TEMESVÁRI SERTÉSBORDA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg sertés karaj
  • 1 ek. sertés zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés liszt, kb. 3 ek.-nyi mennyiség
  • őrölt piros paprika
  • őrölt fekete bors
  • 1 paradicsom
  • 1 TV paprika
  • 40-50 dkg ( sárga hüvelyű ) zöldbab
  • 2-3 csík bacon szalonna vagy 1-2 csík füstölt szalonna
  • 2 dl tejföl
  • kevés víz
  • Elkészítés: A sertés  húsból készült főfogásoknak a repertoárja igen széles körű. Igyekszem ide haza mindig változatosan főzni. Rengeteg sertés húsos fogást elkészítettem már - az évek során több alkalommal is sor kerül egy-egy étel elkészítésére. Természetesen nemcsak sertésből készült ételeket teszek a családom elé, hanem csirkét, halat, marhahúsos ételt, kacsát, birkát és vadat is szoktam főzni.
    Ezt a Temesvári sertés húsos ételt már sokszor készítettem ebédre. Volt amikor baconszalonnát, s volt amikor füstölt szalonnát használtam hozzá. 
    Mindkettővel finom, de most  baconszalonnát tettem hozzá.
    Akkor írom is a receptet.
    A sertéshúst szeleteljük fel és kicsit klopfoljuk ki, de ne legyen túl vékony, csak enyhén veregessük meg a húst. Sózzuk meg  mindkét oldalát és szintén mindkét oldalát mártsuk meg lisztben. ( kb. 2 ek.-nyi mennyiségre van szükség. )
    Az 1 kg húsból egyébként 8-10 szeletünk lesz.
    Majd 1 ek. zsírt olvasszunk fel egy serpenyőben és a lisztbe mártott husikat süssük elő a zsiradékon. Mindkét oldalát kapassuk meg. Ha már fehér kérget kapott a hús, elég is neki ez az elősütés.
    Ezután, ha szükségesnek látjuk, a zsiradékhoz adhatunk még egy picikét és ezen a visszamaradt zsíron fonnyasszunk üvegesre egy fej hagymát, amit előbb vágjunk fel kis kockákra. Érdemes a hagymát a hús elősütése közben vagy előtte előkészíteni, hogy ez hamar a rendelkezésünkre álljon.
    Ha üveges a hagymánk, adjunk hozzá 1 tk. őrölt pirospaprikát, keverjük át és öntsünk hozzá egy pici vizet, hogy a paprika ne égjen meg. Kb. 1 dl víz kell csak. Ezt követően a paradicsomot és a TV paprikát mossuk meg, s vágjuk fel kis kockákra. Majd adjuk a pörkölt alaphoz.
    A paprikának természetesen vágjuk ki a magházát, s a paradicsomnak pedig a végét. 
    Ezután adjuk hozzá a baconszalonnát, amit vágjunk kis kockákra és a zöldbabot is tegyük hozzá.
    Az egészet picit borsozzuk meg és egy kis sót is tehetünk még bele, de csak két-három csipetet. Inkább a végén kóstoljuk meg és akkor sózzunk utána, hiszen a húsokat már besóztuk az elején és a szalonna is kicsit sós. 
    S ha viszont füstölt szalonnát használunk a bacon helyett, az még sósabb.
    Öntsünk alá egy kevés vizet, és keverjük át az egészet. 
    Az elősütött hússzeleteket ezután tegyük a zöldbab tetejére és öntsük fel annyi vízzel még, hogy az egészet éppen ellepje. 
    Főzzük a babos pörköltet készre, kb. 1-1,5 óra alatt. Egy óra után érdemes ellenőrizni egy villával a hús puhaságát.
    A főzés során ha kell, a vizet pótolhatjuk, de már ne lepje el a víz a húst, amikor fő, csak annyival pótoljuk, ha szükséges, hogy ne égjen le és legyen egy kis leve a sűrítéshez. S a főzés során egy-kétszer keverjük is meg a pörköltet.
    Amint puha a hús, a tejfölt kézi habverővel keverjük ki 1 ek. liszttel, közben adjunk hozzá egy pici vizet, kb. 1/2-1 dl-nyi mennyiséget.
    S így keverjük csomómentesre. Ezáltal egy lágy, selymes habarékot fogunk kapni. 
    Majd ezzel a tejfölös keverékkel sűrítsük be a babos pörköltet és jól forraljuk ki.
    A végén kóstoljuk meg és ha sótlannak érezzük, sózzunk még utána.
    A Temesvári sertésbordához bármilyen főtt tésztát, kagyló, csiga, rövid metélt készíthető, de nagyon finom nokedlivel is.
    A zöldbab lehet friss zöldbab is, viszont akkor vágjuk össze kis darabokra és a zöldbab két végét vágjuk le a darabolás során.
    De használhatunk mirelitet, konzervet vagy üveges babot is. 
    S természetesen akár zöld hüvelyű babot is adhatunk hozzá, nemcsak sárga hüvelyűt. Bármelyikkel is készítjük, mindegyikkel ízletes lesz.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!