BANÁNOS SÜTEMÉNY MÁSKÉNT
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
Tészta: 15 dkg liszt 1 sütőpor 3 tojás 13 ek. cukor 1 dl olaj 2 dl tejföl 2-3 banán Krém: 1 cs. vaníliás pdingpor 4 dl tej 20 dkg ráma 20 dkg cukor 1 vaníliás cukor Teteje: kókuszreszelék vagy csokoládé forgács
Elkészítés: Volt idehaza néhány banán és így arra gondoltam, hogy elkészítek egy banános süteményt. Egy régi receptemet vettem elő, ami alapján már más alkalommal is megsütöttem ezt a süteményt. A tésztának az összeállítása hamar meg van, s a krém elkészítése sem igényel sok időt.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Néhány órai állás után már felszeletelhető a süti, a lényeg az, hogy pár órát álljon a hűtőben, hogy a krém kicsit megszilárduljon. De akár egy éjszakát is pihenhet a hűtőszekrényben, ha pár óra múlva, kb. 5-6 óra elteltével még nem vágjuk fel.
Először kapcsoljuk be a sütőt, hogy bemelegedhessen.
Villany sütőnél 180 fokra, alsó-felső sütési funkcióra állítsuk a gombokat.
A nem villany sütőnél pedig nagyjából ennek a hőfoknak a megfelelőjére.
Majd a tésztához keverjük ki habosra az egész tojásokat a cukorral, s azután adjuk hozzá az olajat, a tejfölt és dolgozzuk össze ezeket az alapanyagokat.
Majd a lisztet is forgassuk bele, amibe vegyítsük el előbb a sütőport. Vajazzunk ki egy tepsit, hintsük meg liszttel és simítsuk bele a masszát.
Aki szívesebben használ sütőpapírt, nyugodtan lehet a tepsi kivajazása és kilisztezése helyett azt is használni, de abban az esetben hintsük meg a sütőpapír felületét 1-2 evőkanál zsemlemorzsával, mert a sütés során a banán alulra kerül és eláztatja a tésztát.
Az eredeti receptben a lisztezés állt, úgy is készítettem már. De mivel egyébként én magam is sokszor a sütőpapírt részesítem előnyben, akkor érdemes a zsemlemorzsás módot használni hozzá.
Bár így is kissé a végeredménynél picit elázottnak tűnik a tészta, de ez nem okoz semmilyen gondot. Ettől még kellemes lesz a süti, csupán a banán nedvessége okozza ezt az állagot a tésztában.
Azt követően csurgassuk bele a tepsibe a tésztát és simítsuk el.
A banánokat karikázzuk fel és rakjuk ki vele a tészta tetejét.
Nem kell a banánt vastag karikákra vágni, csak mint mikor máskor is fel szoktuk karikázni.
A darab számuk pedig attól függ, hogy mekkorák a banánok.
Lehet, hogy két darab is elegendő hozzá.
Helyezzük be a már előmelegített sütőbe a tepsit és kb. 25-30 perc alatt süssük készre a tésztát. Tűpróbát érdemes végezni.
Vegyük ki a tepsit a sütőből és kis várakozás után a két tálcás módszerrel vegyük ki a tepsiből a megsült tésztát.
Amikor már a tálcára került a tészta, hűtsük ki teljesen.
Amíg sült a banános tésztánk, közben készítsük el a krémhez a pudingot és keverjük ki a rámát is.
A pudingport keverjük el csomómentesre a tejjel és főzzük fel sűrűre, s azt követően hűtsük ki.
A szobahőmérsékletű rámát keverjük ki habosra a kétféle cukorral és dolgozzuk bele a kihűlt pudingba.
Miután kihűlt a banános piskótánk, simítsuk rá a tetejére a krémet.
A krém tetejét pedig szórjuk meg kókuszreszelékkel vagy reszeljünk rá csokoládét.
Nagyon ötletesen meglehet azt oldani, hogy mindkettő díszítő elemből kerüljön rá a krémre egy süteményen belül.
A krém tetejének az egyik felére reszeljünk csokit, míg a másik felére kerülhet a kókuszreszelék szórása.
Én ezt a sütit így díszítettem meg. S nem kellett hozzá két adag süteményt sütni, s mégis lett ilyen is és olyan is.
Sajnos arról nem készítettem fotót, de a felszeletelt süteményen látható a kétféle szórással megdíszített teteje a sütinek.
Majd a hűtőszekrényben a kellő pihentetés után felkockázva szervírozzuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!