SAJTOS CUKKINI FASÍRT
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 nagyobb vagy 2 kisebb cukkini 4 ek. zsemlemorzsa 3 gerezd fokhagyma 10 dkg reszelt trapista sajt 1 tojás só őrölt fekete bors olaj vagy zsír Panírozáshoz: kb. 5 dkg liszt 1-2 tojás kb. 10 - 15 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés: Cukkini fasírtot már több ízben készítettem, de sajtosat nem szoktam. Viszont amikor kipróbáltam, mindenkinek ízlett ide haza, így gyakran lesz nálunk egy-egy főzelék mellé. Nyáron frissen a kertből vagy a zöldségesnél vásárolt cukkiniből. Télen viszont fagyasztott állapotában is elkészíthetjük, hiszen miután kiengedett a reszelten eltett cukkini, úgyis azt ki kell csavarni. Így nem lesz folyós állagú.




A receptet az olcsó receptek oldalon láttam, s rögtön meg is fogott. Köszönöm a receptet!
Viszont egy kicsit változtattam a mennyiségeken, s most aszerint adom tovább a receptet.
A cukkinit, ha úgy gondoljuk, hogy nem szép zsenge a héja, pucoljuk meg, de ha nagyon fiatal a cukkini, nem muszáj a héját eltávolítani.
Abban az esetben, ha nem pucoljuk le a héját, jól mossuk meg és a két végét vágjuk le.

Ha mégis megpucoltuk, akkor hámozás után mossuk meg a cukkinit. Reszeljük le ( bármelyik változatot is választottuk ) és szórjuk meg sóval. Kb. 2-3 nagyobb csipettel.
Hagyjuk állni 10-15 percig és azután jól csavarjuk ki a sóból.

Tegyük át egy másik tálba ( érdemes akkor áttenni, amikor kicsavartuk, azonnal a kezünkből mehet át egy másik tálba ) és adjuk hozzá a tojást, a zsemlemorzsát, a borsot, a sajtot.
Majd reszeljük bele a héjától megtisztított fokhagymát is.

Jól dolgozzuk össze és formáljunk belőle golyókat.
A golyókat előbb készítsük el mindet, amennyi lesz a bekevert cukkini masszából és sorakoztassuk egy tányérra.
Azt követően, ha elkészültünk az összes golyóval, panírozzuk be.
Először lisztbe, tojásba, amit kissé verjünk fel villával és végül zsemlemorzsába hempergessünk meg.
Végül a bő, forró zsiradékban süssük ki arany barnára.
( A fotón a kisebb fasírozottak sertéshúsból készült fasírtok. Így a tálon kétféle fasírozott látható. )
Bármilyen főzelék mellé kitűnő feltét.
Jó étvágyat kívánok hozzá!