CSOKIS-MASCARPÓNÉS TORTA
EGYSZERŰ | KIADÓS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • 18-20 dkg kakaós omlós keksz
  • 6 dkg olvasztott ráma vagy liga
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 ek. porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 2 dl habtejszín
  • 1 cs. zselatin fix, 2 ek. nutella
  • 5-6 dkg étcsokoládé
  • hozzá: 2-3 dkg ráma
  • Elkészítés: Most ismét egy szülinapot ünnepeltünk, de most az én születésnapomat ültük meg. Erre nem igen szoktam én készíteni a tortát, de mivel most csak a szűkebb családtagokkal ünnepeltünk, így egy egyszerű tortát összeállítottam. De bevallom valahogyan a kész tortáról elfelejtettem képet készíteni, így csak egy torta szeletet tudok bemutatni. De a torta nagyon finom, ezért szeretném veletek is megosztani.
    Ez a torta sütés nélkül készül, úgyhogy túl sok időnket nem veszi el az összeállítása.
    Először az omlós kekszet kell összeaprítanunk.
    Ezt végezhetjük aprító géppel is és akár egy klopfolóval is. A lényeg, hogy úgymond darált állapotú legyen.
    A keksz típusa mindegy, hogy milyen.
    Én ehhez vásároltam egy omlós kakaós kekszet, ami 18 dkg-os kiszerelésben volt kapható.
    De ha 20 dkg-sat kapunk, akkor azt a 2 dkg felesleget nem kell elvennünk belőle.
    Amikor ledaráltuk, vagy összetörtük a kekszet, öntsük bele egy tálba.
    A kevés mennyiségű rámát vagy ligát mikróban olvasszuk meg és adjuk hozzá a kekszhez.
    Keverjük el és a 22 vagy 24 cm-es torta formánk aljába simítsuk bele.
    Én itt alkalmaztam egy trükköt.
    Nagyon sok helyen lehet kapni már olyan kemény torta lapot, ami különböző színekben és méretekben van.
    Nekem arany színű van itthon és egy akkora méretű, mint a formám.
    Azt először beletettem a tortaforma aljába és arra nyomkodtam rá és azután szépen elsimítottam a kekszes alapot.
    Ez azért jó, mert az ilyen kekszes alapú , tehát nem sütött tésztájú tortákat elég nehéz áthelyezni a tortaformából egy torta csipkével ellátott kínáló tálra.
    De így ez leegyszerűsíti a dolgunkat.
    Ha benne van a kekszes alap a tortaformában, tegyük be a hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük rá a krémet.
    A habtejszínt öntsük bele egy tálba és kezdjük el felverni.
    A tejszín típusa mindegy, mindenki olyat használjon, amilyet szeret.
    Jelen esetben én cukrászhabbal készítettem el a krémet.
    Amikor egy kicsi habot képeztünk a folyékony tejszínből, akkor adjuk hozzá a zselatin fixet és 1 cs. vaníliás cukrot.
    Végül verjük fel keményre a habot.
    Arra ügyeljünk, hogy túlságosan kemény ne legyen, mert abban az esetben úgymond megikrásodik a tejszín. Ezt csak látni és érezni tudjuk, hogy meddig kell felverni habnak a tejszínt.
    Ezután a mascarpónét egy másik tálba tegyük bele és hozzátéve a porcukrot és a másik csomag vaníliás cukrot, keverjük simára.
    Az 5 dkg fehér csokit pedig reszeljük bele, majd azzal is keverjük el.
    Ha ez meg van, adjuk hozzá a felvert habot és még most is robotgéppel, dolgozzuk össze a két alapanyagot. Ez pár fordulat számon meg is történik.
    Vegyük elő a nutellát. Ha esetleg túl hideg, vagyis dermedt a nutellánk, 1/2-1 percre tegyük be a mikróba egy kis tálkába. Attól majd folyósabbá válik.
    Állítsuk össze a tortát.
    Vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot, de természetesen hagyjuk így benne a tortaformában. 
    A krémet felezzük el és a kekszre simítsuk rá az egyik rész krémet.
    Amikor elsimítottuk, tegyük rá ide-oda a nutellát és egy torta lapát segítségével kenjük óvatosan el a krém tetején. 
    Ha úgy látjuk, hogy igen kevés a 2 evőkanálnyi mennyiség, tehetünk rá még egy kanállal.
    Hiszen az adag függ attól, hogy mekkora kanalat használunk hozzá.
    Ezt követően a nutellára simítsuk rá a másik rész krémet is.
    Most azonnal ne tegyük be a hűtőbe a tortát, mivel itt nem hűtjük le rögtön a krémet.
    Ugyanis össze kell kócolnunk az étcsokit a krémmel a torta tetején.
    Ehhez tegyünk fel a gázra egy kevés vizet egy kis lábasban és rátéve egy kisebb tálat, ami éppen illeszkedik a lábasra, tördeljük bele a tálba a csokoládét.
    Kezdjük el összeolvasztani.
    Azaz, ahogy melegszik a gázon a víz, úgy olvad majd a csokink is.
    Ha már félig megolvadt a csoki, tegyük hozzá a kis mennyiségű rámát és azzal együtt olvasszuk tovább a csokoládét.
    Ha szükségét látjuk, nyugodtan tehetünk még hozzá egy pici rámát, ha nem elég selymes a csokink.
    Miután szép sima a csokoládé, kevergetve néhány percig hűtsük és azután csurgassuk meg vele a krém tetejét.
    Úgy, hogy mindenhová kerüljön, ne csak egy helyre öntsük, mert nem bevonni akarjuk a torta felületét.
    Ahhoz ez a mennyiség kevés is lenne.
    Ha megcsurgattuk a csokival a torta tetejét, fogjunk egy villát és a villa fogazatával kócoljuk finoman össze a csokit a krémmel.
    Ezáltal olyan kesze-kusza csokis lesz a torta teteje és persze nem is lesz sima, hanem olyan rusztikus formát kap.
    Amint ezzel elkészültünk, tegyük jó pár órára a hűtőszekrénybe, hogy összeálljon a krém.
    Én kora reggel állítottam össze ezt a tortát és délután 3 óráig pihent a hűtőben.
    Ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy szépen egyben maradjon a krém és az ízek is összeérjenek.
    Azt követően emeljük le a tortaforma csatos oldalát. 
    Ha kell, igazítsunk a krém külsején egy kis simító lapátkával. 
    Nálam nem kellett, de ha mégis szükséges, nyugodtan korrigálhatunk.
    Majd emeljük le a forma aljáról - ha így tettük rá a keksz alapot, mint én - a kemény torta papírral együtt a tortát.
    Ha pedig nem használtunk ilyen szép, színes, kemény kartonból készített torta alátétet, akkor óvatosan két konyhai lapáttal alányúlva, helyezzük rá a torta tálra.
    De ha valaki ezt nehéznek találja, akár rajta is hagyhatja a tortaforma alján a tortát.
    Még szeretném elmondani azt is, hogy talán első olvasásra kevésnek tűnik a cukor mennyisége.
    De higgyétek el, nem lesz íztelen.
    Sőt édes lesz, de csak annyira, amennyi pont jó.
    Hiszen ott van a tortában a fehér csoki is és a nutella is.
    Próbáljátok ki, nagyon finom sütés nélküli torta.
    Kicsit alacsony, de ettől nem is kell nagyobb, mert laktató.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!