MÉZESKALÁCS
EGYSZERŰ | KIADÓS | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg finom liszt
  • 1,5 bögre porcukor
  • 3 tk. szódabikarbóna
  • 30 dkg ráma
  • 1 bögre méz
  • 3 tojás
  • 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
  • sütőpapír
  • sütikiszúrók
  • díszítéshez: 1 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • cukorgyöngy
  • Elkészítés: Sajnos már vége van a karácsonyi előkészületeknek, mire most ennek a fincsi mézeskalácsnak a receptje felkerül, de talán jövőre még bárki hasznát veheti. Bevallom jó pár év ( 3-4 ) telt el úgy, hogy nem készítettem mézeskalácsot, mert egyszerűen nem jutott rá időm. De láss csodát, idén karácsony előtt volt egy hétvégi napom, ami szabad volt, s ez szombatra esett, így hát eldöntöttem, most vagy soha. Régen több mézeskalács receptet kipróbáltam, de mára már nem tudtam a sok közül, hogy melyik volt az igazi, bevált recept. Így a fiam kedvesének a nővérétől kaptam egyet, ami nagyon finom, puha mézeskalácsnak volt a receptje. ( Kóstoltam előtte a mézeskalácsot. )
    A receptet a neten találta, Rupáner-Gallé Margó oldalán. Köszönet érte, nagyon ízletes és puha karácsonyi finomság!
    Először állítsuk össze a tésztát és ha meg van, osszuk 3 cipóra.
    A tészta összeállításához mikróban olvasszuk fel egy kissé  a rámát. Nem kell teljesen felolvasztani, csak úgy nagyjából. Ehhez előbb vágjuk kisebb darabokra a rámát és ezáltal sokkal könnyebben megolvad majd.
    Egy tálba tegyük bele a lisztet, keverjük hozzá a szódabikarbónát, a 1,5 bögre porcukrot és a fűszerkeveréket.
    A bögre mércéje 2,5 dl legyen, azaz 2,5 dl-es bögrét válasszunk.
    Ezután adjuk hozzá a rámát és a mézet,ami szintén ebben a bögrében mérődjön.
    Majd a tojásokat. Jó alaposan gyúrjuk össze.
    Miután begyúrtuk a mézes tésztát, s elosztottuk 3 cipóra, a gyúrótáblánkat jól lisztezzük meg. 
    Majd az egyik cipót nyújtsuk ki kerek lappá. Ha kell, még használjunk lisztet a nyújtás során, hogy ne ragadjon le a tészta.
    A tészta vastagsága kb. 1 cm legyen, mert így nem lesznek túl vékonyak a kisült mézeseink, hanem sütés után kis bucorkák lesznek.
    Ha kinyújtottuk a mézes lapot, az otthon lévő kiszúrókkal készítsünk különböző formákat.
    Ez lehet csillag, hold, fenyőfa, angyal, hóember, kinek milyen kiszúrói vannak.
    Egy gáztepsire helyezzünk sütőpapírt és tegyük rá a kiszúrt tészta figurákat. ( Persze csak annyit, amennyi ráfér, úgy, hogy hely is legyen két tészta darab mellett, mert sülés közben megnövekednek. )
    Amikor felsorakoztattuk a formákat, előmelegített sütőben süssük meg őket 10 perc alatt. 
    Tíz perc sütés bőven elég, mert bár amikor kivesszük a sütőből, úgy tűnik, mintha még lágy lenne, de nem az.
    Ugyanis, ha megnézzük az alját és az rózsaszínes, már jó.
    Én készítettem hópelyhes formát is, nos annak 8 perc is elég volt, még így is gyorsabban sült, s a pihe része kissé sültebb, barnább is lett.
    A másik két cipóval is járjunk el ugyanígy. Igazából elég gyorsan kell dolgozni a tésztával, a formák kiszúrásával, mert 10 perc sütési idő elég kevés. S hát ilyenkor jön jól a több tepsi, de legalább kettő legyen. ( A tepsi mérete nem kell, hogy egyforma legyen. )
    Persze, ha valakinek csak egy van, az sem baj, csak többel jobban lehet haladni.
    Amikor megsültek a mézeskalácsok, hűtsük ki őket.
    Tulajdonképpen igen gyorsan hűlnek, úgyhogy amikor elkezdjük díszíteni a figurákat, a végére már mind meg is hűl.
    A díszítéshez a tojásfehérjét gépi habverővel kezdjük el felverni, majd lassan adjuk hozzá a porcukrot. Verjük fel a habot és tegyük bele egy kis nejlon zacskóba. Tekerjük, csavarjuk el a tetejénél jó szorosra és a sarkánál vágjunk egy nagyon pici lyukat. S így ebből a habbal teli zsákocskával meg tudjuk díszíteni a a mézeskalácsokat a nekünk tetsző mintákkal. 
    Amelyikre akarunk, cukorgyöngyöt is szórhatunk. S hát természetesen üresen is hagyhatjuk a mézeseket, akár mindet, akár párat.
    Ebből a tészta mennyiségből nagyon sok darab mézeskalács jön ki, legalább 150 db.
    Aki nem szeretne ilyen sokat készíteni, abban az esetben csak a felét használja a megadott hozzávalóknak.
    Ez a finom, illatos mézeskalács minden karácsonykor gyönyörű dísze és finomsága lehet a családnak.

    Jó étvágyat és kellemes sütögetést kívánok hozzá!

    erzsike
    2016-03-20
    Kedves Andrea!Bocsi, hogy nem vettem észre, hogy írtál!Így kicsit későn válaszolok, elnézést érte!Szerintem ezután remekül fog sikerülni a mézeskalács neked is (gondolom köv. karácsonykor)mert mindég tanul az ember.Nekem is előfordul, hogy nem sikerül valami jól,s ha hallok valakitől egy jó ötletet, nem hagyom ki.Nálam pl.a cukormázzal való díszítés nem olyan szép, azt még nagyon gyakorolnom kell. De majd jövő karikor.Üdvözöllek:Erzsike
    Lupercalia
    2016-01-19
    Kedves Erzsike! Aha, akkor ez lehetett nálam a baj! Nekem is sületlennek tűntek, ezért nem mertem őket kivenni, utána pedig már "túlsültek". Meg fogom próbálni így, ahogyan írtad. Nagyon szépen köszönöm! Üdv: Andrea
    erzsike
    2016-01-18
    Szia Andrea!Nagyon örülök,hogy neked is szimpatikus a recept.Én termelőtől szoktam vásárolni a mézet, így biztosan jó minőséget kap az ember.Ez a mézeskalács nagyon fincsi, de én legközelebb csak a felét csinálom meg, mert mellette más sütik is készülnek.A sütésnél érdemes először 10 percnél megnézni,bár hirtelen sületlennek látszik, de ha az alja világos barna, akkor jó. Így ebből már ki tudod kalkulálni a sütési időt a te sütődnél, hogy többre vagy kevesebbre vagy épp ennyire van szükség. A sütőből való kivétel után úgyis megszilárdul az állaga.Sok sikert hozzá! Üdvözlettel: Erzsike
    Lupercalia
    2016-01-12
    Kedves Erzsike! Idén én sem sütöttem már mézest, nem maradt időm, és mézem sem volt annyi, de valószínű, hogy nem fogok vele jövő karácsonyig várni, és ezt a nagyon jónak tűnő receptet ki fogom próbálni. Emlékeim szerint a mézes nyitja a jó minőségű méz és a megfelelő sütési idő, mert nekem már többször is megégett az alja. Nagyon köszönöm a receptet. Bárcsak újra karácsony lenne! :) Andrea