SÜLT SERTÉS KARAJ PÁROLT ZÖLDSÉGGEL, SAJTTAL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 6-8 szelet sertés karaj
  • 1 tk. Flekken vagy Magyaros sertés fűszerkeverék
  • hozzá 1/2 dl olaj
  • kevés sertés zsír
  • 45-50 dkg zöldségkeverék
  • 6-8 szelet trapista sajt
  • alufólia
  • Elkészítés: A mostani hétvégén kétféle sült húst készítettem a családom számára. Az egyik a zöldséges sertéssült krumplipüré kosárban és a másik pedig ez a sült hús volt. A körete mindkettőnek krumplipüré és rozmaringos burgonya volt, noha a zöldséges sertéssültben szintén megtalálható a krumplipüré. Abban volt tojás és tejföl is, de a hagyományos krumplipüré természetesen vajjal/ligával és tejjel lett összeállítva.
    Először kapcsoljuk be a sütőt, hogy bemelegedjen, mire bekerülnek a húsok a sütőbe.
    Villany tűzhelynél 200 fokra, alsó-felső sütési funkcióra állítsuk a gombokat.
    Míg a hagyományos sütőnél arra a hőfokra állítsuk a gombokat, amin a húsféleségeket sütni szoktuk.
    Azután a karajt mossuk meg és szeleteljük fel.
    Azután egy kicsit klopfoljuk ki, de arra ügyeljünk, hogy ne legyen hajszál vékony.
    Majd mindkét oldalról sózzuk be a húsokat.
    Azt követően a Flekken vagy éppen Magyaros fűszerkeveréket keverjük össze valamivel több, mint 1/2 dl étolajjal.
    Minden hús szelet mindkét oldalát egy ecsettel kenjük meg ezzel a páccal, s aztán hagyjuk így állni, legalább 25-30 percig.A pácolási idő leteltével fektessük bele egymás mellé a húsokat egy zsiradékkal kikent tepsibe és öntsünk melléjük 1/2-1 dl vizet.
    Fedjük le alufóliával és az előmelegített sütőben süssük kb. 40-45 percen át.
    Ekkor vegyük le az alufóliát és egy késsel ellenőrizzük a húsok puhaságát.
    Majd egy-kétszer megforgatva a húsokat, pirítsuk meg szép piroskásra. De arra ügyeljünk, hogy ne száradjanak ki a húsok, ezért ne süssük, pirítsuk túl.
    Közben a zöldség keveréket, ami tartalmaz sárgarépát, brokkolit, karfiolt,  öblítsük le vízzel és tegyük a lábasba, amin először olvasszunk fel 1 tk. sertés zsírt.
    Én a párolt zöldséghez most fagyasztott terméket használtam, de természetesen elkészíthető friss zöldségből is.
    Amikor néhányszor átkevergettük, átforgattuk a zöldségeket a zsíron, 4-5 gerezd fokhagymát megpucolva, felaprítva adjunk hozzá.
    Sózzuk, borsozzuk és ételízesítővel is hintsünk meg.
    Végül adjunk hozzá 1-1,5 dl vizet és hagyjuk készre párolódni.
    Ha elkészült tegyük félre.
    A kész hús szeleteket akár át is tehetjük egy másik tepsibe, ha nagyon lesült volna a húsok alja. De abban a tepsiben is hagyhatjuk, amiben sült.
    Osszuk el a párolt zöldségeket annyi felé, amennyi húsunk van  és rakosgassuk rá a húsok tetejére.
    Vegyük elő a szeletelt sajtokat és akár kettőbe is vághatjuk, ha túl nagyok, hogy ne lógjanak túlságosan le a húsok mellett.
    Minden hús szelet tetejére fektessünk le egy-egy szelet sajtot.
    Ezt követően helyezzük vissza a sütőbe a tepsit és hagyjuk még addig sülni, míg a sajt is szépen rá nem olvad a húson lévő zöldségekre.
    Azután, ha kivettük a tepsit, szedjük le a kész sertés szeleteket. Szépen sorban rakjuk le egy szép kínáló tálra.
    Mellé rozmaringos sült burgonyát vagy krumplipürét is szervírozhatunk.
    De persze más körettel is fincsi lesz a sült hús.
    Emellett még valamilyen savanyúságot vagy kovászos uborkát, de akár uborka salátát is kínálhatunk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!