ROSTON SÜLT CSIRKEMELL RIZZSEL VAGY RIZI-BIZIVEL
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
2 egész csirkemell sült csirke fűszersó ételízesítő sertés zsír 2 bögre rizs hozzá: 4 bögre víz 20-30 dkg zöldborsó
Elkészítés: A csirkemellnek eme változata a csirke fűszersónak köszönhetően nagyon ízletes főfogás, ami gyorsan elkészíthető és kiadós. A csirkemellet én sokszor csontosan vásárolom meg, mert a csontjából csirkehús ízű levest lehet készíteni.
S a csontról való lefejtés sem ördöngős, csak szépen a csont mellett kell a késsel bevágni mindég a husi mellett. Két egész csontos csirkemellet minimum számítsunk ehhez az ételhez a 4 fő részére, amiről vágjuk le a melle húsokat. 

Ha egyben vágjuk le a húst, vágjuk ketté középen, de szerintem kettőben egyszerűbb lefejteni. A 4 fél csirkemellet vágjuk hosszában ketté, így lesz 8 szelet husink. Sőt a kis lelógó húsrészt is levághatjuk még külön a mellről. Azzal együtt már több szeletünk lesz.
A csirkefűszersóval szórjuk meg a mellehúsokat és hagyjuk állni egy 20 percig.
Ezalatt tegyük fel a rizst és a borsót.
Ha nyers borsóból készítjük, azt előbb ételízesítős vízben főzzük meg. Ha konzerv vagy üveges borsót használunk, az már puha, nincs vele más teendőnk, minthogy leszűrjük a levétől.A kimért rizst mossuk meg és szűrőn át csepegtessük le, hogy ne maradjon alatta folyadék. Megmosni viszont azért kell, hogy a fehér keményítő ne maradjon rajta a rizsszemeken.
Egy kisebb kanál zsírt hevítsünk fel és pirítsuk meg rajta üvegesre a rizst. Sózzuk és ételízesítőzzük meg, majd öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel.
Azaz a 2 bögre rizshez 4 bögre vizet adjunk. A bögre mindkettő mérésénél ugyanaz legyen.
Hagyjuk nagy lángon forrni, azután addig főzzük így, míg majdnem elfővi a levét. Majd tegyük ezután takarék lángra, s ha van platnink, azt is tegyük a lábas alá. S így hagyjuk párolódni a saját gőzében, hagyjuk, hogy szépen teljesen feligya az összes folyadékot és megpuhuljanak a rizsszemek.
Keverni ekkor már ne kevergessük.
Közben, ha letelt a hús pácolási ideje, hintsük meg kevés ételízesítővel is a husikat, majd süssük ki a szeleteket. Külön sózni már nem kell, mert a fűszersó is tartalmaz sót, de ha mégis szeretnénk akkor a fűszersó előtt tegyük, de csak minimálisan.
Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés zsírt és a hús szeletek mindkét oldalát süssük meg olyannyira, hogy kapjon egy kis sült kérget is.
Szedjük papírszalvétára a sütés után, hogy a felesleges zsiradék lecsepeghessen.
Amint a rizs is elkészült, keverjük hozzá a borsót és már tálalhatunk is.
De készíthetünk hozzá sima rizst is, nem feltétlenül kell borsósan összeállítanunk.
Természetesen nálam ez a mennyiség a jó a rizses köretből, de ennek a felét is készíthetjük.
S ha egy kis baconos spárgát is és valamilyen salátát is kínálunk hozzá, azzal is mennyei lesz.

Nagyon mutatós tálalási mód, ha a rizst valamilyen formába beletesszük. Legyen az egy pohár, csésze vagy kis tálka. S azután a tányérra kiborítjuk.
Bármilyen savanyúságot vagy salátát kínálhatunk hozzá.
Jó étvágyat kívánok hozzá!