ANANÁSZOS CITROM TORTA
KIADÓS | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 6 tojás 6 ek. cukor 5 ek. liszt 1 ek. kakaó 1 cs. sütőpor Krém: 2 cs. vaníliás pudingpor 7 dl tej 25 dkg ráma 15 dkg cukor 2 citrom 1 cs. expressz zselatin fix 1 ananász konzerv ( darabolt ) 1 dl habtejszín külön még 5 dkg ráma Teteje: 2 citrom 1 dl habtejszín
Elkészítés: Ez a fincsi citromos torta a lányom szülinapjára készült. Az az igazság, hogy nagyon szívesen készítek - készítettem - fondantos, figurás tortákat, azaz fondanttal van bevonva és valamilyen jellegzetessége is van. Pl. gondoltam rá, hogy jó lenne egy táska formájú tortát alkotni vagy egy olyan tortát készíteni, amin van mondjuk szandál, rúzs, körömlakk és más kozmetikai szépítőszer. Ezek biztosan tetszettek volna a lányomnak. De sajnos a munkám miatt állandó időhiányban szenvedek, így az ilyen tortára megint csak nem jutott időm. Hiszen ezek időigényesek.
Így egy olyan torta mellett döntöttem, amit már régebben készítettem és mindenkinek nagyon ízlett, csak éppen akkor még nem készült róla fotó.
Ennek a tortának egyébként nem lesz olyan erőteljes citrom íze, mert az ananász ízvilága is jól érezhető majd benne. S ettől nagyon ízletes tortánk lesz.
Először készítsünk egy 6 tojásos kakaós piskótát.
Ehhez a tojásokat válasszuk szét és a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral. A cukrot akkor adjuk a fehérjékhez, ha már képeztünk a habverőnkkel egy kis habot.
Amikor már kemény a tojáshab, keverjük el benne fakanállal a tojássárgákat, majd adjuk hozzá az 5 púp. ek. lisztet és a sütőport.
( Mindég nagy kanál lisztet adok a habhoz, hiszen az egy kanál cukor súlya nehezebb, mint a lisztté. )
Azután keverjük hozzá a kakaóport, amit én minden esetben egy teaszűrőn keresztül beleszitálva adok hozzá, mert így nem kerül bele egy kis csomó sem.
Egy torta formát béleljünk ki - én méretre vágom - sütőpapírral és simítsuk bele a piskóta masszát.
Majd előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt süssük meg a piskótát.
Minden piskóta sütésnél végezzünk tűpróbát, azaz amikor már kivennénk a sütőből, szúrjunk bele 2-3 helyen egy kis kést, s ha már nem marad rajta a tésztából, nem kenődik rá nyers tészta, akkor megsült a piskótánk.
Ha mégis, hisz sütőtől is függhet a sütési idő, abban az esetben még hagyjuk pár percig a sütőben tovább sülni a piskótát.
Amint meg van, vegyük ki a sütőből, pár perc várakozás után vegyük ki a formából és hűtsük ki.
Én nem szoktam a formában hagyni kihűlni, hanem mielőtt lepattintanám a forma oldalát, egy késsel azért a biztonság kedvéért körbe vágom a tésztát, s amint levettem a tortaforma oldalát , a tortát ráfordítom egy tálcára. Leveszem a torta alját, lehúzom a sütőpapírt és gyorsan visszafordítom a megsült tortát.
S így hagyom kihűlni. A kihűlt piskótát ezután vágjuk 4 lapba, de akinek ez nem sikerülne, 3-ba vágva is tökéletes lesz.
Amíg hűl a piskóta, nekiláthatunk a krém elkészítésének.
A pudingporokat keverjük el a tejjel és főzzük sűrűre, majd hűtsük ki. A 25 dkg rámát keverjük ki a cukorral és amint kikevertük , 2 citromot mossunk meg, töröljük szárazra, majd reszeljük bele a héját. Vágjuk őket ketté és a kifacsart levét is keverjük bele.
Majd ahogy keverjük, adjuk hozzá a zselatinfixet.
Ez a zselatin azért jó. mert nem kell külön felmelegíteni, csak a kikeveréskor kell hozzáadni akár krémhez, akár tejszínhabhoz.
Azután a majdnem teljesen kihűlt pudinggal dolgozzuk össze.
( Én nem szoktam jéghidegre hűteni a főzött pudingot, mert akkor kis csomók maradnak benne, hanem annyira hűtöm ki, hogy már csak minimálisan langyos csak a puding. Ettől még nem olvad meg a krém, viszont kellemesen simává lehet összekeverni a rámával. )
Miután összekevertük, felezzük el a krémet.
