ASZALT GYÜMÖLCSÖS KEKSZ
EGYSZERŰ | GYORS | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
Kevés aszalt vörösáfonya, kb. 2 ek. 5 szem aszalt sárgabarack 20 dkg fehér liszt csipet só 15 dkg ráma 8 dkg porcukor vagy kristály cukor 1/2 citrom reszelt héja 1 cs. vaníliás cukor sütőpapír
Elkészítés: A hétvégén szerettem volna valami olyan kekszet készíteni, amit a kicsi unokáim is elrágcsálhatnak. Így találtam rá az aszalt gyümölcsös kekszre, amit " Citromhab " oldalán leltem fel. Nagyon finom kis keksz, bár némi változtatással állítottam össze a tésztát. Porcukor helyett én finom szemcséjű kristály cukrot és a vanília kivonat helyett vaníliás cukrot használtam hozzá. A kis kekszeket lehet különböző kiszúrókkal is kiszaggatni, így nálam kerek, szívecskés és pillangós kiszúrók lettek használva.









Először az aszalt gyümölcsöket készítsük elő.
Az aszalt barackok közül válasszunk ki 5 szép nagyobb darabot és aprítsuk fel kisebb darabkákra, majd az aszalt vörös áfonyát is szintén vagdaljuk kicsit apróbbra. Én ebből a vörös áfonya gyümölcsből 2 lapos evőkanállal tettem a kekszhez.
Azután állítsuk össze a tésztát.
Mérjük ki a lisztet egy tálba és keverjük el benne a sót, a kétféle cukrot.
Aki szívesebben használ porcukrot, az azzal készítse.
A kristály cukor talán kicsit erősebben szemcsés az összegyúráskor a tésztában, de sütés után, amikor esszük a kekszet, már ez egyáltalán nem vehető észre.
Azután a rámát kicsit morzsoljuk el a lisztes keverékkel.
Adjuk hozzá a citrom héjat és gyúrjuk össze a hozzávalókat.
Majd az aszalt gyümölcsöket is tegyük végül hozzá és az egészet gyúrjuk össze.

Azután csomagoljuk be a tésztát folpackba és kb. 1 órán át pihentessük hűtőszekrényben.
Miután letelt a pihentetési idő, vegyük elő a tésztát, tekerjük ki a folpackból és liszttel meghintett gyúrótáblán nyújtsuk ki kb. 1/2 cm vastagságúra.

A kinyújtott tésztából ezt követően szaggassunk ki a nekünk tetsző ( és otthon található kiszúrókkal), különböző formákat.
A kiszúrt tésztákat tegyük egy sütőpapíros tepsire.

Előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és 8-10-12 perc alatt süssük meg a kekszeket.

Azért írtam különböző sütési időket, mert sütőtől függhet az idő.
Ezek a kekszek édesanyám sütőjében készültek, ott 12 perc kellett a kekszeknek.
Ma kipróbálom a villany sütőmben, s itt 180 fokon, alsó-felső sütésre állítva fogom megsütni.
Majd felteszem legközelebb az oldalra, hogy a villany sütőben mennyi sütési idő alatt készültek el a kis kekszek.
Akkor már jó lesz a keksz, ha az alja kissé rózsaszínűre sült.
Aznap, ha nem fogy el a ropogtatni való kekszecske, tegyük műanyag tároló dobozba vagy takarjuk le folpackkal és másnap is ugyanolyan finom marad, sőt még puhább is lesz a gyümölcsös keksz.

Közben ígértem, hogy a villanysütőben is kipróbálom a kekszek megsütését.
Így is történt.
Viszont most úgy állítottam össze a tésztát, hogy kristály cukor helyett porcukorral dolgoztam.
A többi munkamozzanat ugyanaz volt, mint a receptben leírtak alapján.
Amikor kinyújtottam a porcukros tésztát, még simább felületű tészta darabot fogunk kapni.

A kiszaggatott tésztát a villany sütőben 180 fokon, alsó-felső sütésre állítva 10 percig sütöttem.
Éppen hogy csak enyhe rózsaszínt kapott az alja a sütés során.
S a végén pedig a teteje is sima felületű lett a porcukornak köszönhetően.

De úgy gondolom, hogy akár kristály cukorral, akár porcukorral állítjuk össze a tésztánkat, mindkettővel ugyanazt az ízhatást érjük el.
Csupán a porcukorral való gyúrás során sokkal simább felületet kapunk a sütés végén is.

Bármelyik cukorral készítve egyformán fincsi kekszek lesznek kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Nagyon egyszerű, finom és könnyen elkészíthető rágcsálni való keksz.
Forrás: citromhab.blogspot.com
Jó étvágyat kívánok hozzá!