KERESZTELŐRE MÓZESKOSÁRBA ÁGYTAKARÓ
KREATÍV | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Fondant vagy dekorációs massza
  • fehér lüszter por
  • kevés porcukor
  • olló
  • kicsi víz
  • ecset
  • kis darab csipke ( textilből ) mintázásra
  • alufólia
  • Elkészítés: A keresztelői citromos túrótortához készült egy mózeskosár ágytakaróval és benne egy kisbabával. A torta és a mózeskosár elkészítésének a leírása már megtalálható a receptek között. Most az ágytakaró elkészítésének a menetét mutatom be nektek. Szerintem nagyon egyszerű. Sok kellék sem szükséges hozzá és időben is gyorsan elkészül. Az ágyterítőt én most nem fondantból alakítottam ki, de természetesen abból is szépen meg lehet csinálni, hiszen eddig csak azzal dolgoztam, hanem egy készen vett dekorációs masszából. Ezt a burkoló anyagot cukrász kis-és nagykerben vásároltam, nem nagy mennyiséget, mert így érte csak meg árban. 
    Viszont mindenképpen ki szerettem volna próbálni, mert mindenhol azt olvastam róla, hogy nagyon szép vékonyra lehet kinyújtani. S hát valóban, nem csalódtam benne.
    Ha fondantból készítjük, akkor fehérből a legszebb - ilyet gyúrjunk össze, de mivel kis mennyiségre van csak szükség, akkor a többit használjuk fel vagy a torta burkolására vagy más dekoráció készítésére.
    Bár ha nem kapunk fehér pillecukrot, s így színezett lesz a kész fondant, az sem baj, abból is mutatós lehet az ágyterítőcske.
    A fondant elkészítését megtalálhatjátok a receptjeim között a " Fondant " címszó alatt.
    Viszont ha ebből a készen vásárolt dekorációs masszából készítitek, akkor nincs más teendő, mint hogy lecsípni egy darabot a többiből  és átgyúrni. Ha túl kemény, pár másodpercre tegyétek be mikróba, de tényleg csak egy pillanatra, mert hamar meglágyul és akkor nem lehet vele dolgozni.
    Ha átgyúrtuk a masszát, az előttünk lévő munkafelületet szórjuk meg kissé porcukorral és nyújtsuk ki vékonyra az anyagot. ( Én azt a viaszos vászon terítőt, amin dolgozom tortázáskor, csak erre a célra használom, semmilyen más konyhai munkát nem végzek rajta. S a tortázás végén lemosom, szárazra törlöm és elteszem a többi tortázási eszközömmel együtt. )
    Ha kinyújtottuk a masszát vagy fondantot, fogjunk valamilyen kerek formát, pl. egy tálkát és vágjuk körbe annak mentén a fondantot. 
    Így pontos, egyformára szabott kört fogunk kapni.
    Azután helyezzük rá a már elkészített mózeskosárra, hogy láthassuk megfelelő lett-e a méret. Ha nagynak találjuk, kisebbíthetjük, ha kicsinek, akkor még nyújtsunk rajta a nyújtófával. De jelen esetben egy kis salátás tálka alapján kiszabott darab megfelelőnek bizonyult.
    Ezután nyújtsunk ki egy darab fondandot hosszú csíkban és az anyagból ( textilből ) lévő csipke mintát helyezzük rá. 
    A nyújtófával nyomjuk, simítsuk bele, majd óvatosan húzzuk le a fondantról. Ismételjük ezt mindaddig, míg tart a kinyújtott csík. A csipkéből nem kell nagyon hosszú darab, kb. 15 cm az egész nekem is, mert mindég tovább lehet tenni a csipkét, ameddig csak kell a mintázás.
    Ha ezzel megvagyunk, egy ollóval vágjuk ki a minta alapján a szegélyt. 
    Majd készítsünk magunk mellé egy kis pohárban vizet, mártsuk meg benne az ecsetet és körbe enyhén vizezzük meg a terítőnek szánt fondantot.
    S szépen tegyük rá a vizes felületre a kivágott szegélyt. Ahol hosszú, ott szabjuk el és illesszük össze a két véget.
    Próbáljuk bele a mózeskosárba és ha mindenhogyan jónak találjuk, jöhet a szárítás.
    Ehhez vegyünk valamilyen tárgyat, amiben száradni fog. Ez lehet tányér, kis kosár vagy tálca. Én egy tányért választottam.
    Az alufóliából csináljunk kis összegyűrt darabokat és erre helyezzük rá a terítőcskét. Közben még igazítsunk rajta, hogy mennyire legyen redős, bemélyülő. 
    A dekorációs massza azért jó, mert viszonylag gyorsan szárad és hamar látni lehet a végeredményt.
    Érdemes az elején, az igazítás közben egyszer-kétszer a mózeskosárba próbálni, hogy biztosak legyünk a felvett forma kialakításában.
    Amikor megszáradt, s a mózeskosárba tesszük - már végleg, a tortára való felhelyezéskor - akkor vegyük elő a fehér lüszter port.
    Ezt szintén cukrász kis - és nagykerben vettem. Száraz ecsetre vigyünk fel egy keveset ( így szárazon mártsuk bele az ecsetet ) és a szegélyrészt kenjük át ezzel a porral. Ettől szép, csillogóssá válik a minta.
    A mózeskosár belsejét, azaz az belső alját és körbe a fonat tetejét vizes ecsettel kenjük át és helyezzük rá az ágytakarót.
    De előtte, amikor még nincs benne a terítő, kenjük le a kosár külső alját és tegyük a kosarat a tortának arra a részére, ahová helyezni szeretnénk.
    Kicsit nyomjuk is rá az ujjunkkal a terítőt, hogy ne csússzon el. 
    Már csak az marad hátra, hogy a kisbabát belefektessük a kosárba.
    A következő oldalon a baba elkészítését mutatom be.

    Kellemes időtöltést, s jó kreatívkodást kívánok!