KARÁCSONYI MINTÁS MÉZES KEKSZ
EGYSZERŰ | KIADÓS | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
32 dkg finom liszt 1 csipet só 10 dkg porcukor 1 cs. vaníliás cukor 2 tojássárgája 8 dkg folyékony méz 14 dkg liga vagy ráma 1-2 tk. mézeskalács fűszerkeverék sütőpapír karácsonyi sütipecsét
Elkészítés: A mézes mese keksz tulajdonképpen már megtalálható az oldalon, de most azért szeretném ismételten bemutatni, mert újabb karácsonyi kiszúrókat sikerült vásárolnom. Budapesten az Ázsia Centerben vettem. Bár szerintem máshol, más kínai üzletekben is megvásárolható már ez a kiszúró készlet vagy az interneten is meg lehet rendelni. Én nagyon meg vagyok vele elégedve, csodásan kirajzolódnak a minták a kekszben, akkor is, amikor már készre sült a keksz.











Van egyszer egy kiszúró része és van egy mintázó része a szettnek.
Egyszóval csodás vele dolgozni.
Már a régebben feltett mézes mese keksznél is készítettem fázis fotókat is, azért itt sem maradtak el, így bemutatom ezekkel a kiszúrókkal is elkészítve a kekszeket.

A mézes tésztához mérjük ki a hozzávalókat.
Majd a mézet mikróban pár másodperc alatt kicsit olvasszuk meg, hogy még folyósabb legyen és hagyjuk hűlni. Hiszen ez alatt a néhány másodperc alatt is felmelegszik a méz.
A kimért lisztet öntsük egy tálba, s adjuk hozzá a csipet sót, a porcukrot, a vaníliáscukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket.
Majd a ligát vagy a rámát morzsoljuk el a kezünkkel a lisztben.
Azután adjuk hozzá a tojássárgákat és a mézet.
Az egészet gyúrjuk össze és készítsünk belőle egy szép gombócot.
Csomagoljuk be folpackba és pár órát pihentessük a hűtőszekrényben.
Az sem árt neki, ha egy egész éjszakát áll a hűtőben, sőt jót tesz a tésztának, könnyebb lesz vele dolgozni.
De ha csak 1-2 vagy még valamivel több órát pihentetjük, akkor is jól kezelhető ez a tészta.
Miután pihentettük, vegyük ki a hűtőszekrényből és gyúrjuk át.
Majd akár egyben is hagyhatjuk, akár ketté is vághatjuk vagy 4 darabra is oszthatjuk a tésztát.
Én 4 darabra vágtam, nekem könnyedséget jelentett, ha kisebb darabot nyújtottam csak ki, így jobban elfértem a gyúrótáblán.
Közben kapcsoljuk be a sütőnket, hogy bemelegedhessen. Villanysütőnél 180 fokra, alsó-felső sütési funkcióra.
Hagyományos sütőnél arra kapcsoljuk, amin sütni szoktunk.
Majd a többi tésztát, amíg nem dolgozunk vele, csomagoljuk be, hogy ne száradjon ki.
Lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki a mézes tésztát 1/2 cm vastagra és készítsük elő ( ha új, a megmosott és szárazra törölt ) kiszúrót és a hozzá tartozó pecsétjét. Majd a kiszúrót mártsuk meg lisztben és szúrjuk ki a tésztát.

Azután a mintázó pecsétet is mártsuk meg a lisztben - ahhoz készítsünk a gyúrótábla sarkára egy kevés lisztet - majd kicsit ütögessük meg, hogy a felesleg kipotyogjon belőle és akár bele is tehetjük a kiszúróba a pecsétet, de a már felemelt kiszúró után a kerek tésztára külön is rátehetjük a nyomdát.

Nyomjuk rá és emeljük fel, illetve ki a formából.
Ha rátapadt esetleg a mintázó pecsétre a tészta, óvatosan vegyük le róla.

Azt fogjuk tapasztalni, hogy csodásan kirajzolódik a minta a tésztában. S az a jó, hogy sütés után is megmarad a minta.
Minden egyes újabb megmintázáshoz ismét mártsuk meg a lisztben a pecsétet és a felesleges lisztet ne hagyjuk benne.
Majd egy sütőpapíros tepsire sorakoztassuk rá a szép motívumokkal kiszúrt keksz tésztákat.

A már előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és süssük meg a kekszeket kb. 10 perc alatt.
A többi tésztával is járjunk el ugyanígy.
S minden megmaradt tésztát újra gyúrjunk össze, ne dobjuk el, hanem abból is készítsünk újabb kekszeket.
Emellett a kiszúró mellett még vásároltam a Pepco-ban is egy karácsonyi kiszúrót.
Azok is sütipecsétesek, de azok kis formákra alakítják, szúrják ki a tésztákból a kekszeket.

Ott is ugyanilyen módon kell elkészíteni a kekszeket.
Nyújtsuk ki a tésztát és a kiszúrót, a mintás részét is, mivel ez rugós kiszúró, szintén mártsuk meg lisztben. A felesleges liszt itt se maradjon rajta.
Majd a tésztára helyezve előbb szúrjuk ki az alakzatot, s azután a rugóval lenyomva, adjuk meg a formának a mintáját.

Ezeket a kekszeket is sorakoztassuk rá a sütőpapíros tepsire, s süssük meg ezeket is.
Itt viszont kicsit rövidebb is lehet a sütési idő, mert kisebbek a kekszek és hamarabb sülhetnek meg.
Némelyik nekem is kissé sültebb lett, így ezeknek a kekszecskéknek 8 perc is elegendő. De persze sütőfüggő.

A fotón itt a tepsin kicsit halványabban látszanak, de ezek is jól megtartják a mintájukat sütés után is.

Ha elkészültek a szép kekszeink, hagyjuk kihűlni őket.
Majd egy fém dobozba tegyük bele, de még jobb, ha folpackkal betakarjuk és másnapig így állni hagyjuk.
Addigra puhulni fognak.
Természetesen így is lehet már fogyasztani a kekszeket, de most még ropogósak.
Sütés után még kicsit puhábbnak érződnek, de ahogy hűlnek, úgy szilárdul meg a kekszek állaga.
Én nagyon szeretem ezzel a mézes tésztával készíteni a kekszeket, mert nagyon finom lesz és nem utolsó szempont, hogy a kis unokáim imádják a különböző mintákat a kekszeken.
Talán nektek is tetszenek és elkészítitek ti is.

Jó étvágyat kívánok hozzá!