TOJÁSRÁNTOTTÁVAL TÖLTÖTT VAGDALT
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1/2 kg darált hús
  • kevés zsír vagy olaj
  • 7 tojás
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • 2 szelet kenyér
  • 4 nagy ek. zsemlemorzsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • alufólia
  • Elkészítés: A tepsiben sült vagdalthúsoknak is sok változata van, lehet egészben főtt tojásokkal tölteni a darált húst, azaz készíthetünk Stefánia vagdaltat. Vagy paprikával és tojással töltöttet is készíthetünk, stb. Én magam is többféleképpen készítettem már. Főként főzelékek mellé, de önállóan valamilyen köret kísérőjeként is felszolgálhatjuk.
    Kínálhatunk mellé salátát vagy savanyúságot is.
    Ezt a rántottás vagdaltat " A küldd el a recepted " kis gasztronómiai újságban láttam, 
    Nekem is megtetszett ez a recept, bár hasonlóan már én is sütöttem vagdalthúst, de így is ki szerettem volna próbálni.
    S nem csalódtam benne, finom lett.
    Így megosztom veletek is, ahogy én készítettem el, próbáljátok ki, ha tehetitek. 
    Az ízesítésen bárki módosíthat, a saját ízvilágának megfelelően.
    Először a darált húst keverjük el 2 és 1/2 tojással, ízlés szerint sóval, borssal, őrölt pirospaprikával.
    Én a borsból 1/2 mk-nyit, a paprikából 1 tk-nyi mennyiséget adtam hozzá. Sót 1 kk-nyit, de ki hogyan, érzéssel.
    A 2 és 1/2 tojás mennyiséget azért írtam, mert az egyik tojásnak a felével majd a darált hús tetejét fogjuk megkenni. Egy egész sok lenne erre a célra, így lett fél. Ezt pedig úgy tudjuk elérni, hogy 1 tojást felütünk egy kis tálkában, villával fellazítjuk és a felét a darált húshoz adjuk. így marad meg a másik fele.
    2 szelet kenyeret beáztatunk ezután vízbe, pontosabban egy tálba tegyünk vizet, tegyük bele a kenyeret és pár pillanat után vegyük ki és csavarjuk ki. Sokáig nem szabad benne hagyni, mert akkor mancsos lesz a kenyér.
    Adjuk a kicsavart kenyeret a húshoz. Tegyük hozzá a zsemlemorzsát és jó alaposan dolgozzuk össze.
    Ezután 1 fej hagymát pucoljunk meg, kockázzunk fel és egy kevés ( kis kanálnyi ) zsíron vagy olajon pirítsunk meg.
    Majd adjuk a kikevert húshoz.
    A megmaradt 4 tojást üssük fel, villával verjük fel, hogy ne maradjon egészben a tojások sárgája, kicsit sózzuk meg és egy pici zsiradékon süssünk belőle rántottát.
    Ezt követően terítsünk magunk elé egy darab ( kb. 25-30 cm-es ) alufóliát és borítsuk ki rá a bekevert darált húst.
    Szépen egyengessük el a húst a fólián, mint ahogyan ez a fölső képen is látszik.
    Majd a rántottát egy csíkban helyezzük rá a darált húsra.
    Az alufólia segítségével tekerjük fel a darált húst egy tekercsbe, de a továbbiakban az alufóliára már csak annyiban lesz szükségünk, amíg annak segítségével a tepsibe helyezzük a tekercset.
    Egy tepsit kenjünk ki zsiradékkal és óvatosan tegyük bele a tekercset a fólia segítségével. Ezután a fóliát távolítsuk el.
    A megmaradt 1/2 tojással kenjük meg a darált húsos tekercs tetejét.
    Előmelegített sütőben süssük ezután készre.
    A sütési idő 1 óra, de sütőtől függően kicsivel több is lehet. 
    Könnyű fogás, lehet főzelék mellé is kínálni, de önálló ételként is.
    Mindenhogyan nagyon ízletes.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!