VÁRADI SONKÁS KOCKA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
25 dkg fodroskocka tészta 10-15 dkg gépsonka vagy tarja felvágott 3 nagy ek. tejföl 3 db tojás 10 dkg reszelt sajt őrölt fekete bors és só ízlés szerint kevés ráma a sütőforma kikenéséhez
Elkészítés:
A Váradi sonkás kocka önmagában is elfogyasztható, de egy húsos fogás köreteként is kínálhatjuk. Ha önmagában fogyasztjuk, mellé plusz tejfölt is érdemes hozzá szervírozni. A tészta mennyisége ennél a fogásnál nem kell, hogy túl sok legyen, a 250 gr-os kiszelés vagy a 500 gr-os csomag fele is bőven elég hozzá.
A Váradi sonkás kocka önmagában is elfogyasztható, de egy húsos fogás köreteként is kínálhatjuk. Ha önmagában fogyasztjuk, mellé plusz tejfölt is érdemes hozzá szervírozni. A tészta mennyisége ennél a fogásnál nem kell, hogy túl sok legyen, a 250 gr-os kiszelés vagy a 500 gr-os csomag fele is bőven elég hozzá.
Először a tésztát kell kifőznünk hozzá.
Tegyünk fel a gázra egy fazékba bőven vizet és adjunk hozzá 1 kk. sót és 1 ek. olajat.
Fedjük le és hagyjuk felforrni.
Miután forr a főzővíz, ebben a lobogó, sós vízben, főzzük ki a tésztánkat.
Szűrjük le és öblítsük le hideg vízzel.
Ezután ismét szűrjük le és keverjük át egy kis mennyiségű olajjal. Majd tegyük félre.Minden hozzávalót készítsünk elő és kapcsoljuk be a sütőnket.
Villanysütőnél 200 fokra, alsó-felső sütésre.
A hagyományos sütőnél az ennek megfelelőjére állítsuk a kapcsolót.
A sonkát vagy tarját, én most az előbbit használtam hozzá, vágjuk kis kockákra.
A tojásokat válasszuk ketté és a tojássárgákat keverjük össze a tejföllel.
S adjuk hozzá a felkockázott sonkát is.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük fel kemény habbá.
Forgassuk bele a tojássárgás, tejfölös alapba és ízlés szerint fűszerezzük a sóval és a borssal.
Végül ezt az alapot keverjük össze a kifőtt tésztával.
Készítsünk elő egy kisebb tepsit vagy egy hőálló sütőtálat és kenjük ki rámával vagy ligával.
A kikent tepsibe vagy hőálló tálba simítsuk bele a tejfölös-sonkás tésztát. Ezután reszeljük le a trapista sajtot.
A sajt típusa teljesen mindegy, hogy milyen.
Lehet bármilyen trapista sajt vagy ementáli, edami, gouda és akár füstölt is.
A hőálló tálba belesimított tészta tetejét szórjuk meg gazdagon a reszelt sajttal.
Majd az előmelegített sütőbe helyezzük be a tésztát és 25-30 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük.
Hagyjuk langymelegre hűlni és azt követően felkockázva tálaljuk.
Tálaláskor kínálhatunk mellé még tejfölt. De húsos ételek köreteként is szervírozhatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!