SAJTOS SÜLT HAL
EGYSZERŰ | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 50-70 dkg fagyasztott tonhal
  • 15 dkg vaj
  • 2 lapos ek. liszt
  • 2-3 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg reszelt trapista sajt
  • bors
  • kevés citromlé
  • alufólia
  • Elkészítés: A sajtos sült halat én fagyasztott halból készítettem, így előbb a halat mindenképp ki kell olvasztani. Amikor felengedett a hal,  a szeleteket sózzuk és borsozzuk meg mindkét oldalukról. 
    Majd csepegtessük meg kicsit citromlével a szeleteket. 
    Tépjünk az alufóliából annyi nagyobb darabot, ahány hal szeletünk van és  vajjal kenjük meg egyenként az alufólia darabokat, ott ahová lefektetjük majd a halakat. Erre a kenegetésre a vaj felét használjuk csak el - és ezután helyezzük rá a fóliákra a halakat. Csomagoljuk be szépen a halacskákat és tegyük őket egy tepsibe.  200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük a tonhalakat.
    Amíg sülnek a halacskák, közben elkészítjük a mártást.
    A megmaradt vajat olvasszuk fel és adjuk hozzá a lisztet, majd kifehéredésig pirítsuk.
    Öntsük fel a tejjel, s sűrítsük be mártássá. Először csak 2 dl tejjel öntsük fel és keverjük simára, majd ha túl sűrű, akkor adjunk hozzá még további tej mennyiséget.
    Miután besűrítettük a lisztet a tejjel, levesszük a tűzről és beleadjuk a sajt felét, a tojássárgáját, pár csipet sót és egy-két csipet borsot. Közben kivesszük a halakat a sütőből és óvatosan kitekerjük az alufóliából. 
    A sült halszeleteket egy lapát segítségével egy tűzálló tálba óvatosan átrakjuk.
    A besűrített mártáshoz az alufóliában engedett levet is hozzáöntjük és az egészet alaposan kikeverjük.
    A kikevert mártást rásimítjuk a hal szeletekre és megszórjuk a maradék sajttal. 
    Annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a sajt megpirul a tetején.
    Rizzsel vagy burgonyapürével és majonézzel tálaljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!