RÁNTOTT BURGONYA
GYORS | EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
3-4 db közepes vagy nagyobb burgonya kb. 5 dkg liszt, 2-3 kisebb tojás kb. 20-30 dkg zsemlemorzsa só kb. 5-6 dl olaja sütéshez
Elkészítés: A rántott burgonya nagyon illik bármilyen húsétel mellé, de akár egy rántott zöldséghez is kiváló választás. A rántott zöldség lehet karfiol, brokkoli, cukkini vagy tök is. Az egyszerűsége mellett nem egy megszokott, hanem inkább egy különlegesebb köret. A tálon éppen rántott karfiol lett készítve mellé.
A burgonyáknak pucoljuk le a héját, majd mossuk meg 2-3 vízben és vágjuk kb. 1/2-1 cm-es karikákra. Ettől vastagabb karikákra ne vágjuk.
A burgonyáknak pucoljuk le a héját, majd mossuk meg 2-3 vízben és vágjuk kb. 1/2-1 cm-es karikákra. Ettől vastagabb karikákra ne vágjuk.
A felkarikázásuk egyébként lehet hosszúkás formára is és kerekre is.
Rendezzük rá valamilyen kínáló tálra és már szervírozhatjuk is a köretet a mellé készített főfogáshoz.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Sózzuk meg és hagyjuk állni egy tíz percet.
A burgonyák darabszáma egyébként attól függ, hogy mennyit szeretnénk készíteni belőle. Egy krumpliból sok kis szelet jön ki.
Miután állt egy kis ideig a sóban, öntsük, csurgassuk le a sós levet a krumplikról.
Hiszen az állás során a sótól levet eresztett a burgonya.
Majd panírozzuk be a szokásos módon.
Először lisztbe, majd felvert tojásba és végül zsemlemorzsába forgassuk meg a krumpli szeleteket.
Az ilyen apróbb alapanyagok panírozását én úgy szoktam végezni, hogy három lezárható tetejű tálba teszem a panír hozzávalókat és mindegyik panírba miután beleraktam a panírozandó darabokat, egyszerre többet is, lezárom a tál tetejét és jól összerázom.
A legvégén csak megigazgatom a zsemlemorzsát a zöldségen.
Így sokkal haladósabb is a munka és én sem leszek nyakig paníros sem.
Így sokkal haladósabb is a munka és én sem leszek nyakig paníros sem.
De természetesen lehet egyenként is panírozni.
Egy kisebb lábasba öntsünk 5-6 dl olajat és forrósítsuk fel.
Egy kisebb lábasba öntsünk 5-6 dl olajat és forrósítsuk fel.
Ebben a forró zsiradékban süssük ki a panírozott krumplikat.
Egyszerre túl sokat ne tegyünk az olajba, csak amennyi belefér, mert ezeket a szeleteket érdemes meg is fordítani a sülésük során.
Egyszerre túl sokat ne tegyünk az olajba, csak amennyi belefér, mert ezeket a szeleteket érdemes meg is fordítani a sülésük során.
A lángot kissé lejjebb is csökkenthetjük a forró olaj alatt a sütésükkor, hogy jól átsüljön a burgonya, viszont a panírja ne égjen meg.
Amikor kisült az első adag krumpli, szedjük ki egy papírtörlővel ellátott tányérra, hogy a felesleges olajat felszívhassa a papír.
Amikor kisült az első adag krumpli, szedjük ki egy papírtörlővel ellátott tányérra, hogy a felesleges olajat felszívhassa a papír.
Majd süssük ki a következő adag krumplit is.
Végezzük ezt mindaddig, míg tart a bepanírozott burgonyánk.
Rendezzük rá valamilyen kínáló tálra és már szervírozhatjuk is a köretet a mellé készített főfogáshoz.
Jó étvágyat kívánok hozzá!