PARADICSOMOS LASAGNE
KIADÓS | EGYSZERŰ | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 csomag lasagne tészta
  • 50 dkg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. sertés zsír
  • 1 lapos tk.. őrölt piros paprika
  • őrölt fekete bors
  • oregánó
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • külön kevés zsiradék
  • kevés víz
  • 7-10 dl paradicsomlé, mellé 5-6 dl víz
  • 10 dkg liga vagy ráma
  • 3 ek. liszt
  • 10 dkg trapista sajt
  • Elkészítés:A paradicsomos lasagnét sokszor szoktam elkészíteni, mert imádja a kis családom. Tulajdonképpen nem is bonyolult, csak kicsit időigényes. Amikor lasagne tésztát vásárolunk, nem kell a legdrágább tésztát megvennünk hozzá. A gyártója a tésztának mindegy, hogy milyen, lehet az gyermelyi vagy más gyártó által előállított tészta is. A lasagnét elkészíthetjük kisebb méretű tepsiben is. Akkor a tészták tökéletesen elférnek benne egymás mellett.
    ( Ez az első fotón látható. )
    De ha nagyobb mennyiséget szeretnénk készíteni, akkor válasszunk valamivel nagyobb tepsit.
    ( Ez már a lenti képeken látható. )
    Az arányokat viszont annál a nagyobb tepsinél érdemes kicsit megnövelni, azaz a hozzávalók mennyiségét másfélre vagy duplájára emeljük akkor meg.

    Elsőként pároljuk meg a főételünkhöz a darált húst.
    Ehhez a vöröshagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk fel kis kockákra.
    Majd kevés zsiradékot hevítsünk fel, adjuk hozzá a felkockázott hagymát és pirítsuk meg. Majd 1 tk. őrölt piros paprikával hintsük meg, pici vizet öntsünk hozzá, kb. 1/2 dl mennyiséget és ezután  adjuk hozzá a darált húst és gyakori kevergetés mellett hagyjuk szétesni morzsáira a húst. 
    Közben többször keverjük meg.
    Ennek az alapos párolási ideje legalább 20 perc. 
    Természetesen közben pici vizet adhatunk hozzá, hogy ne kapjon oda, de sokra semmiképp nincs szükség, mert a hús is enged levet. 
    Ezt követően sózzuk, borsozzuk meg, s így  pároljuk készre a húst. 
    Ezalatt elkészítjük a paradicsomos mártást.
    A rámán fehéredésig kevergetve megpirítjuk a lisztet.
    Ez nem sok idő, mert a vajon vagy rámán pirítás során inkább kifehéredik a liszt, a zsíron fog csak hamarabb barnulni.
    Félre húzzuk a liszt kifehéredése után a lábast a tűzről és kézi habverővel folyamatosan keverve, felöntjük a paradicsomlével és vízzel. 
    Sózzuk, borsozzuk, és egy kevés oregánó fűszerrel is meghintjük. 
    Hozzáadjuk a megtisztított és felaprított, de jobb, ha reszelt,  fokhagymát és visszatéve a tűzre, besűrítjük, kiforraljuk. Folyamatosan keverjük, hogy le ne égjen.
    Ha kicsit még túl sűrűnek találnánk, adhatunk hozzá még kevés paradicsomlét vagy vizet. 
    Ha kiforrt és mártás sűrűségűre besűrűsödött a paradicsom alapunk, 4-6 nem túl nagy  merőkanálnyi mennyiséget vegyünk el belőle, tegyük félre, mert ebből fog kerülni a lasagne tetejére és aljára a mártás alap.
    A többi paradicsom mártásba keverjük el a megpirított darált húst.
    Ezt követően állítsuk össze a lasagnét. 
    A fázis fotók a nagyobb tepsi lasagne összeállításakor készültek, de most a receptben a megadott mennyiségek csak a kisebb tepsire, vagyis a lasagne tepsire vonatkoznak.
    A fázis fotóknál viszont így azt láthatjátok, hogy a kész lapok mellett még kisebb tészta darabok is kerültek a tepsibe. De nem kell amiatt aggódni, hogy az gondot okoz majd, mivel az csodásan összesül a többi alapanyaggal.
    Az összeállításhoz a tepsit rámával vagy ligával vékonyan kenjük ki, s a félretett paradicsom mártásból 2-3 merőkanálnyi mennyiséget tegyünk a tepsi aljára, amit terítsünk szét. 
    Majd rakjunk le erre a mártás alapra egy sort a lasagne tészta lapokból. Ha nem tudja mindenhol befedni a mártást a tepsiben a tészta lap, akár kisebb tepsiről vagy nagyobb tepsiről legyen szó, akkor törjünk el egy-két tésztát, hogy az üres részekre is kerüljön, s illesszük a szélekhez.
    Rakjunk rá 2-3 merőkanállal a darált húsos mártásból és szépen oszlassuk el a tészta tetején.
    Majd ismét tészta kerüljön a húsos réteg fölé.
    Ezt követően ismételten darált húsos mártás kerülhet a tésztára. 
    Amit megint csak simítsunk el.
    Ezután fedjük be újra tészta lapokkal az egészet. 
    Végül a félretett, darált hús nélküli mártással vonjuk be a tészta tetejét.
    A sajtot reszeljük le és azt is készítsük el a tepsi mellé.
     A legvégén szórjuk meg gazdagon a reszelt sajttal a mártás tetejét.
    Majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt süssük készre. 
    Mindenképpen ellenőrizzük a tészta puhaságát.
    Ehhez egy kis kést szúrjunk bele a megsült tésztába 40 percnél.
    Ha szépen bele lehet szúrni, azaz jó puha a tészta, akkor el is készült a paradicsomos lasagne.

    Általában megmarad valamennyi egy csomagnál a tésztalapokból, de ez nem  baj, mert felhasználható más alkalommal. 

    Egy hétvégi ebédre vagy bármelyik hétköznap vacsorára ez a fogás kitűnő választás.
    Próbáljátok ki!


    Jó étvágyat kívánok hozzá!