BANÁNOS SÜTEMÉNY MÁSKÉNT
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 15 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 3 tojás
  • 13 ek. cukor
  • 1 dl olaj
  • 2 dl tejföl
  • 2-3 banán
  • Krém: 1 cs. vaníliás pdingpor
  • 4 dl tej
  • 20 dkg ráma
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • Teteje: kókuszreszelék vagy csokoládé forgács
  • Elkészítés: Volt idehaza néhány banán és így arra gondoltam, hogy elkészítek egy banános süteményt. Egy régi receptemet vettem elő, ami alapján már más alkalommal is megsütöttem ezt a süteményt. A tésztának az összeállítása  hamar meg van, s a krém elkészítése sem igényel sok időt.
    Néhány órai állás után már felszeletelhető a süti, a lényeg az, hogy pár órát álljon a hűtőben, hogy a krém kicsit megszilárduljon. De akár egy éjszakát is pihenhet a hűtőszekrényben, ha pár óra múlva, kb. 5-6 óra elteltével még nem vágjuk fel.
    Először kapcsoljuk be a sütőt, hogy bemelegedhessen.
    Villany sütőnél 180 fokra, alsó-felső sütési funkcióra állítsuk a gombokat.
    A nem villany sütőnél pedig nagyjából ennek a hőfoknak a megfelelőjére.
    Majd a tésztához keverjük ki habosra az egész tojásokat a cukorral, s azután  adjuk hozzá az olajat, a tejfölt és dolgozzuk össze ezeket az alapanyagokat.
    Majd a lisztet is forgassuk bele, amibe vegyítsük el előbb a sütőport. Vajazzunk ki egy tepsit, hintsük meg liszttel és simítsuk bele a masszát. 
    Aki szívesebben használ sütőpapírt, nyugodtan lehet a tepsi kivajazása és kilisztezése helyett azt is használni, de abban az esetben hintsük meg a sütőpapír  felületét 1-2 evőkanál zsemlemorzsával, mert a sütés során a banán alulra kerül és eláztatja a tésztát.
    Az eredeti receptben a lisztezés állt, úgy is készítettem már. De mivel egyébként én magam is sokszor a sütőpapírt részesítem előnyben, akkor érdemes a zsemlemorzsás módot használni hozzá.
    Bár így is kissé a végeredménynél picit elázottnak tűnik a tészta, de ez nem okoz semmilyen gondot. Ettől még kellemes lesz a süti, csupán a banán nedvessége okozza ezt az állagot a tésztában.
    Azt követően csurgassuk bele a tepsibe a tésztát és simítsuk el.
    A banánokat karikázzuk fel és rakjuk ki vele a tészta tetejét. 
    Nem kell a banánt vastag karikákra vágni, csak mint mikor máskor is fel szoktuk karikázni.
    A darab számuk pedig attól függ, hogy mekkorák a banánok.
    Lehet, hogy két darab is elegendő hozzá.
    Helyezzük be a már előmelegített sütőbe a tepsit  és kb. 25-30 perc alatt süssük készre a tésztát. Tűpróbát érdemes végezni.
    Vegyük ki a tepsit a sütőből és kis várakozás után a két tálcás módszerrel vegyük ki a tepsiből a megsült tésztát.
    Amikor már a tálcára került a tészta, hűtsük ki teljesen.
    Amíg sült a banános tésztánk, közben készítsük el a krémhez a pudingot és keverjük ki a rámát is. 
    A pudingport keverjük el csomómentesre a tejjel és főzzük fel sűrűre, s azt követően hűtsük ki. 
    A szobahőmérsékletű rámát keverjük ki habosra a kétféle cukorral és dolgozzuk bele a kihűlt pudingba. 
    Miután kihűlt a banános piskótánk, simítsuk rá a tetejére a krémet. 
    A krém tetejét pedig szórjuk meg  kókuszreszelékkel vagy reszeljünk rá csokoládét.
    Nagyon ötletesen meglehet azt oldani, hogy mindkettő díszítő elemből kerüljön rá a krémre egy süteményen belül.
    A krém tetejének az egyik felére reszeljünk csokit, míg a másik felére kerülhet a kókuszreszelék szórása.
    Én ezt a sütit így díszítettem meg. S nem kellett hozzá két adag süteményt sütni, s mégis lett ilyen is és olyan is.
    Sajnos arról nem készítettem fotót, de a felszeletelt süteményen látható a kétféle szórással megdíszített teteje a sütinek.
    Majd a hűtőszekrényben a kellő pihentetés után felkockázva szervírozzuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!