VÁRADI SONKÁS KOCKA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 25 dkg fodroskocka tészta
  • 10-15 dkg gépsonka vagy tarja felvágott
  • 3 nagy ek. tejföl
  • 3 db tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • őrölt fekete bors és só ízlés szerint
  • kevés ráma a sütőforma kikenéséhez
  • Elkészítés: 
    A Váradi sonkás kocka önmagában is elfogyasztható, de egy húsos fogás köreteként is kínálhatjuk. Ha önmagában fogyasztjuk, mellé plusz tejfölt is érdemes hozzá szervírozni. A tészta mennyisége ennél a fogásnál nem kell, hogy túl sok legyen, a 250 gr-os kiszelés vagy a 500 gr-os csomag fele is bőven elég hozzá.

    Először a tésztát kell kifőznünk hozzá.
    Tegyünk fel a gázra egy fazékba bőven vizet és adjunk hozzá 1 kk. sót és 1 ek. olajat.
    Fedjük le és hagyjuk felforrni.
    Miután forr a főzővíz, ebben a lobogó, sós vízben, főzzük ki a tésztánkat.
    Szűrjük le és öblítsük le hideg vízzel.
    Ezután ismét szűrjük le és keverjük át egy kis mennyiségű olajjal. Majd tegyük félre.
    Minden hozzávalót készítsünk elő és kapcsoljuk be a sütőnket.
    Villanysütőnél 200 fokra, alsó-felső sütésre.
    A hagyományos sütőnél az ennek megfelelőjére állítsuk a kapcsolót.
    A sonkát vagy tarját, én most az előbbit használtam hozzá, vágjuk kis kockákra. 
    A tojásokat válasszuk ketté és a tojássárgákat  keverjük össze a tejföllel.
    S adjuk hozzá a felkockázott sonkát is.
    A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük fel kemény habbá.
    Forgassuk bele a tojássárgás, tejfölös alapba és ízlés szerint fűszerezzük a sóval és a borssal. 
    Végül ezt az alapot keverjük össze a kifőtt tésztával. 
    Készítsünk elő egy kisebb tepsit vagy egy hőálló sütőtálat és kenjük ki rámával vagy ligával.
    A kikent tepsibe vagy hőálló tálba simítsuk bele a tejfölös-sonkás tésztát. Ezután reszeljük le a trapista sajtot.
    A sajt típusa teljesen mindegy, hogy milyen. 
    Lehet bármilyen trapista sajt vagy ementáli, edami, gouda és akár füstölt is.
    A hőálló tálba belesimított tészta tetejét szórjuk meg gazdagon a reszelt sajttal.
    Majd az előmelegített sütőbe helyezzük be a tésztát és 25-30 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük.
    Hagyjuk langymelegre hűlni és azt követően felkockázva tálaljuk.
    Tálaláskor kínálhatunk mellé még tejfölt. De húsos ételek köreteként is szervírozhatjuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!