Az egyik felébe keverjük hozzá az ananászt, amit előzőleg csepegtessünk le a levétől és az esetleges nagyobb darabokat vágjuk össze kisebbekre.
Ezzel az ananászos, citromos krémmel kenjük meg a lapokat, úgy, hogy arányosan osszuk el a krémet.
A másik rész krémhez keverjünk hozzá 5 dkg rámát. A tejszínhabot verjük fel kemény habbá és adjuk ezt is a krémhez.
Azért adunk még egy kis rámát és tejszínhabot a másik rész krémhez, hogy a díszítésnél jobb legyen a tartása.
A másik rész tejszínhabot szintén verjük fel kemény habbá és a torta tetejét és oldalát vonjuk be vele. ( Nekem maradt belőle egy kevés, de azt gyorsan megehetjük magában vagy jó lesz majd egy kávéhoz, cappucínóhoz.)
A krémet ezt követően tegyük csillagcsöves habzsákba vagy nyomós tortadíszítőbe és a torta oldalát és tetejét díszítsük meg a nekünk tetsző mintával.
A megmaradt 2 citromot mossuk meg, töröljük szárazra és az egyiket vágjuk nagyon vékony karikákra. Ezeket a citrom szeleteket egy helyen vágjuk be késsel a citrom közepéig és így kissé megtekerve helyezzük rá a torta tetejére. ( Csak annyit, amennyi ráfér. )
A másik citromból próbáljunk meg kicsi csíkokat vágni - ha van ilyen héj vágónk, azzal nagyon könnyű, de ha nincs, akkor késsel is megoldható. De természetesen ez a díszítési mód el is hagyható.
Akár cukorgyöngyöt is tehetünk rá, vagy valamilyen marcipán figurát is ráhelyezhetünk a tortára.
Hagyjuk egy éjszakát hidegen pihenni és másnap szervírozzuk fel az ünnepeltnek és a többi családtagnak a fincsi, citromos, ananászos tortát.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
erzsike
2018-10-23
Kedves Ibolya!Szeretettel köszöntelek a honlapomon! Nagyon örülök, hogy megtetszett ez a torta. Én ezt a tortát egy normál méretű, 24 cm-es formában készítettem. A tepsi, ami neked lehet, gondolom szintén normál méretű, nálam ez 23x39 cm. Az itt megadott hozzávalók ugyan elegendőek egy tepsire is, de akkor csak sütit tudsz készíteni belőle, mert a 6 tojásos piskótát nem lehetne szépen 4 lapba vágni. Abban az esetben érdemes még egyszer megsütni a piskótát és a krémnek a másfél szeresét készíteni, ahhoz, hogy szép magas téglalap alakú tortát kapj.Remélem tudtam segíteni. Továbbra is jó nézelődést kívánok a receptjeim között! Üdvözlettel: Erzsike
Ibolya
2018-10-20
Kedves Erzsike! Érdeklődnék,hogy ez az adag hány szeletes tortára elég,hány személynek?Ha nekem a régi fajta magas falú téglalap alakú tepsim van arra is elég ez a mennyiség?
Elnézést ha sokat kérdezek
Lupercalia
2015-04-16
Kedves Erzsike!
Köszönöm szépen!
Várom az új
recepteket, noha
addig is van bőven
mit sütni-főzni az
oldalról. :) Szép
tavaszi napokat
kívánok: Andrea
erzsike
2015-04-07
Kedves Andrea!Köszönöm a húsvéti jó kívánságokat,
utólag én is ugyanezeket kívánom!Sajnos nem voltam gép
közelben, de hamarosan teszek fel új recepteket, addig
is maradok üdvözlettel!Erzsike
Lupercalia
2015-04-03
Kedves Erzsike!
Neked és a
családodnak is
kellemes húsvéti
ünnepeket kívánok
sok szeretettel!
(Sütök majd
kalácsot, vajas
kekszet és kis
zsömléket is.)
Andrea
erzsike
2015-03-27
Köszönöm szépen az elismerő szavakat, a lányom nevében
a köszöntést is! Sok szeretettel: Erzsike
Lupercalia
2015-03-24
De gyönyörűséges!
Lányodnak utólag is
boldog szülinapot
kívánok! (Milyen
aranyos és ügyes
anyukája van!)
Üdvözlettel: Andrea