PARADICSOMOS LASAGNE
KIADÓS | EGYSZERŰ | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 csomag lasagne tészta 50 dkg darált hús 1 fej vöröshagyma 1 ek. sertés zsír 1 lapos tk.. őrölt piros paprika só őrölt fekete bors oregánó 4-5 gerezd fokhagyma külön kevés zsiradék kevés víz 7-10 dl paradicsomlé, mellé 5-6 dl víz 10 dkg liga vagy ráma 3 ek. liszt 10 dkg trapista sajt
Elkészítés:A paradicsomos lasagnét sokszor szoktam elkészíteni, mert imádja a kis családom. Tulajdonképpen nem is bonyolult, csak kicsit időigényes. Amikor lasagne tésztát vásárolunk, nem kell a legdrágább tésztát megvennünk hozzá. A gyártója a tésztának mindegy, hogy milyen, lehet az gyermelyi vagy más gyártó által előállított tészta is. A lasagnét elkészíthetjük kisebb méretű tepsiben is. Akkor a tészták tökéletesen elférnek benne egymás mellett.
( Ez az első fotón látható. )
Elsőként pároljuk meg a főételünkhöz a darált húst.
Ehhez a vöröshagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk fel kis kockákra.
Általában megmarad valamennyi egy csomagnál a tésztalapokból, de ez nem baj, mert felhasználható más alkalommal.
De ha nagyobb mennyiséget szeretnénk készíteni, akkor válasszunk valamivel nagyobb tepsit.
( Ez már a lenti képeken látható. )
Az arányokat viszont annál a nagyobb tepsinél érdemes kicsit megnövelni, azaz a hozzávalók mennyiségét másfélre vagy duplájára emeljük akkor meg.
Elsőként pároljuk meg a főételünkhöz a darált húst.
Ehhez a vöröshagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk fel kis kockákra.
Majd kevés zsiradékot hevítsünk fel, adjuk hozzá a felkockázott hagymát és pirítsuk meg. Majd 1 tk. őrölt piros paprikával hintsük meg, pici vizet öntsünk hozzá, kb. 1/2 dl mennyiséget és ezután adjuk hozzá a darált húst és gyakori kevergetés mellett hagyjuk szétesni morzsáira a húst.
Közben többször keverjük meg.
Ennek az alapos párolási ideje legalább 20 perc.
Természetesen közben pici vizet adhatunk hozzá, hogy ne kapjon oda, de sokra semmiképp nincs szükség, mert a hús is enged levet.
Ezt követően sózzuk, borsozzuk meg, s így pároljuk készre a húst.
Ezalatt elkészítjük a paradicsomos mártást.
A rámán fehéredésig kevergetve megpirítjuk a lisztet.
Ezalatt elkészítjük a paradicsomos mártást.
A rámán fehéredésig kevergetve megpirítjuk a lisztet.
Ez nem sok idő, mert a vajon vagy rámán pirítás során inkább kifehéredik a liszt, a zsíron fog csak hamarabb barnulni.
Félre húzzuk a liszt kifehéredése után a lábast a tűzről és kézi habverővel folyamatosan keverve, felöntjük a paradicsomlével és vízzel.
Sózzuk, borsozzuk, és egy kevés oregánó fűszerrel is meghintjük.
Hozzáadjuk a megtisztított és felaprított, de jobb, ha reszelt, fokhagymát és visszatéve a tűzre, besűrítjük, kiforraljuk. Folyamatosan keverjük, hogy le ne égjen.
Ha kicsit még túl sűrűnek találnánk, adhatunk hozzá még kevés paradicsomlét vagy vizet.
Ha kiforrt és mártás sűrűségűre besűrűsödött a paradicsom alapunk, 4-6 nem túl nagy merőkanálnyi mennyiséget vegyünk el belőle, tegyük félre, mert ebből fog kerülni a lasagne tetejére és aljára a mártás alap.
Ha kicsit még túl sűrűnek találnánk, adhatunk hozzá még kevés paradicsomlét vagy vizet.
Ha kiforrt és mártás sűrűségűre besűrűsödött a paradicsom alapunk, 4-6 nem túl nagy merőkanálnyi mennyiséget vegyünk el belőle, tegyük félre, mert ebből fog kerülni a lasagne tetejére és aljára a mártás alap.
A többi paradicsom mártásba keverjük el a megpirított darált húst.
Ezt követően állítsuk össze a lasagnét.
A fázis fotók a nagyobb tepsi lasagne összeállításakor készültek, de most a receptben a megadott mennyiségek csak a kisebb tepsire, vagyis a lasagne tepsire vonatkoznak.
A fázis fotóknál viszont így azt láthatjátok, hogy a kész lapok mellett még kisebb tészta darabok is kerültek a tepsibe. De nem kell amiatt aggódni, hogy az gondot okoz majd, mivel az csodásan összesül a többi alapanyaggal.
Az összeállításhoz a tepsit rámával vagy ligával vékonyan kenjük ki, s a félretett paradicsom mártásból 2-3 merőkanálnyi mennyiséget tegyünk a tepsi aljára, amit terítsünk szét.
Majd rakjunk le erre a mártás alapra egy sort a lasagne tészta lapokból. Ha nem tudja mindenhol befedni a mártást a tepsiben a tészta lap, akár kisebb tepsiről vagy nagyobb tepsiről legyen szó, akkor törjünk el egy-két tésztát, hogy az üres részekre is kerüljön, s illesszük a szélekhez.
Rakjunk rá 2-3 merőkanállal a darált húsos mártásból és szépen oszlassuk el a tészta tetején.
Majd ismét tészta kerüljön a húsos réteg fölé.
Ezt követően ismételten darált húsos mártás kerülhet a tésztára.
Amit megint csak simítsunk el.
Ezután fedjük be újra tészta lapokkal az egészet.
Végül a félretett, darált hús nélküli mártással vonjuk be a tészta tetejét.
A sajtot reszeljük le és azt is készítsük el a tepsi mellé.
A legvégén szórjuk meg gazdagon a reszelt sajttal a mártás tetejét.
Majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt süssük készre.
Mindenképpen ellenőrizzük a tészta puhaságát.
Ehhez egy kis kést szúrjunk bele a megsült tésztába 40 percnél.
Ha szépen bele lehet szúrni, azaz jó puha a tészta, akkor el is készült a paradicsomos lasagne.
Általában megmarad valamennyi egy csomagnál a tésztalapokból, de ez nem baj, mert felhasználható más alkalommal.
Egy hétvégi ebédre vagy bármelyik hétköznap vacsorára ez a fogás kitűnő választás.
Próbáljátok ki!
Jó étvágyat kívánok hozzá!