BROKKOLIS-SONKÁS-SAJTOS TÖLTÖTT CSIRKEMELL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
2 csirkemell fié 10-12 szelet gépsonka 10-12 csík füstölt sajt 1 kisebb fej brokkoli só 5 dkg liszt 4-5 tojás 20-30 dkg zsemlemorzsa fogpiszkáló olaj vagy zsír a hús sütéséhez
Elkészítés: Ennek a főfogásnak a hozzávalói 2 egész csirkemell filéhez elegendőek, de természetesen lehet többet és kevesebbet is készíteni. Úgy a hozzávalók mennyisége aszerint változzon. De ehhez a mennyiséghez a brokkolinál csak akkora fejet válasszunk, hogyha szétszedjük rózsáira, minden húsra jusson egy brokkoli rózsa. A sonka fajtája egyéni választás lehet, én most cigány sonkát vettem - így lehet kapni az üzletben - s ez egy sertés húsból készült sonka. De lehet bármilyen más sonkát is vásárolni, pl. gépsonkát, csemege karajt, főtt, füstölt tarját, stb.
A sajtból sem kell sok, mert abból nem egy egész szeletet tettem a húsra, hanem csak egy 2-3 cm-es csíkot, de természetesen akár egész szeletet is lehet tenni bele.
A sajt típusa szintén lehet különböző. Én füstölt sajtot választottam, de a trapista, edami, gouda sajt is tökéletesen jó hozzá.
A liszt, a tojások és a zsemlemorzsa mennyiségét csak találomra adtam meg, mert bevallom ezt nem mértem, ugyanis még egyszer ennyi mennyiségű húst készítettem.
Ezért érdemes a tojásokból először 4-t felütni és ahogy fogy, akkor fogjuk látni, hogy szükséges-e még több is a panírozáshoz.
Akkor írom is a receptet.
Először a brokkolit vágjuk rózsáira, mossuk meg és sós vízben főzzük meg puhára, de arra vigyázzunk, hogy ne essenek szét a fejek.
Amíg fől, elő tudjuk készíteni a húst.
A csirkemellet legalább 3 vízben mossuk meg és csepegtessük le róla a vizet.
Középen vágjuk ketté a mellehúst, majd így egy fél szelet húst szeleteljünk fel.
Van rajta egy kisebb rész, amit szépen le tudunk vágni, s ezután a megmaradt húst hosszában vágjunk ketté. Járjunk el így a másik hús darabokkal is.
Azután minden hús szeletet finoman klopfoljunk ki.
Csak óvatosan bánjunk a klopfolóval, mert a csirkemell sokkal gyengébb hús, mint a sertéshús, így hamar cafatokra lehet klopfolni.
Itt az cél, hogy egy kicsit elvékonyítsuk a húst, így tényleg csak kicsit ütögessük meg a klopfolóval.
Ha megvagyunk, minden hús szeletet sózzunk meg mindkét oldaláról.
Ezután készítsünk magunk mellé egy tálcát, magunk elé vagy egy tányért vagy a vágódeszkát és minden mást magunk mellé , a sonkát, a sajtot, a főtt, leszűrt brokkolit és a fogpiszkálót is a kezünk ügyébe.
A deszkára tegyünk egy hús szeletet, erre fektessünk rá egy sonkát, erre kerüljön egy brokkoli rózsa, s erre a sajt.
Majd tekerjük fel, mint egy roládot. Nagyon sokat nem biztos, hogy tudunk tekerni rajta, ezért tűzzük össze fogpiszkálóval.
Amikor majd panírozzuk őket, akkor jobban egybe fog maradni a roládunk, tehát ne essünk kétségbe, ha nem lesz teljesen olyan, mint egy palacsinta.
Amint megvagyunk egy husival, tegyük a tálcára. S mindegyik hús szeletet készítsünk így elő.
Azután külön tálkába tegyük a lisztet, külön a felütött tojást, amit villával jól keverjünk el, s tegyünk is bele 3-4 csipet sót, majd végül egy másikba a zsemlemorzsát öntsük bele.
Minden húsroládot panírozzunk be - előbb a lisztbe, majd a tojásba és végül a zsemlemorzsába forgassuk meg.
Egy lábasba öntsünk bőven olajat, ehhez a mennyiséghez legalább fél-háromnegyed üveg olaj mehet, s forrósítsuk meg.
Úgy tudjuk leellenőrizni, hogy elég meleg-e az olaj, hogy pár perc melegítés után egy csipet zsemlemorzsát dobjunk bele, s ha az sistereg, akkor már megkezdhetjük a hús sütését. Aki zsírt használ, az a zsírral tegye ezt meg.
Amikor beletettük a husikat, pár sistergős sütési idő után vegyük takarék lángra a gázt, mert így roládnak feltekerve a hús sokkal vastagabb, mintha csak szimpla szelet lenne. S mindenképpen át kell, hogy süljön az egész hús tekercsünk.
Süssük mindet addig, míg szép arany barna nem lesz a csirke husink.
Szedjük ki papír törlőre őket - persze valószínű, hogy egyszerre nem lehet kisütni mindet, így szép sorjában süssük meg a hústekercseket.
Majd a fogpiszkálókat csak ezután tudjuk eltávolítani.
De nekem az a tapasztalatom, hogy nem jó ha rögtön, forrón ki akarjuk szedni a fogpiszkálót a húsból, hagyjuk kicsit hűlni, mert úgy szétszakítanánk a hús panírját. De ha várunk vele egy kis időt, szépen ki lehet venni a húsból.
Bármilyen körettel, savanyúval lehet kínálni.
Én tatziki mártással és hagymás.baconos rántott burgonya gombóccal szervíroztam.
Jó étvágyat kívánok hozzá!