EPRES-JOGHURTOS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 3 tojás 3 ek. cukor 3 ek. liszt 1/2 cs. sütőpor Krém: 2x330 gr epres joghurt 15 dkg cukor 1 cs. vaníliás cukor 1/2 l habtejszín 1 cs. expressz zselatin fix 50 dkg eper Teteje: Pár szem eper 2 cs. piros tortazselé
Elkészítés: A joghurttal készült süteményeknek rengeteg változata létezik. Lehet sütéssel is készíteni, de a sütés nélküli receptek száma is rendkívül magas. A joghurtos süteményeknek egyik előnye, hogy sokféle gyümölcssel variálható, éppen a szezonnak megfelelően. Én most eperrel készítettem, de lehet málnával, barackkal, szederrel, stb. elkészíteni. De ha más gyümölcsöt használunk a sütihez, akkor érdemes olyan joghurtot vásárolni, vagy ha éppen nincs pl. barackos, akkor natúr joghurtot vegyünk.
A recept nagyon könnyű, bárki könnyedén elsajátíthatja.
Süssünk először egy 3 tojásos, azaz vékony piskótát.
Ehhez a tojások fehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral, de a cukrot csak akkor adjuk a habhoz, ha már van egy kis habképződményünk.
Ha már megáll a hab a habverőn, akkor elértük a kívánt állagot. Ezután keverjük el benne fakanállal a tojások sárgáit, majd adjunk hozzá 3 púp. ek lisztet és fél cs. sütőport. Keverjük lazán el és egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk bele.
Előmelegített sütőben süssük meg a piskótát.
Mivel ez a piskóta vékony, 30 percnél kevesebb időre van szükség a sütésnél, így nézzünk rá fél időnél.
Ha megsült a piskóta, hűtsük ki.
Készítsük el a krémet.
Azonban mielőtt a kikeveréshez neki fognánk, az epret tisztítsuk meg.
Vágjuk le a végét, ahol a szára volt, mert ott kemény ( ami nem olyan, annak persze nem szükséges ) és egy szűrőben mossuk meg.
Jó alaposan csepegtessük le.
6-8-10 szemet tegyünk félre a tetejére, s a többit daraboljuk fel.
Ezután a joghurtot keverjük össze a kétféle cukorral, majd a tejszínt verjük fel keményre.
Én általában Meggle habtejszínt használok, s nem szoktam habfixálót tenni bele. hanem csak jó kemény állagúra verem fel.
S ennél a sütinél úgyis lesz kötőanyag, a zselatin fix.
Amikor már félkemény a tejszínhabunk, adjuk hozzá a zselatin fixet és azzal együtt verjük fel végleges keménységűre a habot.
Ha megvagyunk a tejszínhabbal, keverjük bele a joghurtba, majd a felaprított epret is adjuk hozzá.
A kikevert krémet simítsuk a piskótára - akár a szélét körbe is vághatjuk még mielőtt a krémet rásimítanánk, de ezt utólag, a szeleteléskor is lehet.
A krém tetejét rakjuk ki a félretett eperrel, amit szeleteljünk fel, vagy csak vágjunk ketté. S a nekünk tetsző motívum szerint helyezzük a joghurtos krém tetejére. Majd 1/2 órára tegyük hűtőbe, hogy a teteje kicsit összehűljön.
A tortazselét ezután készítsük el a leírás alapján és a megfelelő hűlési idő után, öntsük rá az eperszemekre.
A kész sütit ezt követően minimum 5-6 órára tegyük hűtőbe, de legjobb egy egész éjszakára.
Én este készítem el és másnap reggelig hagyom a hidegen.
Azután nincs más dolgunk, minthogy felszeleteljük és jó ízűen elfogyasszuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!