ASZALT GYÜMÖLCSÖS KEKSZ
EGYSZERŰ | GYORS | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Kevés aszalt vörösáfonya, kb. 2 ek.
  • 5 szem aszalt sárgabarack
  • 20 dkg fehér liszt
  • csipet só
  • 15 dkg ráma
  • 8 dkg porcukor vagy kristály cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • sütőpapír
  • Elkészítés: A hétvégén szerettem volna valami olyan kekszet készíteni, amit a kicsi unokáim is elrágcsálhatnak. Így találtam rá az aszalt gyümölcsös kekszre, amit " Citromhab " oldalán leltem fel. Nagyon finom kis keksz, bár némi változtatással állítottam össze a tésztát. Porcukor helyett én finom szemcséjű kristály cukrot és a vanília kivonat helyett vaníliás cukrot használtam hozzá. A kis kekszeket lehet különböző kiszúrókkal is kiszaggatni, így nálam kerek, szívecskés  és pillangós kiszúrók lettek használva.

    Először az aszalt gyümölcsöket készítsük elő.
    Az aszalt barackok közül válasszunk ki 5 szép nagyobb darabot és aprítsuk fel kisebb darabkákra, majd az aszalt vörös áfonyát is szintén vagdaljuk kicsit apróbbra. Én ebből a vörös áfonya gyümölcsből 2 lapos evőkanállal tettem a kekszhez.
    Azután állítsuk össze a tésztát.
    Mérjük ki a lisztet egy tálba és keverjük el benne a sót, a kétféle cukrot.
    Aki szívesebben használ porcukrot, az azzal készítse. 
    A kristály cukor talán kicsit erősebben szemcsés az összegyúráskor a tésztában, de sütés után, amikor esszük a kekszet, már ez egyáltalán nem vehető észre.
    Azután a rámát kicsit morzsoljuk el a lisztes keverékkel.
    Adjuk hozzá a citrom héjat és gyúrjuk össze a hozzávalókat.
    Majd az aszalt gyümölcsöket is tegyük végül hozzá és az egészet gyúrjuk  össze.
    Azután csomagoljuk be a tésztát folpackba és kb. 1 órán át pihentessük hűtőszekrényben.
    Miután letelt a pihentetési idő, vegyük elő a tésztát, tekerjük ki a folpackból és liszttel meghintett gyúrótáblán nyújtsuk ki kb. 1/2 cm vastagságúra.
    A kinyújtott tésztából ezt követően szaggassunk ki a nekünk tetsző ( és otthon található kiszúrókkal), különböző formákat.
    A kiszúrt tésztákat tegyük egy sütőpapíros tepsire.
    Előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és 8-10-12 perc alatt süssük meg a kekszeket.
    Azért írtam különböző sütési időket, mert sütőtől függhet az idő.
    Ezek a kekszek édesanyám sütőjében készültek, ott 12 perc kellett a kekszeknek.
    Ma kipróbálom a villany sütőmben, s itt 180 fokon, alsó-felső sütésre állítva fogom megsütni.
    Majd felteszem legközelebb az oldalra, hogy a villany sütőben mennyi sütési idő alatt készültek el a kis kekszek.
    Akkor már jó lesz a keksz, ha az alja kissé rózsaszínűre sült.
    Aznap, ha nem fogy el a ropogtatni való kekszecske, tegyük műanyag tároló dobozba vagy takarjuk le folpackkal és másnap is ugyanolyan finom marad, sőt még puhább is lesz a gyümölcsös keksz.
    Közben ígértem, hogy a villanysütőben is kipróbálom a kekszek megsütését.
    Így is történt.
    Viszont most úgy állítottam össze a tésztát, hogy kristály cukor helyett porcukorral dolgoztam.
    A többi munkamozzanat ugyanaz volt, mint a receptben leírtak alapján.
    Amikor kinyújtottam a porcukros tésztát, még simább felületű tészta darabot fogunk kapni.
    A kiszaggatott tésztát a villany sütőben 180 fokon, alsó-felső sütésre állítva 10 percig sütöttem.
    Éppen hogy csak enyhe rózsaszínt kapott az alja a sütés során.
    S a végén pedig a teteje is sima felületű lett a porcukornak köszönhetően.
    De úgy gondolom, hogy akár kristály cukorral, akár porcukorral állítjuk össze a tésztánkat, mindkettővel ugyanazt az ízhatást érjük el.
    Csupán a porcukorral való gyúrás során sokkal simább felületet kapunk a sütés végén is.
    Bármelyik cukorral készítve egyformán fincsi kekszek lesznek kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
    Nagyon egyszerű, finom és könnyen elkészíthető rágcsálni való keksz.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!