PARADICSOMOS LASAGNE
KIADÓS | EGYSZERŰ | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1csomag lasagne tészta 50 dkg darált hús 1 fej vöröshagyma 1 ek. sertés zsír 1 kk. őrölt piros paprika só őrölt fekete bors oregánó 4-5 gerezd fokhagyma külön kevés zsiradék kevés víz 7-10 dl paradicsomlé 5-8 dkg vaj vagy ráma 2-3 ek. liszt 10 dkg reszelt trapista sajt
Elkészítés:
A paradicsomos lasagnét sokszor szoktam elkészíteni, mert imádja a kis családom. Tulajdonképpen nem bonyolult, csak kicsit időigényes. Elsőként megpároljuk a főételünkhöz a darált húst.
Ehhez a vöröshagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk fel kis kockákra. Majd kevés zsiradékot hevítsünk fel, adjuk hozzá a felkockázott hagymát és pirítsuk meg. Majd 1 kk. őrölt piros paprikával hintsük meg, pici vizet öntsünk hozzá, kb. 1/2 dl mennyiséget és ezután adjuk hozzá a darált húst és gyakori kevergetés mellett hagyjuk szétesni a húst. Ezt követően sózzuk, borsozzuk meg és pici vizet is önthetünk még alá, ha szükséges. Kb. 1/2 dl-t, de nem biztos, hogy erre a vízre ismét szükség lesz, mert a hús is enged levet. De ha úgy látjuk, hogy mégis kellene alá ismét egy kicsi víz, akkor adjunk hozzá és készre pároljuk a húst. Közben többször keverjük át a párolás során.
Ezután elkészítjük a paradicsomos mártást.
A rámán fehéredésig kevergetve megpirítjuk a lisztet, ez nem sok idő, mert a vajon vagy rámán pirítás során inkább kifehéredik a liszt, a zsíron fog hamarabb barnulni, és félre húzzuk a tűzről és kézi habverővel folyamatosan keverve, felöntjük a paradicsomlével. Sózzuk, borsozzuk, és egy kevés oregánó fűszerrel is meghintjük. Hozzáadjuk a megtisztított és felaprított, de jobb, ha reszelt, fokhagymát és visszatéve a tűzre, besűrítjük, kiforraljuk. Folyamatosan keverjük, hogy le ne égjen.
Ha kicsit sűrűnek találnánk, adhatunk hozzá még kevés paradicsomlét vagy vizet. Én mindenkor szoktam vízzel is pótolni, mert ne legyen a mártás nagyon sűrű.
Ha kiforrt és mártás sűrűségűre besűrűsödött a paradicsom alapunk, keverjük össze a megpárolódott darált hússal, de 2-4 merőkanálnyi mennyiséget hagyjunk meg külön a lasagne tetejére és aljára.

