészíthető, de azzal együtt készítve, könnyebb vele dolgozni. Nekem sok esetben elmarad a keményítő, de ugyanolyan minőség lesz anélkül is. /  Egy fakanalat alaposan bekenünk margarinnal és kikeverjük az olvadt pillecukrot a porcukorral. Ha már nem forró és kicsit összeállt, a továbbiakban dolgozzunk kézzel. Az egész még ragadni fog, de nem kell megijedni, bár az első alkalommal én magam is  azt is megbántam, hogy belefogtam, de a végeredmény már örömmel tölti el az embert. Mielőtt elkezdenénk kézzel átgyúrni a fondantot, a kezünket is kenjük be margarinnal, így nem ragad rá a cukros massza. S közben is kenjük át a kezünket 1-2-szer rámával, s a kézi átkeverés, gyúrás során adagoljunk még hozzá porcukrot.  A kissé kikevert, gyúrt masszát vegyük gyúrótáblára, de előtte a munkafelülelet szórjuk meg jól porcukorral.  Amint gyúrjuk a fondantot, közben ha kell szórjuk meg a gyúrótáblát újra és újra porcukorral. Addig dolgozzuk át a masszát, ha kell, pótoljuk még bele a porcukrot, amíg könnyű, formázható fondantot nem kapunk, s a porcukor mennyisége függ attól, hogy mennyit vesz fel a pillecukor. Ezután légmentesen folpack fóliába becsomagoljuk, és egy kis időre betesszük a hűtőbe, 10-15 percre, s ezt követően jobban lehet vele dolgozni.

    Majd amikor kivettük a hűtőből, enyhén átgyúrjuk, porcukrozott gyúródeszkán kinyújtjuk, mint a tésztát, kb. 2-3 mm vastagra.

    A kinyújtott fondantot a sodrófa segítségével ráemeljük a tortakrémmel lekent tortára  vagy/és  formázhatunk belőle virágokat, figurákat is.

    A porcukor mennyisége attól függ, hogy mennyit vesz fel a megolvadt pillecukor, én az adagot tól-ig írtam. Tehát 50-70 dkg is lehet.

    Ha színes fondantot szeretnénk, pár csepp ételfesték hozzáadásával érhetjük ezt el. Piros, kék, sárga, zöld színeket pár csepp ételfestékkel készíthetünk, a barnát pedig kakaópor hozzáadásával érhetjük el. Fehéret a fehér pillecukorból kapunk és a rózsaszín nemcsak piros ételfestékkel jön létre, hanem ha rózsaszínes pillecukrot vásárolunk. Ugyanez igaz a kékre is. Természetesen az ételfestékek különböző színek összekeverése során, más színeket is kaphatunk.  A színek erőteljessége az ételfesték mennyiségétől függ, de túl sokat nem szabad belőle adni, a csomagoláson lévő leírást vegyük figyelembe.  Sajnos a folyékony  ételfestéken kívül más színező anyagokat nem ismerek, illetve hallottam róluk, de én még nem használtam- a porokra, a gélre, pasztára  gondolok- de valamikor szeretném bővíteni a készletemet.
    Ha már egyszer-kétszer megpróbálkoztunk a fondant elkészítésével, legközelebb gyerekjáték az egész művelet.

    Rózsák készítése: A szirmokhoz a kinyújtott fondantból valamilyen kiszúróval készítsünk karikákat. Pl. kisebb méretű pogácsa szaggatóval. Egy karikát-kört hajtsunk össze, kissé egymáshoz szorítva, ez lesz a rózsa belseje. Erre tegyünk egy másik kerek szirmot, vizes ecsettel rögzítsük hozzá, majd tegyünk még legalább 4-5 szirmot, közben mindég fordítsunk a rózsán. Ezzel kapcsolatban van egy tippem. Hozzá egy  segédeszközt használhatunk, amit borsos áron cukrász kis-és nagykerben vehetünk ugyan, de én megoldottam egy olcsó trükkel. A megvásárolható egy kerek, forgatható tartó, amire rátehetjük a virágot, amikor dolgozunk vele, ugyanis a kéz melegétől olvad a cukor. Mivel nem akartam ezreket rákölteni, vettem egy kis gyertyatartót, olyat, amire kerek gyertyát lehet rászúrni, azaz van egy talapzat a gyertya alatt. A gyertyát levettem, a tartót jól megmostam és erre a gyertya szúróra teszem rá a szirmokat, ahogyan egymáshoz rögzítem, közben mindég fordítom. S amikor kész a virág, a konyhai ollómmal lecsippentem. Így nem olvadt meg a cukor, a fondant a kezem melegétől. Remélem másnak is beválik ez a trükk, így nem kell sok-sok pénzt kiadni a segédeszközökre.

    Jó munkát kívánok hozzá!

    erzsike
    2013-10-21
    Kedves Annamari! Örülök, hogy szívesen nézed az oldalamon található recepteket! Én mindig a pillecukorból készült fondantot használom,de valamikor majd én is kipróbálom a mézes-zselatinos bevonót is. Üdv. Erzsike
    Annamari
    2013-10-11
    A pille cukor kissé drága,a zselatin, porcukor, vaj vagy margarin és méz.,megoldást már próbáltam,vagy a készen kapható port amihez már csak folyadékot kellett rakni.,nem voltam igazán elragadtatva egyiktől sem.,de hát a kézügyességem...
    erzsike
    2012-12-17
    Kedves andrejja20! A színezéket - legyen az folyékony, por vagy gél állagú ételfesték - már csak akkor adom hozzá a fondanthoz, amikor a gyúrótáblán átgyúrva már elértem a kívánt állagot. Üdvözlettel: Erzsike
    andrejja20
    2012-12-16
    Érdeklődnék, hogy a színezéket mikor kell belerakni? a gyúrótáblán vagy előtte amikor a vizet adom hozzá ? köszönöm :)