PARADICSOMOS LASAGNE
KIADÓS | EGYSZERŰ | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1csomag lasagne tészta
  • 50 dkg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. sertés zsír
  • 1 kk. őrölt piros paprika
  • őrölt fekete bors
  • oregánó
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • külön kevés zsiradék
  • kevés víz
  • 7-10 dl paradicsomlé
  • 5-8 dkg vaj vagy ráma
  • 2-3 ek. liszt
  • 10 dkg reszelt trapista sajt
  • Elkészítés:
    A paradicsomos lasagnét sokszor szoktam elkészíteni, mert imádja a kis családom. Tulajdonképpen nem bonyolult, csak kicsit időigényes. Elsőként megpároljuk a főételünkhöz a darált húst.
    Ehhez a vöröshagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk fel kis kockákra. Majd kevés zsiradékot hevítsünk fel, adjuk hozzá a felkockázott hagymát és pirítsuk meg. Majd 1 kk. őrölt piros paprikával hintsük meg, pici vizet öntsünk hozzá, kb. 1/2 dl mennyiséget és ezután  adjuk hozzá a darált húst és gyakori kevergetés mellett hagyjuk szétesni a húst. Ezt követően sózzuk, borsozzuk meg és pici vizet is önthetünk még alá, ha szükséges. Kb. 1/2 dl-t, de nem biztos, hogy erre a vízre ismét szükség lesz, mert a hús is enged levet. De ha úgy látjuk, hogy mégis kellene alá ismét egy kicsi víz, akkor adjunk hozzá és készre pároljuk a húst. Közben többször keverjük át a párolás során.  
    Ezután elkészítjük a paradicsomos mártást.
    A rámán fehéredésig kevergetve megpirítjuk a lisztet, ez nem sok idő, mert a vajon vagy rámán pirítás során inkább kifehéredik a liszt, a zsíron fog hamarabb barnulni, és félre húzzuk a tűzről és kézi habverővel folyamatosan keverve, felöntjük a paradicsomlével. Sózzuk, borsozzuk, és egy kevés oregánó fűszerrel is meghintjük. Hozzáadjuk a megtisztított és felaprított, de jobb, ha reszelt,  fokhagymát és visszatéve a tűzre, besűrítjük, kiforraljuk. Folyamatosan keverjük, hogy le ne égjen.
    Ha kicsit sűrűnek találnánk, adhatunk hozzá még kevés paradicsomlét vagy vizet. Én mindenkor szoktam vízzel is pótolni, mert ne legyen a mártás nagyon sűrű.
    Ha kiforrt és mártás sűrűségűre besűrűsödött a paradicsom alapunk, keverjük össze a megpárolódott darált hússal, de 2-4 merőkanálnyi mennyiséget hagyjunk meg külön a lasagne tetejére és aljára.

    Ezt követően állítsuk össze a lasagnét.
    Egy közepes méretű ( lasagne ) tepsit zsiradékkal vagy rámával  kenjünk ki, s a félretett paradicsom mártásból 2 merőkanálnyi mennyiséget terítsünk el a tepsi alján. Majd rakjunk egy sort a lasagne tészta lapokból. Ha nem tudja mindenhol befedni a mártást a tepsiben, akkor törjük el a tésztát, hogy az üres részekre is kerüljön. 
    Rakjunk rá 2-3 merőkanállal a darálthúsos mártásból és ismét rétegezzünk a tetejére a tésztából.
    Ismét mártás kerülhet a tésztára és ezután fedjük be újra tészta lapokkal az egészet.  
    Végül a félretett, darált hús nélküli mártással vonjuk be a tészta tetejét. A legvégén szórjuk meg gazdagon reszelt sajttal és előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt süssük készre. 
    Mindenképpen ellenőrizzük, hogy puha lett e már a tészta. Ehhez egy kis kést szúrjunk bele a tésztába 40 percnél.
    Nekem általában megmarad valamennyi a tésztalapokból, nem szokott kelleni egy egész dobozzal, mivel csak 3 sor tésztát rakok le egy adag elkészítésekor. de ez nem  baj, mert felhasználom máskor. 

    Tipp:
    Mostanában felfedeztem, hogy lebbencs tésztából is kitűnő lasagnét lehet készíteni, az árban is gazdaságosabb. Természetesen olyanból, ami szintén kockákra van feldarabolva és nem töredezett. A Gyermelyi tészták között található meg ez a szép formára szárított lebbencs tészta.
    De mostanában, ha nem Gyermelyi kész lasagne lapokat vásárolunk, azt is barátibb áron tudjuk beszerezni.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!