GOMBÁS TÖLTELÉKKEL TÖLTÖTT SZŰZPECSENYE
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • 1 sertésszűz
  • 1 kis ü. gomba - kb. 15 dkg
  • 1 kisebb fej hagyma
  • bors
  • ételízesítő
  • őrölt piros paprika
  • 2 zsemle
  • kevés petrezselyemzöld
  • 2 tojás
  • ízvarázs ételízesítő ( annak hiányában sima ételízesítő is jó )
  • 4-5 szelet bacon szalonna
  • 1-2 ek. zsír
  • a hús mellé : 4-5 gerezd fokhagyma
  • 4-5 fej vöröshagyma
  • Elkészítés: Sokan ilyen formában nem ismerik, de a szűzpecsenyét ugyan olyan jól lehet tölteni, mint a dagadót. S amikor megsül, ez is szép, látványos bucira fog megemelkedni a tölteléktől. Amint már langy melegre hűl, szépen fel tudjuk szeletelni. De igazán hibátlan szeleteket hidegen tudunk vágni a töltött szűzből is, akárcsak egy töltött dagadóból.

    Először érdemes a töltelékkel kezdenünk, hiszen azt még készre kell párolnunk.
    Ahhoz egy kisebb hagymát pucoljunk le a héjától és vágjunk kockákra. Majd kevés zsiradékon fonnyasszuk meg. 
    Adjuk hozzá a levétől lecsurgatott gombát, sózzuk, borsozzuk meg. 
    Hintsük meg pici ételízesítővel és pici őrölt piros paprikával.
    Egy kevéske vizet öntsünk alá és pároljuk készre. 
    Amint azt látjuk, hogy lassan elkészül a gombás alapunk, vegyük elő a szűzpecsenyét. 
    A sertésszüzet először mossuk meg és egy papírtörlővel töröljük szárazra. Azután egy hosszú késsel óvatosan szúrjuk fel. Majd kívülről sózzuk meg a húst és tegyük félre, amíg teljesen elkészítjük hozzá a tölteléket.
    Amikor elkészült, összepárolódott a gombás alap, azaz elfőtte a levét és látni, hogy készen van, vegyük le a gázról.
    A zsemlét áztassuk vízbe, de nem kell sokáig benne hagyni, csupán beletesszük a vízbe, kicsit megnyomkodjuk és már vehetjük is ki. Ezt követően jól csavarjuk ki, majd morzsoljuk a gombához.
    A 2 nyers tojást szintén tegyük hozzá és vágott petrezselyemmel dúsítsuk.
    Vegyük magunk elé a félretett husit és töltsük meg az elkészült töltelékkel. Arra ügyeljünk, hogy túlságosan ne tömjük meg a sertésszűz  felszúrt üregét, mert abban az esetben a sülés során szét fog repedni a hús.
    Ha maradna a töltelékből - nekem egy kicsi mindég megmarad - az sem vész kárba, ha gombócokat formálunk belőle és a tepsibe bele tesszük a hús mellé. 
    A betöltött hús végét vagy hústűvel vagy fogpiszkálóval tűzzük le. 
    A husit kívülről még szórjuk meg kevés ízvarázzsal vagy ha ez nincs, kevés ételízesítővel. Sok egyikből sem kell, mert már besóztuk a húst és a bacon szalonna is sós ízt fog adni. 
    A bacon szalonnákkal végül tekerjük körbe a szűzpecsenyét. 
    Egy kis ek. zsírral kenjünk ki egy kisebb tepsit vagy sütőtálat és fektessük bele a töltött húst. 
    Mellé vagy a töltött hús tetejére tegyünk 4-5 gerezd tisztított fokhagymát. S mellé 4-5 fej kisebb, szintén héjától megtisztított hagymát, amiket vágjunk is 3-4 cikkre.
    1 dl vizet öntsünk alá és alufóliával letakarva 200 fokra előmelegített sütőben süssük 40-45 percig. 
    A 45 perc után vegyük le az alufóliát és még süssük addig, amíg a teteje szép piros nem lesz. Ez az idő kb. 15-20 perc.

    Felszeletelve, bármilyen körettel nagyon ízletes főfogás.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!