DIÓS-MEGGYES RAKOTT KIFLI
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
6-8 kifli 1/2 citrom reszelt héja 8 dl tej 1 vaníliás cukor 4 tojássárgája 4 dkg kristálycukor 10 dkg darált dió hozzá 5 dkg kristálycukor 1 ü. meggybefőtt kevés ráma a tepsi kikenéséhez
Elkészítés: A diós rakott kifli a külleméből fakadóan hasonlít a máglyarakáshoz, de csak annyiban, hogy itt is kiflit használunk és rakottan készül, mint a máglyarakás. Itt gyümölcsként viszont nem almát, hanem meggyet adunk hozzá. A meggy és a dió nagyon harmonizál egymással, bármilyen krémes süteménynél is remek párosítás.
A kiflik darabszáma attól függ, hogy mekkora kifliket tudunk vásárolni. Ha nagyobbak, akkor 6 db is elegendő.
De ezt majd látni fogjuk akkor is, ha lerakjuk a tepsibe.
Ezért, ha kisebbek a kiflik, érdemes 8 db-t venni.
Akkor írom is a receptet.
A kifliket karikázzuk fel kb. 1 cm-es karikákra, majd egy kisebb tepsit - lasagne méretű - vagy jénait kenjünk ki rámával és egy sort rakjunk le a kifli karikákból.
Ha magozott meggyünk van, akkor nem kell természetesen kimagozni, de ha magos a befőtt, akkor magozzuk ki és tegyük félre. A levére viszont most nem lesz szükségünk.
Azután a tejet a vaníliás cukorral, a tojássárgákkal és a cukorral főzzük fel.
Túl sűrű nem lesz, de mártás sűrűségűnek azért lennie kell, úgyhogy azért arra figyeljünk.
A főzés után egy citromnak a fele héját reszeljük bele.
A darált diót keverjük össze a cukorral és a tepsibe lerakott kifliket szórjuk meg a felével.
Majd erre öntsük rá a krém felét, szórjuk meg a tetejét a meggyel, majd erre ismét cukros dió kerüljön. Mindet rakjuk rá a cukros diót, ami megmaradt.
Ezt követően rakjuk ki a tetejét egy újabb sor kifli karikával és végül öntsük le a fél rész krémes öntetet.
Előmelegített sütőben 25-30 percig süssük és langymelegen - egy pohár bor mellé a felnőtteknek, egy csésze kakaó mellé a gyerekeknek - szervírozzuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!