BORSÓ PÖRKÖLT LÖNCSHÚSSAL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 50-60 dkg borsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. sertés zsír vagy 2-3 ek. olaj
  • 1 tk. őrölt piros paprika
  • só, bors ízlés szerint
  • víz
  • 1 konzerv darált löncshús konzerv
  • Elkészítés: A férjem egyik kedvenc étele a borsó pörkölt, amit igyekszem is neki többször elkészíteni. A borsó pörkölt nemcsak löncshússal készülhet. Lehet helyettesíteni sertés hússal, virslivel, debrecenivel, sőt még nokedlit is tehetünk bele. A mostani löncshúsos, de legtöbbször még virslivel készítettem el.
    Viszont ha sertés hússal készül, abban az esetben előbb a húst kell feltenni főlni pörköltnek.
    S ilyenkor is én külön megpároltam a borsót, mintha egy pörköltet készítenék.
    S csak azt követően kevertem össze borsós pörköltet a sertés húsos pörkölttel.
    A mostani löncshúsoshoz pucoljunk meg egy fej vöröshagymát és vágjuk kis kockákra.
    Egy lábasban melegítsük fel a zsírt vagy aki szívesebben használ olajat, akkor azt és adjuk hozzá a kockákra vágott hagymát.
    Pirítsuk meg és egy teáskanál őrölt pirospaprikával hintsük meg.
    Azonnal öntsünk hozzá 1-1,5 dl vizet, hogy ne keseredjen meg a paprika.
    Forraljuk ki és ezután adjuk hozzá a leöblített zöldborsót.
    Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg és ízesítsük még egy kevés ételízesítővel.
    Hagyjuk addig főlni, míg a borsó megpuhul.
    Közben egy-két alkalommal keverjük meg és ha szükséges, pótoljuk alatta a  vizet is.
    Miután puha lett a borsó, bontsuk ki mindkét felét a konzervnek és az egyik konzerves tetővel nyomjuk ki a konzerves dobozból a löncshúst.
    Vágjuk fel csíkokra és a csíkokat pedig kockákra.
    Adjuk a borsóhoz, keverjük át és pároljuk még kb. 10 percig.
    Ezalatt is keverjük még meg a pörköltet.
    Amikor szépen átpárolódott a löncshusink is, aminek valóban 10 percnél nem kell több idő, zárjuk el a gázt, hiszen el is készültünk a fogásunkkal.
    Mellé párolt rizst vagy krumplipürét kínálhatunk.
    De akár nokedlit vagy valamilyen kifőzött tésztát is szervírozhatunk hozzá.
    Egyszerű, de ízletes főétel.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!