BROKKOLIS-SONKÁS-SAJTOS TÖLTÖTT CSIRKEMELL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 2 csirkemell fié
  • 10-12 szelet gépsonka
  • 10-12 csík füstölt sajt
  • 1 kisebb fej brokkoli
  • 5 dkg liszt
  • 4-5 tojás
  • 20-30 dkg zsemlemorzsa
  • fogpiszkáló
  • olaj vagy zsír a hús sütéséhez
  • Elkészítés: Ennek a főfogásnak a hozzávalói 2 egész csirkemell filéhez elegendőek, de természetesen lehet többet és kevesebbet is készíteni. Úgy a hozzávalók mennyisége aszerint változzon. De ehhez a mennyiséghez a  brokkolinál csak akkora fejet válasszunk, hogyha szétszedjük rózsáira, minden húsra jusson egy brokkoli rózsa. A sonka fajtája egyéni választás lehet, én most cigány sonkát vettem - így lehet kapni az üzletben - s ez egy sertés húsból készült sonka. De lehet bármilyen más sonkát is vásárolni, pl. gépsonkát, csemege karajt, főtt, füstölt tarját, stb.
    A sajtból sem kell sok, mert abból nem egy egész szeletet tettem a húsra, hanem csak egy 2-3 cm-es csíkot, de természetesen akár egész szeletet is lehet tenni bele.
    A sajt típusa szintén lehet különböző. Én füstölt sajtot választottam, de a trapista, edami, gouda sajt is tökéletesen jó hozzá. 
    A liszt, a tojások és a zsemlemorzsa mennyiségét csak találomra adtam meg, mert bevallom ezt nem mértem, ugyanis még egyszer ennyi mennyiségű húst készítettem.
    Ezért érdemes a tojásokból először 4-t felütni és ahogy fogy, akkor fogjuk látni, hogy szükséges-e még több is a panírozáshoz.
    Akkor írom is a receptet.
    Először a brokkolit vágjuk rózsáira, mossuk meg és sós vízben főzzük meg puhára, de arra vigyázzunk, hogy ne essenek szét a fejek.
    Amíg fől, elő tudjuk készíteni a húst.
    A csirkemellet legalább 3 vízben mossuk meg és csepegtessük le róla a vizet.
    Középen vágjuk ketté a mellehúst, majd így egy fél szelet húst szeleteljünk fel. 
    Van rajta egy kisebb rész, amit szépen le tudunk vágni, s ezután a megmaradt húst hosszában vágjunk ketté. Járjunk el így a másik hús darabokkal is. 
    Azután minden hús szeletet finoman klopfoljunk ki. 
    Csak óvatosan bánjunk a klopfolóval, mert a csirkemell sokkal gyengébb hús, mint a sertéshús, így hamar cafatokra lehet klopfolni.
    Itt az cél, hogy egy kicsit elvékonyítsuk a húst, így tényleg csak kicsit ütögessük meg a klopfolóval.
    Ha megvagyunk, minden hús szeletet sózzunk meg mindkét oldaláról.
    Ezután készítsünk magunk mellé egy tálcát, magunk elé vagy egy tányért vagy a vágódeszkát és minden mást magunk mellé , a sonkát, a sajtot, a főtt, leszűrt brokkolit és a fogpiszkálót is a kezünk ügyébe.
    A deszkára tegyünk egy hús szeletet, erre fektessünk rá egy sonkát, erre kerüljön egy brokkoli rózsa, s erre a sajt.
    Majd tekerjük fel, mint egy roládot. Nagyon sokat nem biztos, hogy tudunk tekerni rajta, ezért tűzzük össze fogpiszkálóval.
    Amikor majd panírozzuk őket, akkor jobban egybe fog maradni a roládunk, tehát ne essünk kétségbe, ha nem lesz teljesen olyan, mint egy palacsinta.
    Amint megvagyunk egy husival, tegyük a tálcára. S mindegyik hús szeletet készítsünk így elő.
    Azután külön tálkába tegyük a lisztet, külön a felütött tojást, amit villával jól keverjünk el, s tegyünk is bele 3-4 csipet sót, majd végül  egy másikba a zsemlemorzsát öntsük bele.
    Minden húsroládot panírozzunk be - előbb a lisztbe, majd a tojásba és végül a zsemlemorzsába forgassuk meg.
    Egy lábasba öntsünk bőven olajat, ehhez a mennyiséghez legalább fél-háromnegyed üveg olaj mehet, s forrósítsuk meg.
    Úgy tudjuk leellenőrizni, hogy elég meleg-e az olaj, hogy pár perc melegítés után egy csipet zsemlemorzsát dobjunk bele, s ha az sistereg, akkor már megkezdhetjük a hús sütését. Aki zsírt használ, az a zsírral tegye ezt meg.
    Amikor beletettük a husikat, pár sistergős sütési idő után vegyük takarék lángra a gázt, mert így roládnak feltekerve a hús sokkal vastagabb, mintha csak szimpla szelet lenne. S mindenképpen át kell, hogy süljön az egész hús tekercsünk.
    Süssük mindet addig, míg szép arany barna nem lesz a csirke husink.
    Szedjük ki papír törlőre őket - persze valószínű, hogy egyszerre nem lehet kisütni mindet, így szép sorjában süssük meg a hústekercseket.
    Majd a  fogpiszkálókat csak ezután tudjuk eltávolítani.
    De nekem az a tapasztalatom, hogy nem jó ha rögtön, forrón ki akarjuk szedni a fogpiszkálót a húsból, hagyjuk kicsit hűlni, mert úgy szétszakítanánk a hús panírját. De ha várunk vele egy kis időt, szépen ki lehet venni a húsból.
    Bármilyen körettel, savanyúval lehet kínálni. 
    Én tatziki mártással és hagymás.baconos rántott burgonya gombóccal szervíroztam.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!