BACONOS FASÍRT ROLÁD
KIADÓS | EGYSZERŰ | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 10-15 dkg baconszalonna
  • 1/2 kg sertés darált hús
  • 2 tojás
  • petrezselyemzöld
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • ételízesítő
  • 2 egész szelet kenyér
  • 4-5 főtt tojás
  • 1-1,5 kg burgonya
  • kevés zsiradék a tepsi kikenéséhez
  • alufólia
  • Elkészítés: Ez a fasírt étel kissé hasonlít a Stefánia szeletre, de mégis más. A különlegességét a baconszalonna és a petrezselyemzöld adja meg, ami nemcsak mutatóssá teszi a főételt a szervírozás során, hanem az íze is sokkal intenzívebb lesz a fasírtnak. S ami még külön jó ebben a főételben, hogy a körete is egyszerre készül el a főfogásnak, nem kell már külön elkészíteni.

    A recept nagyon egyszerű, bárki könnyedén elsajátíthatja.
    Először a 4-5 tojást főzzük meg keményre. Én forrástól számítva 10 percig főzöm. 
    Majd hideg vízben hűtsük le a megfőlt tojásokat.
    Majd ezután egy alufólia darabot terítsünk magunk elé a konyha asztalra és szépen sorban rakjuk le egymás mellé a baconszalonna csíkokat.
    Erre simítgassuk el egyenletesen a darálthúsos masszát, amit a következő képpen állítsunk össze, ízesítsünk meg.
    A fél kiló darált húshoz adjuk hozzá a 2 egész tojást, ízlés szerint sót, fekete borsot, őrölt pirospaprikát, s végül ételízesítőt. 
    A petrezselyem zöldet mossuk meg és aprítsuk kis darabokra és azt is tegyük a húsos masszához. 
    A két szelet kenyeret mártsuk meg egy tálban lévő vízbe - ne sokáig legyen benne, mert akkor mancsos lesz - és jól kicsavarva, adjuk a fűszeres darált húshoz. 
    A kicsavart kenyérmorzsával is jól dolgozzuk el és ezt a húsos keveréket oszlassuk el a bacon szalonna tetején.
    Egész nyugodtan végezhetjük ezt a műveletet itt most kézzel.
    Amint ezzel megvagyunk, a főtt tojásokat pucoljuk meg és helyezzük el szépen sorban a darált húsra.
    Ezt követően az alufólia segítségével, tekerjük fel a roládot.
    Arra ügyeljünk, hogy az alufólia ne kerüljön, illetve ne maradjon a hús között.
    Ez csak segítségül szolgál a feltekerésnél, hogy a baconszalonna ne essen szét.
    Egy tepsit kenjünk ki kevés sertés zsírral és óvatosan fektessük bele a tekercset.
    A burgonyát hámozzuk meg, s vágjuk negyedekbe.
    Mossuk meg és a hústekercs mellé mindkét oldalról osszuk el fele-fele arányban a tepsiben.
    Hintsük meg kevés sóval és ételízesítővel a krumplik tetejét.
    1/2-1 dl vizet öntsünk a tepsi 4 sarkába elosztva és a tepsit ezután takarjuk le alufóliával.
    200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 1 órát. 
    Elképzelhető, hogy valamivel tovább is tarthat a sütés, ezt majd ellenőrizzük egy késsel a krumplikba szúrva.
    A sütés felénél távolítsuk el az alufóliát és úgy süssük készre az ételünket. S ha úgy találjuk szükségesnek, tovább süssük, mint 1 óra.
    Ugyanis az elején az kell, hogy a krumpli puhuljon, a hús pedig az alufólia alatt párolódjon, s azután már csak pirulva süljön mindkét ételünk.
    1 óra elteltével egyébként a húson is látni lehet, hogy kell-e még tovább sütni. 
    A kész főfogás mellé kínálhatunk savanyúságot vagy valamilyen mártást. 
    Én utóbbival tálaltam. Cukkini mártást készítettem hozzá.
    Ha valaki ezt is szeretné elkészíteni, a recept leírását megtalálhatjátok az oldalon.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!