GESZTENYÉS-KEKSZES TEKERCS
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 kg háztartási keksz 3 púp. ek. kakaópor 20 dkg cukor 5-6 dl tej 15 dkg olvasztott ráma 50 dkg gesztenyepüré 20 dkg szobahőmérsékletű ráma külön 15 dkg cukor 1 vaníliás cukor 3 kk. rumaroma kb. 2 maréknyi ( kb. 5 dkg ) kókuszreszelék folpack
Elkészítés: Ennek a kekszes tekercsnek az a különlegessége, hogy gesztenyepürés krémmel van megkenve, s nem vajas krémmel, mint általában a keksz tekercsek. A megadott hozzávalók 2 nagy tekercshez elegendőek, de természetesen, aki kevesebbet szeretne, az mindennek a felét számítsa. Ez a gesztenyés tekercs nagyon gyorsan elkészíthető, nem igényel sütést és nagy előkészületet sem, hiszen csak össze kell állítani a hozzávalókat és pikk-pakk, készen vagyunk. S nem utolsó szempont az sem, hogy nagyon finom.
Először is felezzük el a kekszet. Az egyik felét daráljuk meg, a másik felét pedig a zacskóban hagyva, a zacskó száját összefogva, egy klopfolóval törjük össze.
Természetesen akinek nincs módja megdarálni otthon a kekszet, az járjon el úgy, hogy vásároljon fél kg-os kiszerelésben darált kekszet és a másik fél kg pedig egész keksz legyen.
A klopfolóval megütögetett keksz ne legyen túlságosan összetörve, azaz ne törjük teljesen por állagúra, hiszen darabos kekszre is szükségünk van.
Ezért én, miután klopfolóval kissé megtörtem a kekszet, kiöntöttem egy tálba, és az abban lévő nagy darabokban maradt kekszet még kézzel kisebbekre törtem.
A darált kekszet beleöntjük egy másik tálba és ahhoz adjunk hozzá 3 púpozott evőkanál kakaóport. Érdemes a kakaót egy teaszűrőn átszitálva hozzáadni, mert így nem marad benne kis csomó, ha éppen van benne.
Majd adjuk hozzá a 20 dkg cukrot és 15 dkg rámát, amit előtte olvasszunk meg mikróban. Majd a darabolt kekszet is tegyük hozzá a másik tálból.
Ezután adjunk hozzá annyi tejet, amennyivel jól össze tudjuk dolgozni, Túl ragacsos ne legyen, de túl száraz sem. Nekem a tejből 5 és 1/2 deciliter kellett.
Ha összedolgoztuk, felezzük el látszólagosan a kikevert keksz masszát.
Majd készítsük el a gesztenyés krémet.
Az 50 dkg gesztenyemasszához adjunk hozzá 15 dkg cukrot, 1 vaníliás cukrot, 3 kávés kanál rumaromát és 20 dkg szobahőmérsékletű rámát. Mindezeket robotgéppel dolgozzuk össze.
( A gesztenyepürét természetesen előbb engedjük kiolvadni a fagyasztott állapotából, hiszen fagyosan nem tudjuk feldolgozni. )
Egy fólia darabot terítsünk ezután magunk elé az asztalra és 1 maréknyi kókuszreszeléket hintsünk rá mindenhová, s a fele kekszes alapot simítsuk rá kézzel és nyújtófával téglalap lakban.
A kinyújtott kekszes alapra kenjük rá a gesztenye krém felét.
Miután ezzel is meg vagyunk, a fólia segítségével tekerjük fel jó szorosan. A két végét a fóliának csavarjuk is meg.
A másik rész keksz masszával és gesztenye krémmel is járjunk el ugyanígy.
Mindkettőt tegyük egy tálcára és ezután tegyük be a hűtőbe.
Jó pár óra kell neki, hogy összeálljon a tekercs és az ízek is összeérjenek.
Én egy szombati napon, késő délután állítottam össze a keksz tekercset és másnap reggelig hagytam a hűtőben csücsülni.
Azután, amikor kivesszük a hűtőből, kitekerjük a fóliából.
Én még egy pici kókusz reszelékkel megszórtam, de ez már nem fontos, hiszen van rajta kókusz, csak az belesimult a keksz tésztába, ezért érdemes még egy picit körbe rászórni.
Kb. 1 - 1,5 cm-es szeletekre vágjuk fel, majd egy kínáló tányérra helyezzük rá a szép szeleteket és már tehetjük is a kis családunk és a vendégek elé a finom és egyszerű süteményünket.
Ha pedig kisebb szeleteket szeretnénk kapni a tekercsből, abban az esetben a feltekerést a kinyújtott és krémmel megkent kekszmassza hosszabb részénél kezdjük el. Úgy hosszabb és keskenyebb rudat fogunk kapni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!