KÜLÖNLEGES SÜLT HÚS
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
50-60 dkg sertéshús ( comb, karaj ) 10 dkg füstölt szalonna 15 dkg füstölt kolbász 20 dkg gomba ( lehet konzerv is ) 4 csapott ek. liszt külön kevés liszt a húshoz 1/2 liter tej 1 fej hagyma 1 ek. zsír a ragu elkészítéséhez só bors ételízesítő 15 dkg trapista sajt kevés zsiradék a tepsi kikenéséhez és a hús elősütéséhez
Elkészítés: A húst felszeleteljük és kicsit kiklopfoljuk, de ne túl vékonyra. A hússzeleteket sózzuk be és mártsuk be lisztbe. Kevés zsiradékot hevítsünk fel serpenyőben és süssük elő a husikat. Egy tepsit kenjünk ki zsiradékkal és fektessük bele a hússzeleteket. Kb. 1/2 dl vizet öntsünk alá és alufóliával letakarva, előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt süssük puhára. Közben készítsük el a hozzávaló ragut. A hagymát vágjuk apró kockára és 1 ek. zsiradékon fonnyasszuk meg. A szalonnát is kockázzuk fel és adjuk a hagymához és pirítsuk meg. Majd adjuk hozzá a gombát, borsozzuk és egy pici ételízesítővel szórjuk meg. Sózni nem kell, mert a szalonna is sós. Pirítsuk egy kicsit, majd öntsünk alá kb. 1/2 dl vizet és pároljuk meg. Ezt követően karikázzuk fel a kolbászt ( a bőrét távolítsuk el ) és tegyük a gombás raguhoz. Ezzel is főzzük még egy kicsit. Majd a lisztet keverjük csomómentesre a tejjel és sűrítsük be vele a ragut. Ha sűrűnek találnánk, mert mártás sűrűségűnek kell lennie, akkor még öntsünk hozzá egy kevés tejet. Folyamatos kevergetés mellet forraljuk ki.
Ha puhára sült a hús, vegyük ki a sütőből - az alufóliára már nem lesz szükségünk - és simítsuk el a tetején a gombás ragut. A sajtot reszeljük le és szórjuk meg vele a ragus húst. Tegyük vissza a sütőbe és 10-15 percig süssük tovább, addig amíg a sajt rá nem olvad és pirul egy kicsit.
Különleges és nagyon ízletes finomság. Zöldséges rétessel és cukkini mártással tálaltam. (Mindkettő recept leírás megtalálható a receptjeim között.)
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ha puhára sült a hús, vegyük ki a sütőből - az alufóliára már nem lesz szükségünk - és simítsuk el a tetején a gombás ragut. A sajtot reszeljük le és szórjuk meg vele a ragus húst. Tegyük vissza a sütőbe és 10-15 percig süssük tovább, addig amíg a sajt rá nem olvad és pirul egy kicsit.
Különleges és nagyon ízletes finomság. Zöldséges rétessel és cukkini mártással tálaltam. (Mindkettő recept leírás megtalálható a receptjeim között.)
Jó étvágyat kívánok hozzá!