KRÉMES KOSÁRKA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta: 10 dkg darált dió 25 dkg liszt 8 dkg cukor 1 ek. kakaópor 1 tojás 1/2 cs. sütőpor 15 dkg szobahőmérsékletű ráma Krém: 4 egész tojás 8 ek. cukor 1 vaníliás cukor 15 dkg ráma A kosárka belsejébe: kevés lekvár, ami lehet barack, szilva, stb. Teteje: 5 dkg ( fél tábla ) tortabevonó csokoládé 2-4 dkg ráma A sütéshez: kosárka formák
Elkészítés: Ez a kosárka sütemény nagyon kellemes ízű édesség. A lányom kedvesének az édesanyja szokta készíteni. Így egy alkalommal elkértem a receptet és én magam is elkészítettem. S természetesen nem utoljára, mert nagyon finom. A sütihez, a krémbe porcukrot ír a recept, de én kristály cukrot használtam és azzal is finom volt. De természetesen porcukrot is lehet hozzá használni, aki úgy gondolja. A receptben szereplő hozzávalók alapján 35 db kosárka lesz, viszont nekem egy-kettővel kevesebb lett, ez függ attól, hogy mekkora gombócokat formálunk a tésztából.
Akkor írom is a receptet.
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze és a készre gyúrt tésztából kézzel diónyi gombócokat formáljunk meg. Tegyük a golyókat egy tálcára vagy tányérra és amikor már minddel meg vagyunk, akkor lássunk neki a kosárka formákba való beleigazításnak.
Minden kosárka formába helyezzünk egy golyót és az ujjunkkal szépen simítgassuk bele a tésztát.
Ha nincs ennyi formánk, akkor a sütés után még egyszer végezzük ezt el.
Így néz ki sütés előtt.
A tésztával kibélelt formákat helyezzük rá egy tepsire és előmelegített sütőben süssük meg kb. 10-12-14 perc alatt. ( Sütőtől függ a sütési idő, nekem 12 perc alatt sült meg a tészta. 10 percnél érdemes rákukkantani a sülő tésztára. ) Sokáig nem szabad sütni, mert akkor a formából való kivételnél eltörik a kisült tésztánk.
Amikor meg van, pár perc várakozás után - amikor már nem tűzforró a forma, kb. 5-10 perc után - kiszedhetjük a tésztát és hagyjuk teljesen kihűlni.
Nagyon könnyen ki tudjuk venni a formából a megsült tésztát, úgy, hogy amikor a kezünkbe vesszük a tésztával teli formát, lefejjel fordítjuk és a két oldalát picit megnyomjuk és ezáltal már meg is lazítottuk a tésztát. Majd közvetlenül a tenyerünkbe tartjuk a kieső tésztát.
Késsel nem érdemes próbálkozni, mert akkor csak összetörjük a sült tésztát.
Így néz ki sütés után.
Azt követően készítsük el a krémet.
A 4 egész tojást keverjük ki kézi habverővel a kétféle cukorral és főzzük fel.
( Elírás nem történt, valóban nem kell hozzá tej, enélkül is fel lehet főzni sűrűre a krém alapját. )
Miután felfőztük a tojáskrémet, hűtsük ki és keverjünk hozzá 15 dkg rámát, majd keverjük krémesre.
A kihűlt kosárkákat ezután kenjünk ki egy kevés lekvárral. Én barack lekvárt használtam, de bármilyen lekvárt használhatunk.
Egy kis mokkáskanálnyi mennyiséget tegyünk a tészta közepére és a kanállal simítsuk el körben a tészta belsejében.
Majd, ha ezzel megvagyunk, mindegyik lekvárral megkent kosárkát töltsünk meg krémmel, amit szépen simítsunk el.
Végül vízgőz fölött olvasszuk fel a csokoládét egy kevéske rámával ( egy kisebb lábasban melegítsünk vizet, helyezzünk rá egy fémes tálkát, majd rakjuk a tálba a csokit és egy kis rámát. Megkevergetve olvasszuk fel a vízgőzön a tortabevonót egészen simára. De a gázt természetesen ne zárjuk el a lábas alatt, csak miután felolvasztottuk a csokoládét. )
Miután felolvasztottuk a csokit - ami lehet ét vagy tejcsoki is, egy kis kanálnyi mennyiséget tegyünk mindegyik kosárka tetejére a krémre.
Hagyjuk a csokit megdermedni és már fogyasztható is a finom, krémes kosárka.
Jó étvágyat kívánok hozzá!