BAKONYI SERTÉS HÚSOS EGYTÁLÉTEL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Bakonyihoz: 60-70 dkg dkg sertés comb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. sertés zsír
  • 1 TV paprika ( fehér húsú )
  • 1 paradicsom
  • 1 tk. őrölt piros paprika
  • kevés őrölt fekete bors
  • ízlés szerinti mennyiségű só
  • 2 dl tejföl
  • 2 lapos ek. finom liszt
  • víz: Palacsintához
  • 30 dkg finom liszt
  • 3 kisebb tojás
  • 5-6 dl tej
  • 1 mk. só
  • 1 mk. ételízesítő
  • olaj a palacsinták kisütéséhez
  • Teteje: 10 dkg trapista sajt
  • Elkészítés: A Bakonyi sertés húsos egytálétel tulajdonképpen majdnem olyan módon készül, mint a csirkemellel összeállított fogásunk, de szerettem volna bemutatni, hogy a sertés húsos tepsist ételt hogyan készítem el. Ennek a palacsintájához nem tettem a tésztájába vágott petrezselyem zöldet, de ha valaki szeretné azzal dúsítani, bátran adható hozzá. 
    Elsőként a húst tegyük fel főlni, mert annak több idő kell, s amíg az fődögél, azalatt elkészíthetjük a palacsintát.
    A sertés húst mossuk meg és távolítsuk el a túl kövéres részeket.
    Hiszen a sertés comb elég kövérkés hús és ami már túl szalonnás rész, én azt le szoktam vágni.
    Majd vágjuk ne túl nagy kockákra az előkészített husit.
    A vöröshagymát pucoljuk le a héjától és kockázzuk fel.
    Egy közepes méretű lábasban hevítsük fel a zsiradékot.
    Én leginkább sertés zsírt használok a pörkölt félékhez, de aki szívesebben főz olajjal, azzal is tökéletes lesz.
    Dobjuk rá a zsiradékra a hagymát és kissé pirítsuk meg.
    A paprikát és a paradicsomot mossuk meg és távolítsuk el a paprika magházát, illetve a paradicsom szárvégződését.
    Majd vágjuk ezeket is kockákra és adjuk a hagymához.
    Néhány percig fonnyasszuk össze a pirított hagymával.
    Ezután adjuk hozzá az őrölt piros paprikát és azonnal öntsük fel egy kevéske vízzel, hogy ne keseredjen meg az őrölt paprika.
    Hagyjuk felforrni ezt a pörkölt alapot, ami pillanatok alatt meg van.
    Ekkor tegyük hozzá a felkockázott sertés húst.
    A fakanállal forgassuk át és néhány percig még forgassuk meg így víz nélkül a húst a lábasban.
    Sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
    Főzzük addig, míg puha nem lesz a husi.
    Ez az idő kb. 1-1,5 óra között van.
    Amíg fől a sertés pörkölt, azalatt állítsuk össze a palacsinta tésztáját és süssük ki a palacsintákat.
    A tojásokat ehhez habosítsuk fel egy robotgéppel a sóval és az ételízesítővel, majd adjuk hozzá a lisztet és először csak kevés tejjel lazítsunk az állagán.
    Végül adjunk hozzá annyi tejet, amennyivel egy szép, selymes palacsinta tésztát kapunk.
    Olajozott palacsinta sütőben süssük ki a palacsintákat.
    Én minden palacsinta sütése előtt kiszoktam kenni olajjal a palacsinta sütőt, hogy ne ragadjon még véletlenül se le a palacsinta.
    Ha kisütöttük mindet, tegyük félre.
    Közben, ha készre párolódott a sertés husink, a lisztet keverjük el csomómentesre a tejföllel és egy kevés vízzel.
    Attól sokkal selymesebb és lágyabb lesz a tejfölös keverékünk.
    Egy szűrőn át adjuk hozzá a húshoz és habarjuk be vele a pörköltünket.
    Kevergetés mellett látni fogjuk, hogy mennyire sűrűsödött be a hús, s ha túl sűrűnek találjuk, adjunk még hozzá egy kevés vizet.
    Majd néhány perc alatt jól forraljuk össze az egészet.
    Ezt követően kapcsoljuk be a sütőt, hogy bemelegedhessen.
    Villany sütőnél 200 fokra, alsó-felső sütési funkcióra.
    Készítsük elő a sütőtálat vagy egy kisebb méretű tepsit, amit kenjünk ki vékonyan rámával.
    A félre tett palacsintákat kettesével tekerjük fel és vágjuk fel olyan 1-1,5 cm es karikákra.
    Tegyük bele az összevágott palacsintákat és kézzel szedjük szét a palacsinta metélteket.
    Elég ha csak megfogva, megemelve összekeverjük, ezáltal már szét is esnek a felvágott palacsinta csíkok.
    A megfőzött sertés tejfölös pörköltet adjuk hozzá a palacsintákhoz és keverjük jól össze.
    De a lábasban hagyjunk egy merőkanálnyi szaftosabb részt még.
    Az összekevert palacsintás húst öntsük bele a sütőtálba és egyengessük el.
    Majd a lábas alján meghagyott kevéske szaftos részt még öntsük rá a tetejére ide-oda.
    A sajtot reszeljük le egy sajt reszelő apró lyukú reszelőjén.
    Végül szórjuk meg vele az egytálételünk tetejét.
    Helyezzük be a sütőbe a sütőtálat és a Bakonyit süssük 20-25 percig.
    Ezalatt szépen rásül a tetejére a sajt is és a tejfölös ragu is összesül a palacsinta metélttel.
    Akik szeretik a füstölt sajtölt sajtot, a sima trapista sajt helyett használhatunk akár azt is, attól a végén még gazdagabb ízt fogunk kapni.
    Bármilyen sajttal is szórjuk meg a tetejét, mindenhogyan egy nagyon finom, ízletes egytálételt tudunk készíteni.
    Próbáljátok ezt a fogást is !

    Jó étvágyat kívánok hozzá!