ALMÁS-SAJTOS SÜLT CSIRKEMÁJ
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
4 db alma 10-15 dkg ráma 2-4 ek. étolaj 50 dkg csirkemáj só, bors majoránna 10 dkg reszelt trapista sajt Egyéb: sütőpapír
Elkészítés: Ezt a csirkemájas főételt nemrégiben készítettem el, s nagyon ízlett a páromnak. Igaz csak egy kisebb méretű tepsire volt elegendő ez a mennyiség, ami a hozzávalóknál szerepel, de egy 4 tagú család számára egy vacsora alkalmára bőven elegendő. Mellé egy krumplis-brokkolis zöldséges egybesült köretet készítettem, de természetesen más körettel is kínálható. Emellett valamilyen salátát vagy savanyúságot is kínálhatunk mellé.
Először mindenképpen a csirkemáj megtisztításával kezdjünk.
3-4 vízben mossuk meg a májat, majd egyenként egy vágódeszkán vágjuk ki belőle, ami nem oda való.
Ezután vágjuk nagyobb darabokra. Egy-egy májat 2-3, esetleg 4 darabba tudunk feldarabolni.
A tisztított májat ezután tegyük félre és folytassuk az almákkal a munkálatokat.
Pucoljuk meg az almákat és a magházukat távolítsuk el.
Majd vágjuk cikkekre az alma darabokat.
Egy serpenyőben olvasszunk fel 5 dkg rámát és tegyük bele az alma szeleteket.
Ebben az olvasztott rámában pároljuk meg az almákat. Itt fűszerezni nem fűszereztem, csak a rámán pároltam meg a gyümölcsöket.
Miután megpuhult a gyümölcs, ami nem sok időt vett igénybe, szedjük ki egy tányérra és tegyük félre.
Ebben a serpenyőben fogjuk ezután elkészíteni a májat is.
Ehhez adjunk még a serpenyőbe újabb 5 dkg rámát - hiszen az alma alatt már nem maradt zsiradék - és még egy kevés olajat, kb. 2-3 ek-al.
Ha felmelegedett a serpenyőben a zsiradék, tegyük bele a májakat.
Kevergessük egy kicsit, hogy minden oldalról kissé átpiruljon.
Sózzuk, borsozzuk meg és hintsük meg majoránnával is.
A fűszerezés ízlés szerint történhet. A majoránna nagyon kellemes ízt ad majd a csirkemájnak és sózni is lehet a csirkemájat már most a párolás elején, mert ez nem fog megkeményedni, mint a sertés máj.
Kezdjük el megpirítani és ha úgy látjuk, hogy kevés alatta a zsiradék, akkor még pótolhatjuk egy kevés olajjal vagy rámával.
Miután szépen megpirítottuk a májat, egy kisebb méretű tepsit vagy sütőtálat akár ki is kenhetünk rámával, de sütőpapírt is használhatunk hozzá. Majd rendezzük el benne a máj darabokat.
Én sütőpapírt használtam, de, mint írtam is most, nyugodtan ki is kenhető a sütőedény.
A májakat úgy rendezzük el, hogy mellette hagyjunk helyet, mert oda kerülnek a megpárolt alma gerezdek.
Tehát ha szépen elsorakoztattuk a májakat, rakjuk közé az almákat.
Ezt követően a trapista sajtot reszeljük le és szórjuk meg vele az almás májat.
A sajt típusa egyébként mindegy, lehet trapista, gouda vagy edami, ez mindenki pénztárcájára van bízva.
Miután összeállítottuk a tepsiben a sütni való finomság alapját, 200 fokra már előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és süssük készre kb. 20-25 perc alatt.
Bármilyen körettel kínálhatjuk. Mint a recept elején is említettem, én sült krumplis-brokkolis zöldséges egytálételt kínáltam hozzá.
Még melegen fogyasztva az igazi.
Aki szereti a májat, érdemes kipróbálni, hiszen ez nem egy hagyományos csirkemájas főétel.
Jó étvágyat kívánok hozzá!