BORSÓ PÖRKÖLT LÖNCSHÚSSAL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
50-60 dkg borsó 1 fej vöröshagyma 1 ek. sertés zsír vagy 2-3 ek. olaj 1 tk. őrölt piros paprika só, bors ízlés szerint víz 1 konzerv darált löncshús konzerv
Elkészítés: A férjem egyik kedvenc étele a borsó pörkölt, amit igyekszem is neki többször elkészíteni. A borsó pörkölt nemcsak löncshússal készülhet. Lehet helyettesíteni sertés hússal, virslivel, debrecenivel, sőt még nokedlit is tehetünk bele. A mostani löncshúsos, de legtöbbször még virslivel készítettem el.


Viszont ha sertés hússal készül, abban az esetben előbb a húst kell feltenni főlni pörköltnek.
S ilyenkor is én külön megpároltam a borsót, mintha egy pörköltet készítenék.
S csak azt követően kevertem össze borsós pörköltet a sertés húsos pörkölttel.
A mostani löncshúsoshoz pucoljunk meg egy fej vöröshagymát és vágjuk kis kockákra.
Egy lábasban melegítsük fel a zsírt vagy aki szívesebben használ olajat, akkor azt és adjuk hozzá a kockákra vágott hagymát.
Pirítsuk meg és egy teáskanál őrölt pirospaprikával hintsük meg.
Azonnal öntsünk hozzá 1-1,5 dl vizet, hogy ne keseredjen meg a paprika.
Forraljuk ki és ezután adjuk hozzá a leöblített zöldborsót.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg és ízesítsük még egy kevés ételízesítővel.
Hagyjuk addig főlni, míg a borsó megpuhul.
Közben egy-két alkalommal keverjük meg és ha szükséges, pótoljuk alatta a vizet is.
Miután puha lett a borsó, bontsuk ki mindkét felét a konzervnek és az egyik konzerves tetővel nyomjuk ki a konzerves dobozból a löncshúst.
Vágjuk fel csíkokra és a csíkokat pedig kockákra.
Adjuk a borsóhoz, keverjük át és pároljuk még kb. 10 percig.
Ezalatt is keverjük még meg a pörköltet.
Amikor szépen átpárolódott a löncshusink is, aminek valóban 10 percnél nem kell több idő, zárjuk el a gázt, hiszen el is készültünk a fogásunkkal.

Mellé párolt rizst vagy krumplipürét kínálhatunk.
De akár nokedlit vagy valamilyen kifőzött tésztát is szervírozhatunk hozzá.
Egyszerű, de ízletes főétel.
Jó étvágyat kívánok hozzá!