BAKONYI GOMBÁS PALACSINTAMETÉLT
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Palacsinta: 30 dkg finom liszt
  • 3 tojás
  • kb. 5-6 dl tej
  • olaj a sütéshez
  • Gomba pörkölt: 1 kisebb ek. sertés zsír vagy 3 ek. olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 zöld paprika ( TV paprika )
  • 1 paradicsom
  • 1-2 kk. őrölt piros paprika
  • 1 kis konzerv paradicsompüré
  • 70-80 dkg sampinyon gomba
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 1-2 ek. finom liszt
  • őrölt fekete bors
  • víz
  • Tetejére: 5 -10 dkg reszelt trapista sajt, A sütőtál kikenéséhez: kevés ráma
  • Elkészítés: Egy palacsinta metéltes recept már megtalálható az oldalon, ami hasonlít is erre a fogásra. De ez az egytálétel csak gombával készül, nem kerül bele semmilyen hús sem. Ehhez a főételhez friss gombát vásároltam, de természetesen elkészíthető üveges vagy konzerv gombából is. Bármilyen sütőtálban megsüthetjük, legyen az kerámia vagy jénai, de tökéletes hozzá egy kisebb méretű tepsi is.
    Első lépésként tegyük fel főlni a gomba ragut, s amíg az fől, elkészíthetjük a palacsintát.
    A gombát először pucoljuk meg.
    Van aki csak meg szokta mosni a gombát.
    Én szeretem lepucolni is a bőrét ( vagy héját ) a gomba fejekről.
    A gomba szárakról pedig szintén egy kis késsel levágom vékonyan a külső részét.
    Azután vágjuk, szeleteljük fel. Majd a hagymát szintén pucoljuk meg, s a héja eltávolítása után vágjuk össze kis kockákra.
    Egy lábasban forrósítsuk fel a zsiradékot. Én ehhez sertés zsírt használtam, de aki olajjal készítené, nyugodtan helyettesíthető a zsír olajra. 
    A hagymát pirítsuk üvegesre a zsiradékon, majd adjuk hozzá a piros paprikát.
    Azonnal öntsük fel egy kicsi vízzel, hogy ne égjen meg a paprika, mert akkor kesernyés ízt fogunk kapni.
    Hagyjuk ezt a vizes alapot kiforrni, ami pár pillanat.
    Azután adjuk hozzá a paradicsomot és a zöld paprikát, amiket előtte mossunk meg, s tisztítsunk meg a magháztól, a paradicsom szárvégződéstől és kockázzunk fel.
    Hagyjuk kissé összepárolódni, s ekkor adjuk hozzá a sűrített paradicsomot.
    Végül tegyük bele a felszeletelt gombát.
    A fokhagymát szintén pucoljuk meg a héjától és felaprítva adjuk a gombához. Ha túl nagy a fokhagyma gerezd, akkor egy is elegendő belőle, de ha kisebb, nyugodtan tehetünk bele kettőt is. 
    Sózzuk, borsozzuk meg, keverjük át az egészet és öntsünk rá annyi vizet, hogy félig ellepje.
    Majd hagyjuk párolódni.
    Amíg fől a gomba, készítsük el a palacsintát.
    Ebbe a palacsinta tésztába nem kerül cukor, hanem sós változatát kell, hogy elkészítsük.
    A 3 tojást üssük bele egy magasabb falú tálba és kicsit habosítsuk fel.
    Majd mérjünk ki 30 dkg lisztet és 2-3  nagyobb csipet sót keverjünk el benne.
    Azután adjuk hozzá a tojásokhoz és lazítsuk, keverjük ki annyi tejjel, amennyivel se nem túl sűrű, se nem túl híg palacsinta tésztát kapunk.
    Ez a tej mennyiség kb. 5-6 deciliter, de lehet valamivel több is, hiszen a folyadék mértéke függhet a liszttől és a tojások nagyságától.
    Én nem használtam hozzá ásványvizet, de aki szívesebben készíti azzal is a palacsintát, lehet fele-fele arányban úgy kikeverni a tejjel és a vízzel a palacsinta tésztáját.
    Miután kikevertük a tésztát, a palacsinta sütőnket olajozva, süssük ki a palacsintákat.
    Kb. 20 db palacsinta lesz ebből a mennyiségből.
    Közben időnként nézzünk rá a gombára és ha szükséges, pótolhatjuk a vizet is, de a végén már túl sok folyadék ne legyen rajta.
    Amikor megpárolódott a gomba a benne lévő paprikával, paradicsommal együtt - ami kb. 30 perc alatt meg van - 2 kisebb ek. lisztet keverjünk csomómentesre a tejföllel. Majd 1,5 -2 dl vízzel lazítsuk fel a tejfölös habarást, mert ezáltal sokkal simább és selymesebb lesz a tejfölünk.
    S habarjuk be vele a gomba ragut. Forraljuk össze.
    Ha túl sűrű a tejfölös szaft, ahogy sűrűsödik a gomba között, abban az esetben tegyünk hozzá egy kis vizet. A végén természetesen jól forraljuk ki.
    Ezt követően kapcsoljuk be a sütőnket, hogy kellően bemelegedhessen.
    Villany sütőnél 200 fokra, alsó-felső sütésre állítsuk a sütőt.
    A megsült és kissé kihűlt palacsintákat ezután feltekerjük. Akár kettőt is feltekerhetünk egyszerre és azután 1-1,5 cm széles darabokra vágjuk fel a palacsinta tekercseket.
    Készítsünk mindjárt oda egy tálat is, amibe a felvágás után egyből bele tehetjük a palacsinta metélteket.
    Miután mind a tálban van, a kezünkkel szedjük szét őket, hogy ne maradjanak egyben a karikára vágott palacsinta darabok.
    Amint szét szedtük az egybe álló palacsinta tekercskéket, azt láthatjuk majd, hogy sokkal több lett a mennyiség a tálban.
    Majd a kész gomba raguval a palacsinta csíkokat keverjük össze.
    Készítsük elő a sütőtálat, amit egy kis mennyiségű rámával kenjünk ki és simítsuk bele a gombás palacsintát.
    A tetejét pedig szórjuk meg gazdagon a reszelt sajttal.
    Helyezzük be a sütőbe és süssük át 20-25 perc alatt.
    Külön köret ehhez az ételhez már nem szükséges, de ha mégis tartalmasabbá kívánjuk tenni, akkor egy burgonyapürét készítsünk hozzá.
    S mellé vegyes zöld salátát kínáljunk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!