PÖRKÖLT KÁPOSZTA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 dobozos savanyú vagy 1 kg frissen vásárolt savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. zsír
  • 1 tk.őrölt piros paprika
  • só ízlés szerint
  • 20-30 dkg füstölt száraz kolbász
  • 1 dl rizs
  • víz
  • Elkészítés: A pörkölt káposztának az elkészítését anyukámtól tanultam, ő pedig még az ő anyukájától, vagyis a nagyimtól. Úgyhogy maga a recept már igencsak régi, de a mai napig nagyon-nagy előszeretettel főzöm ezt a káposztás ételt, mert a maga egyszerűségében nagyon finom. 
    A hagymát pucoljuk le a héjától és azután kockázzuk fel, majd hevítsünk fel egy ek. sertés zsírt egy lábasban.
    A felmelegített zsíron pirítsuk üvegesre a hagymát. Szórjuk meg őrölt  piros paprikával, s pici vizet öntsünk rá, hogy a paprika ne égjen meg, s a kis vízzel forraljuk össze a hagymát. Ez mindössze pár percet igényel csak. Majd adjuk hozzá a káposztát. Ha konzerv káposztát használunk a főzéshez, ami általában fehérboros káposztaként kapható, azzal semmilyen teendőnk nincsen.
    De ha friss káposztából készítjük a kolbászos pörkölt káposztát, akkor azt érdemes egyszer átmosni hideg vízben, hogy ne legyen a végén túl savanyú a kész káposzta.
    A friss káposztát én még késsel át is szoktam vágni egy-két helyen, mert sokszor nagyon hosszúak a káposzta szálak. 
    Annyi különbség van még a két fajta káposzta között, hogy a konzervnek  kb. fél órát kell csak főlnie, s azután mehet bele a rizs és aztán a kolbász is. Míg a friss káposztát legalább egy órán át kell főznünk, ahhoz, hogy puha legyen. 
    ( Mostanában lehet vásárolni olyan üveges savanyú káposztát is, ami olyan az üvegben, mintha akkor vásároltuk volna meg frissen.
    S annak is szintén elég hosszú szavatossági ideje van. Nemcsak főzni lehet, hanem savanyúságként is rendkívül ízletes.
    Ha ilyen káposztát találok az üzletben,  abból vásárolok több üveggel, hogy legyen a spajzban és ha hirtelen káposztát szeretnék készíteni, már csak le kell emelnem a polcról. Nagyon jó! )
    Természetesen az üveges káposztát  is legalább egy órát  kell főzni, ha sikerül olyat vásárolnunk.
    Tehát ha ráraktuk a káposztát a hagymás alapra, keverjük jól át, sózzuk meg ízlés szerint és  öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a káposztát.
    Hagyjuk rotyogni míg puhára nem főlt. A főzés során egyszer-kétszer keverjük át a fővő káposztát.
    Ha megpuhult a káposzta- ezt kóstolással tudjuk leellenőrizni - , adjuk hozzá a rizst, amit előtte mossunk meg és csepegtessünk le a víztől.
    Majd átkeverjük az egészet és addig főzzük tovább, amíg a rizsszemek majdnem készre megdagadnak. 
    Ha úgy látjuk, hogy pótolni kell a vizet, akkor tegyünk még hozzá egy keveset.
    Közben húzzuk le a kolbász bőrét és vágjuk karikára. 
    Amikor majdnem jó a rizs is, hozzá keverhetjük a káposztához a kolbász karikákat és még kb. 15 percig hagyjuk tovább főlni, rotyogni. 
    Ha szükséges, pici vizet adhatunk még mindég alá, nehogy odakapjon a főzés során. Akár lángelosztót is tehetünk a lábas alá, amikor már a kolbász is belekerült a káposztába. De ha ez nincs, akkor inkább már figyeljünk rá, s kevergessük néha azalatt a kis idő alatt, amíg puhul a kolbász, mert ekkor már könnyen oda éghet a káposzta.
    Ennek az ételnek nem kell, hogy nagy szaftja legyen, csak kissé legyen lédús. 
    Inkább hasonlít az állaga a székelykáposztához.

    Ha a rizs szemek is megdagadtak és a kolbász is puha, akkor elkészült a pörkölt káposzta.
    Nagyon egyszerű étel, de nagyon ízletes.
    Kenyérrel fogyasztva igen laktató.
    Próbáljátok ki, megéri.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!