KRÉMES KOSÁRKA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 10 dkg darált dió
  • 25 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 tojás
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 15 dkg szobahőmérsékletű ráma
  • Krém: 4 egész tojás
  • 8 ek. cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 15 dkg ráma
  • A kosárka belsejébe: kevés lekvár, ami lehet barack, szilva, stb.
  • Teteje: 5 dkg ( fél tábla ) tortabevonó csokoládé
  • 2-4 dkg ráma
  • A sütéshez: kosárka formák
  • Elkészítés: Ez a kosárka sütemény nagyon kellemes ízű édesség. A lányom kedvesének az édesanyja szokta készíteni. Így egy alkalommal elkértem a receptet és én magam is elkészítettem. S természetesen nem utoljára, mert nagyon finom. A sütihez, a krémbe porcukrot ír a recept, de én kristály cukrot használtam és azzal is finom volt. De természetesen porcukrot is lehet hozzá használni, aki úgy gondolja. A receptben szereplő hozzávalók alapján 35 db kosárka lesz, viszont nekem egy-kettővel kevesebb lett, ez függ attól, hogy mekkora gombócokat formálunk a tésztából.
    Akkor írom is a receptet.
    A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze és a készre gyúrt tésztából kézzel diónyi gombócokat formáljunk meg. Tegyük a golyókat egy tálcára vagy tányérra és amikor már minddel meg vagyunk, akkor lássunk neki a kosárka formákba való beleigazításnak. 
    Minden kosárka formába helyezzünk egy golyót és az ujjunkkal szépen simítgassuk bele a tésztát. 
    Ha nincs ennyi formánk, akkor a sütés után még egyszer végezzük ezt el.
    Így néz ki sütés előtt.
    A tésztával kibélelt formákat helyezzük rá egy tepsire és előmelegített sütőben süssük meg kb. 10-12-14 perc alatt. ( Sütőtől függ a sütési idő, nekem 12 perc alatt sült meg a tészta. 10 percnél érdemes rákukkantani a sülő tésztára. ) Sokáig nem szabad sütni, mert akkor a formából való kivételnél eltörik a kisült tésztánk.
    Amikor meg van, pár perc várakozás után - amikor már nem tűzforró a forma, kb. 5-10 perc után - kiszedhetjük a tésztát és hagyjuk teljesen kihűlni. 
    Nagyon könnyen ki tudjuk venni a formából a megsült tésztát, úgy, hogy amikor a kezünkbe vesszük a tésztával teli formát, lefejjel fordítjuk és a két oldalát picit megnyomjuk és ezáltal már meg is lazítottuk a tésztát. Majd közvetlenül a tenyerünkbe tartjuk a kieső tésztát.
    Késsel nem érdemes próbálkozni, mert akkor csak összetörjük a sült tésztát.
    Így néz ki sütés után.
    Azt követően készítsük el a krémet.
    A 4 egész tojást keverjük ki kézi habverővel a kétféle cukorral és főzzük fel.
    ( Elírás nem történt, valóban nem kell hozzá tej, enélkül is fel lehet főzni sűrűre a krém alapját. )
    Miután felfőztük a tojáskrémet, hűtsük ki és keverjünk hozzá 15 dkg rámát, majd keverjük krémesre.
    A kihűlt kosárkákat ezután kenjünk ki egy kevés lekvárral. Én barack lekvárt használtam, de bármilyen lekvárt használhatunk.
    Egy kis mokkáskanálnyi mennyiséget tegyünk a tészta közepére és a kanállal simítsuk el körben a tészta belsejében. 
    Majd, ha ezzel megvagyunk, mindegyik lekvárral megkent kosárkát töltsünk meg krémmel, amit szépen simítsunk el. 
    Végül vízgőz fölött olvasszuk fel a csokoládét egy kevéske rámával ( egy kisebb lábasban melegítsünk vizet, helyezzünk rá egy fémes tálkát, majd rakjuk a tálba a csokit és egy kis rámát. Megkevergetve olvasszuk fel a vízgőzön a tortabevonót egészen simára. De a gázt természetesen ne zárjuk el a lábas alatt, csak miután felolvasztottuk a csokoládét. )
    Miután felolvasztottuk a csokit - ami lehet ét vagy tejcsoki is, egy kis kanálnyi mennyiséget tegyünk mindegyik kosárka tetejére a krémre. 
    Hagyjuk a csokit megdermedni és már fogyasztható is a finom, krémes kosárka.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!