Ezt követően állítsuk össze a lasagnét.
Egy közepes méretű ( lasagne ) tepsit zsiradékkal vagy rámával kenjünk ki, s a félretett paradicsom mártásból 2 merőkanálnyi mennyiséget terítsünk el a tepsi alján. Majd rakjunk egy sort a lasagne tészta lapokból. Ha nem tudja mindenhol befedni a mártást a tepsiben, akkor törjük el a tésztát, hogy az üres részekre is kerüljön.
Rakjunk rá 2-3 merőkanállal a darálthúsos mártásból és ismét rétegezzünk a tetejére a tésztából.
Tipp:
Mostanában felfedeztem, hogy lebbencs tésztából is kitűnő lasagnét lehet készíteni, az árban is gazdaságosabb. Természetesen olyanból, ami szintén kockákra van feldarabolva és nem töredezett. A Gyermelyi tészták között található meg ez a szép formára szárított lebbencs tészta.
A paradicsomos lasagnét sokszor szoktam elkészíteni, mert imádja a kis családom. Tulajdonképpen nem bonyolult, csak kicsit időigényes. Elsőként megpároljuk a főételünkhöz a darált húst.
Ehhez a vöröshagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk fel kis kockákra. Majd kevés zsiradékot hevítsünk fel, adjuk hozzá a felkockázott hagymát és pirítsuk meg. Majd 1 kk. őrölt piros paprikával hintsük meg, pici vizet öntsünk hozzá, kb. 1/2 dl mennyiséget és ezután adjuk hozzá a darált húst és gyakori kevergetés mellett hagyjuk szétesni a húst. Ezt követően sózzuk, borsozzuk meg és pici vizet is önthetünk még alá, ha szükséges. Kb. 1/2 dl-t, de nem biztos, hogy erre a vízre ismét szükség lesz, mert a hús is enged levet. De ha úgy látjuk, hogy mégis kellene alá ismét egy kicsi víz, akkor adjunk hozzá és készre pároljuk a húst. Közben többször keverjük át a párolás során.
Ezután elkészítjük a paradicsomos mártást.
A rámán fehéredésig kevergetve megpirítjuk a lisztet, ez nem sok idő, mert a vajon vagy rámán pirítás során inkább kifehéredik a liszt, a zsíron fog hamarabb barnulni, és félre húzzuk a tűzről és kézi habverővel folyamatosan keverve, felöntjük a paradicsomlével. Sózzuk, borsozzuk, és egy kevés oregánó fűszerrel is meghintjük. Hozzáadjuk a megtisztított és felaprított, de jobb, ha reszelt, fokhagymát és visszatéve a tűzre, besűrítjük, kiforraljuk. Folyamatosan keverjük, hogy le ne égjen.
Ha kicsit sűrűnek találnánk, adhatunk hozzá még kevés paradicsomlét vagy vizet. Én mindenkor szoktam vízzel is pótolni, mert ne legyen a mártás nagyon sűrű.
Ha kiforrt és mártás sűrűségűre besűrűsödött a paradicsom alapunk, keverjük össze a megpárolódott darált hússal, de 2-4 merőkanálnyi mennyiséget hagyjunk meg külön a lasagne tetejére és aljára.

Ezt követően állítsuk össze a lasagnét.
Egy közepes méretű ( lasagne ) tepsit zsiradékkal vagy rámával kenjünk ki, s a félretett paradicsom mártásból 2 merőkanálnyi mennyiséget terítsünk el a tepsi alján. Majd rakjunk egy sort a lasagne tészta lapokból. Ha nem tudja mindenhol befedni a mártást a tepsiben, akkor törjük el a tésztát, hogy az üres részekre is kerüljön.
Rakjunk rá 2-3 merőkanállal a darálthúsos mártásból és ismét rétegezzünk a tetejére a tésztából.
Ismét mártás kerülhet a tésztára és ezután fedjük be újra tészta lapokkal az egészet.
Végül a félretett, darált hús nélküli mártással vonjuk be a tészta tetejét. A legvégén szórjuk meg gazdagon reszelt sajttal és előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt süssük készre.
Végül a félretett, darált hús nélküli mártással vonjuk be a tészta tetejét. A legvégén szórjuk meg gazdagon reszelt sajttal és előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt süssük készre.
Mindenképpen ellenőrizzük, hogy puha lett e már a tészta. Ehhez egy kis kést szúrjunk bele a tésztába 40 percnél.
Nekem általában megmarad valamennyi a tésztalapokból, nem szokott kelleni egy egész dobozzal, mivel csak 3 sor tésztát rakok le egy adag elkészítésekor. de ez nem baj, mert felhasználom máskor.
Nekem általában megmarad valamennyi a tésztalapokból, nem szokott kelleni egy egész dobozzal, mivel csak 3 sor tésztát rakok le egy adag elkészítésekor. de ez nem baj, mert felhasználom máskor.

Tipp:
Mostanában felfedeztem, hogy lebbencs tésztából is kitűnő lasagnét lehet készíteni, az árban is gazdaságosabb. Természetesen olyanból, ami szintén kockákra van feldarabolva és nem töredezett. A Gyermelyi tészták között található meg ez a szép formára szárított lebbencs tészta.
De mostanában, ha nem Gyermelyi kész lasagne lapokat vásárolunk, azt is barátibb áron tudjuk beszerezni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!