GOMBÁS TÖLTELÉKKEL TÖLTÖTT SZŰZPECSENYE
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
1 sertésszűz 1 kis ü. gomba - kb. 15 dkg 1 kisebb fej hagyma só bors ételízesítő őrölt piros paprika 2 zsemle kevés petrezselyemzöld 2 tojás ízvarázs ételízesítő ( annak hiányában sima ételízesítő is jó ) 4-5 szelet bacon szalonna 1-2 ek. zsír a hús mellé : 4-5 gerezd fokhagyma 4-5 fej vöröshagyma
Elkészítés: Sokan ilyen formában nem ismerik, de a szűzpecsenyét ugyan olyan jól lehet tölteni, mint a dagadót. S amikor megsül, ez is szép, látványos bucira fog megemelkedni a tölteléktől. Amint már langy melegre hűl, szépen fel tudjuk szeletelni. De igazán hibátlan szeleteket hidegen tudunk vágni a töltött szűzből is, akárcsak egy töltött dagadóból.

Először érdemes a töltelékkel kezdenünk, hiszen azt még készre kell párolnunk.

Először érdemes a töltelékkel kezdenünk, hiszen azt még készre kell párolnunk.
Ahhoz egy kisebb hagymát pucoljunk le a héjától és vágjunk kockákra. Majd kevés zsiradékon fonnyasszuk meg.
Adjuk hozzá a levétől lecsurgatott gombát, sózzuk, borsozzuk meg.
Hintsük meg pici ételízesítővel és pici őrölt piros paprikával.
Egy kevéske vizet öntsünk alá és pároljuk készre.
Egy kevéske vizet öntsünk alá és pároljuk készre.
Amint azt látjuk, hogy lassan elkészül a gombás alapunk, vegyük elő a szűzpecsenyét.
A sertésszüzet először mossuk meg és egy papírtörlővel töröljük szárazra. Azután egy hosszú késsel óvatosan szúrjuk fel. Majd kívülről sózzuk meg a húst és tegyük félre, amíg teljesen elkészítjük hozzá a tölteléket.
Amikor elkészült, összepárolódott a gombás alap, azaz elfőtte a levét és látni, hogy készen van, vegyük le a gázról.
A zsemlét áztassuk vízbe, de nem kell sokáig benne hagyni, csupán beletesszük a vízbe, kicsit megnyomkodjuk és már vehetjük is ki. Ezt követően jól csavarjuk ki, majd morzsoljuk a gombához.
A 2 nyers tojást szintén tegyük hozzá és vágott petrezselyemmel dúsítsuk.

Felszeletelve, bármilyen körettel nagyon ízletes főfogás.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A 2 nyers tojást szintén tegyük hozzá és vágott petrezselyemmel dúsítsuk.
Vegyük magunk elé a félretett husit és töltsük meg az elkészült töltelékkel. Arra ügyeljünk, hogy túlságosan ne tömjük meg a sertésszűz felszúrt üregét, mert abban az esetben a sülés során szét fog repedni a hús.
Ha maradna a töltelékből - nekem egy kicsi mindég megmarad - az sem vész kárba, ha gombócokat formálunk belőle és a tepsibe bele tesszük a hús mellé.
A betöltött hús végét vagy hústűvel vagy fogpiszkálóval tűzzük le.
Ha maradna a töltelékből - nekem egy kicsi mindég megmarad - az sem vész kárba, ha gombócokat formálunk belőle és a tepsibe bele tesszük a hús mellé.
A betöltött hús végét vagy hústűvel vagy fogpiszkálóval tűzzük le.
A husit kívülről még szórjuk meg kevés ízvarázzsal vagy ha ez nincs, kevés ételízesítővel. Sok egyikből sem kell, mert már besóztuk a húst és a bacon szalonna is sós ízt fog adni.
A bacon szalonnákkal végül tekerjük körbe a szűzpecsenyét.
Egy kis ek. zsírral kenjünk ki egy kisebb tepsit vagy sütőtálat és fektessük bele a töltött húst.

Mellé vagy a töltött hús tetejére tegyünk 4-5 gerezd tisztított fokhagymát. S mellé 4-5 fej kisebb, szintén héjától megtisztított hagymát, amiket vágjunk is 3-4 cikkre.
1 dl vizet öntsünk alá és alufóliával letakarva 200 fokra előmelegített sütőben süssük 40-45 percig.
1 dl vizet öntsünk alá és alufóliával letakarva 200 fokra előmelegített sütőben süssük 40-45 percig.
A 45 perc után vegyük le az alufóliát és még süssük addig, amíg a teteje szép piros nem lesz. Ez az idő kb. 15-20 perc.

Felszeletelve, bármilyen körettel nagyon ízletes főfogás.
Jó étvágyat kívánok hozzá!