BACONOS FASÍRT ROLÁD
KIADÓS | EGYSZERŰ | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
10-15 dkg baconszalonna 1/2 kg sertés darált hús 2 tojás petrezselyemzöld só őrölt fekete bors őrölt piros paprika ételízesítő 2 egész szelet kenyér 4-5 főtt tojás 1-1,5 kg burgonya kevés zsiradék a tepsi kikenéséhez alufólia
Elkészítés: Ez a fasírt étel kissé hasonlít a Stefánia szeletre, de mégis más. A különlegességét a baconszalonna és a petrezselyemzöld adja meg, ami nemcsak mutatóssá teszi a főételt a szervírozás során, hanem az íze is sokkal intenzívebb lesz a fasírtnak. S ami még külön jó ebben a főételben, hogy a körete is egyszerre készül el a főfogásnak, nem kell már külön elkészíteni.
A recept nagyon egyszerű, bárki könnyedén elsajátíthatja.
Először a 4-5 tojást főzzük meg keményre. Én forrástól számítva 10 percig főzöm.
Majd hideg vízben hűtsük le a megfőlt tojásokat.
Majd ezután egy alufólia darabot terítsünk magunk elé a konyha asztalra és szépen sorban rakjuk le egymás mellé a baconszalonna csíkokat.
Erre simítgassuk el egyenletesen a darálthúsos masszát, amit a következő képpen állítsunk össze, ízesítsünk meg.
A fél kiló darált húshoz adjuk hozzá a 2 egész tojást, ízlés szerint sót, fekete borsot, őrölt pirospaprikát, s végül ételízesítőt.
A petrezselyem zöldet mossuk meg és aprítsuk kis darabokra és azt is tegyük a húsos masszához.
A két szelet kenyeret mártsuk meg egy tálban lévő vízbe - ne sokáig legyen benne, mert akkor mancsos lesz - és jól kicsavarva, adjuk a fűszeres darált húshoz.
A kicsavart kenyérmorzsával is jól dolgozzuk el és ezt a húsos keveréket oszlassuk el a bacon szalonna tetején.
Egész nyugodtan végezhetjük ezt a műveletet itt most kézzel.
Amint ezzel megvagyunk, a főtt tojásokat pucoljuk meg és helyezzük el szépen sorban a darált húsra.
Ezt követően az alufólia segítségével, tekerjük fel a roládot.
Arra ügyeljünk, hogy az alufólia ne kerüljön, illetve ne maradjon a hús között.
Ez csak segítségül szolgál a feltekerésnél, hogy a baconszalonna ne essen szét.
Egy tepsit kenjünk ki kevés sertés zsírral és óvatosan fektessük bele a tekercset.
A burgonyát hámozzuk meg, s vágjuk negyedekbe.
Mossuk meg és a hústekercs mellé mindkét oldalról osszuk el fele-fele arányban a tepsiben.
Hintsük meg kevés sóval és ételízesítővel a krumplik tetejét.
1/2-1 dl vizet öntsünk a tepsi 4 sarkába elosztva és a tepsit ezután takarjuk le alufóliával.
200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 1 órát.
Elképzelhető, hogy valamivel tovább is tarthat a sütés, ezt majd ellenőrizzük egy késsel a krumplikba szúrva.
A sütés felénél távolítsuk el az alufóliát és úgy süssük készre az ételünket. S ha úgy találjuk szükségesnek, tovább süssük, mint 1 óra.
Ugyanis az elején az kell, hogy a krumpli puhuljon, a hús pedig az alufólia alatt párolódjon, s azután már csak pirulva süljön mindkét ételünk.
1 óra elteltével egyébként a húson is látni lehet, hogy kell-e még tovább sütni.
A kész főfogás mellé kínálhatunk savanyúságot vagy valamilyen mártást.
Én utóbbival tálaltam. Cukkini mártást készítettem hozzá.
Ha valaki ezt is szeretné elkészíteni, a recept leírását megtalálhatjátok az oldalon.
Jó étvágyat kívánok hozzá!