GRILLÁZSOS SÜTEMÉNY
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 6 tojás 6 ek. cukor 6 ek. liszt 1 cs. sütőpor Krém: 1 cs. karamell pudingpor 3 dl tej 20 dkg ráma 20 + 10 + 8 dkg cukor 3 dkg darált dió kevés étolaj 3-4 kocka tortabevonó tej vagy étcsoki hozzá kb. 1 dkg-nyi ráma
Elkészítés:
Ez a csodás ízű sütit a gasztrokalandor oldaláról való, ott tortaként szerepel. Én is elkészítettem, de nem tortának, hanem sütinek, s így változtattam is rajta egy-két dolgot.
Először süssünk egy 6 tojásos piskótát. Ehhez a tojások fehérjét a cukorral verjük fel kemény habbá, de a cukrot csak akkor adjuk a tojásfehérjékhez, ha már képeztünk egy kis habot.
Majd keverjük hozzá a tojások sárgáit, végül a sütőporral elkevert lisztet.
Egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a piskóta masszát. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük készre és hűtsük ki, majd vágjuk ketté.
Készítsük el a krémet.
A karamellás pudingport keverjük el a tejjel és főzzük sűrűre, s hűtsük ki. A rámát keverjük ki a 20 dkg cukorral és a kihűlt pudinggal dolgozzuk el.
A 10 dkg cukorból és a darált dióból pedig készítsünk grillázst. Ehhez először egy lapos tányért késtítsünk magunk mellé, amit egy kicsi étolajjal kenjünk ki. Ezt nagyon könnyen megoldhatjuk úgy, hogy ne legyünk nyakig olajosak, hogy a tányér közepére öntünk egy kicsi olajat és veszünk egy darb törlő papírt, s azzal áttöröljük az egész tányért. Viszont semmiképpen se hagyjuk ki az olajozási műveletet, mert ha ez elmarad, akkora tányérra kiöntött karamell ráköt, mint a beton. S ha olajos a tányér, egy késsel szépen fel tudjuk szedni - persze akkor sem egyben. Akkor a cukrot egy serpenyőben felolvasztjuk és arany barnára pirítjuk, megkaramellizáljuk, majd hozzákeverjük a darált diót. A kiolajozott tányérra öntsük ki és hagyjuk teljesen megszilárdulni, s ezáltal ki is hűlni. Ha már kemény, egy kés segítségével szedjük fel a tányérról, tegyük egy zacskóba és klopfolóval törjük össze, de ne legyen az egész por állagú, maradjanak köztük kisebb darabok is. Így az el készült grillázs 3/4 részét keverjük bele a karamell krémbe. Ezt követően a 8 dkg cukrot szintén karamellizáljuk meg, és ezt azonnal csurgassuk rá a ketté vágott piskóta alsó lapjára. Pár percnyi várakozás után a karamell meg is köt. Majd ezután simítsuk rá a megkötött karamellre a krémet, de 3 ek-al tegyünk félre a piskóta tetejére is. Tegyük rá a krémre a másik piskóta lapot és kenjük meg a félretett krémmel. A megmaradt 1/4 rész grillázzsal szórjuk meg a krém tetejét. A pár kocka csokit gőz fölött vagy mikróban olvasszuk fel és aztán keverjünk bele egy picike rámát. Én most tejcsokit használtam, de étcsokoládé is használható.
Tegyük kinyomócsőbe vagy egy nejlon zacskóba, aminek vágjuk le a végét egy picikét és csurgassuk meg a grillázzsal megszórt süti tetejét.
Hagyjuk másnapig állni és végül felszeletelve szervírozzuk.
Forrás: gasztrokalandor.hu
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ez a csodás ízű sütit a gasztrokalandor oldaláról való, ott tortaként szerepel. Én is elkészítettem, de nem tortának, hanem sütinek, s így változtattam is rajta egy-két dolgot.
Először süssünk egy 6 tojásos piskótát. Ehhez a tojások fehérjét a cukorral verjük fel kemény habbá, de a cukrot csak akkor adjuk a tojásfehérjékhez, ha már képeztünk egy kis habot.
Majd keverjük hozzá a tojások sárgáit, végül a sütőporral elkevert lisztet.
Egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a piskóta masszát. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük készre és hűtsük ki, majd vágjuk ketté.
Készítsük el a krémet.
A karamellás pudingport keverjük el a tejjel és főzzük sűrűre, s hűtsük ki. A rámát keverjük ki a 20 dkg cukorral és a kihűlt pudinggal dolgozzuk el.
A 10 dkg cukorból és a darált dióból pedig készítsünk grillázst. Ehhez először egy lapos tányért késtítsünk magunk mellé, amit egy kicsi étolajjal kenjünk ki. Ezt nagyon könnyen megoldhatjuk úgy, hogy ne legyünk nyakig olajosak, hogy a tányér közepére öntünk egy kicsi olajat és veszünk egy darb törlő papírt, s azzal áttöröljük az egész tányért. Viszont semmiképpen se hagyjuk ki az olajozási műveletet, mert ha ez elmarad, akkora tányérra kiöntött karamell ráköt, mint a beton. S ha olajos a tányér, egy késsel szépen fel tudjuk szedni - persze akkor sem egyben. Akkor a cukrot egy serpenyőben felolvasztjuk és arany barnára pirítjuk, megkaramellizáljuk, majd hozzákeverjük a darált diót. A kiolajozott tányérra öntsük ki és hagyjuk teljesen megszilárdulni, s ezáltal ki is hűlni. Ha már kemény, egy kés segítségével szedjük fel a tányérról, tegyük egy zacskóba és klopfolóval törjük össze, de ne legyen az egész por állagú, maradjanak köztük kisebb darabok is. Így az el készült grillázs 3/4 részét keverjük bele a karamell krémbe. Ezt követően a 8 dkg cukrot szintén karamellizáljuk meg, és ezt azonnal csurgassuk rá a ketté vágott piskóta alsó lapjára. Pár percnyi várakozás után a karamell meg is köt. Majd ezután simítsuk rá a megkötött karamellre a krémet, de 3 ek-al tegyünk félre a piskóta tetejére is. Tegyük rá a krémre a másik piskóta lapot és kenjük meg a félretett krémmel. A megmaradt 1/4 rész grillázzsal szórjuk meg a krém tetejét. A pár kocka csokit gőz fölött vagy mikróban olvasszuk fel és aztán keverjünk bele egy picike rámát. Én most tejcsokit használtam, de étcsokoládé is használható.
Tegyük kinyomócsőbe vagy egy nejlon zacskóba, aminek vágjuk le a végét egy picikét és csurgassuk meg a grillázzsal megszórt süti tetejét.
Hagyjuk másnapig állni és végül felszeletelve szervírozzuk.
Forrás: gasztrokalandor.hu
Jó étvágyat kívánok hozzá!