EPRES-JOGHURTOS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 3 tojás
  • 3 ek. cukor
  • 3 ek. liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • Krém: 2x330 gr epres joghurt
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 l habtejszín
  • 1 cs. expressz zselatin fix
  • 50 dkg eper
  • Teteje: Pár szem eper
  • 2 cs. piros tortazselé
  • Elkészítés: A joghurttal készült süteményeknek rengeteg változata létezik. Lehet sütéssel is készíteni, de a sütés nélküli receptek száma is rendkívül magas. A joghurtos süteményeknek egyik előnye, hogy sokféle gyümölcssel variálható, éppen a szezonnak megfelelően. Én most eperrel készítettem, de lehet málnával, barackkal, szederrel, stb. elkészíteni. De ha más gyümölcsöt használunk a sütihez, akkor érdemes olyan joghurtot vásárolni, vagy ha éppen nincs pl. barackos, akkor natúr joghurtot vegyünk.
    A recept nagyon könnyű, bárki könnyedén elsajátíthatja.
    Süssünk először egy 3 tojásos, azaz vékony piskótát.
    Ehhez a tojások fehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral, de a cukrot csak akkor adjuk a habhoz, ha már van egy kis habképződményünk.
    Ha már megáll a hab a habverőn, akkor elértük a kívánt állagot. Ezután keverjük el benne fakanállal a tojások sárgáit, majd adjunk hozzá 3 púp. ek lisztet és fél cs. sütőport. Keverjük lazán el és egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk bele. 
    Előmelegített sütőben  süssük meg a piskótát. 
    Mivel ez a piskóta vékony, 30 percnél kevesebb időre van szükség a sütésnél, így nézzünk rá fél időnél.
    Ha megsült a piskóta, hűtsük ki.
    Készítsük el a krémet.
    Azonban mielőtt a kikeveréshez neki fognánk, az epret tisztítsuk meg. 
    Vágjuk le a végét, ahol a szára volt, mert ott kemény ( ami nem olyan, annak persze nem szükséges ) és egy szűrőben mossuk meg. 
    Jó alaposan csepegtessük le.
    6-8-10 szemet tegyünk félre a tetejére, s a többit daraboljuk fel.
    Ezután a joghurtot keverjük össze a kétféle cukorral, majd a tejszínt verjük fel keményre.
    Én általában Meggle habtejszínt használok, s nem szoktam habfixálót tenni bele. hanem csak jó kemény állagúra verem fel.
    S ennél a sütinél úgyis lesz kötőanyag, a zselatin fix.
    Amikor már félkemény a tejszínhabunk, adjuk hozzá a zselatin fixet és azzal együtt verjük fel végleges keménységűre a habot.
    Ha megvagyunk a tejszínhabbal, keverjük bele a joghurtba, majd a felaprított epret is adjuk hozzá.
    A kikevert krémet simítsuk a piskótára - akár a szélét körbe is vághatjuk még mielőtt a krémet rásimítanánk, de ezt utólag, a szeleteléskor is lehet.
    A krém tetejét rakjuk ki a félretett eperrel, amit szeleteljünk fel, vagy csak vágjunk ketté. S a nekünk tetsző motívum szerint helyezzük a joghurtos krém tetejére. Majd 1/2 órára tegyük hűtőbe, hogy a teteje kicsit összehűljön.
    A tortazselét ezután készítsük el a leírás alapján és a megfelelő hűlési idő után, öntsük rá az eperszemekre.
    A kész sütit ezt követően minimum 5-6 órára tegyük hűtőbe, de legjobb egy egész éjszakára. 
    Én este készítem el és másnap reggelig hagyom a hidegen.
    Azután nincs más dolgunk, minthogy felszeleteljük és jó ízűen elfogyasszuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!